beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn hond wil niet in de auto

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond niet in de auto wil, kan dat een lastig probleem zijn. Zeker als je de auto nodig hebt om bijvoorbeeld het wandelgebied en de dierenarts te bereiken. Hoe leer je je hond mee gaan in de auto aan?

Waarom wil je hond niet in de auto?

De reden dat je hond niet in de auto wil, kan bijvoorbeeld zijn:

  1. Je hond heeft het nooit geleerd en vindt het (dus) nog spannend
  2. Hij heeft er een slechte ervaring mee opgedaan
  3. Het maakt hem misselijk ofwel wagenziek
 

Wat kan je doen om je hond te leren wél in de auto te willen?

Bouw het rustig op

Stapje voor stapje. Eerst in de buurt van de auto, dan in de auto, dan de motor starten, dan een paar meter rijden etc. Niet op dezelfde dag, maar verspreid over dagen, weken of misschien zelfs maanden. De hond bepaalt hoe snel de opbouw gaat. Forceer niets, de kans is groot dat je hond dan niet meer durft. Maak het hele proces leuk voor je hond, bijvoorbeeld door het te combineren met voer of spel. 

Leidt je hond in de auto af met iets leuks of lekkers

Afhankelijk van hoe vervelend je hond de auto vindt, werkt dit wel of niet zo goed. Uiteraard maakt het ook uit hoe sterk de afleiding is, oftewel: hoe waardevoller de afleiding voor je hond is, des te groter de slagingskans. Maar als angst of ongemak te groot is, dan bestaat de kans dat je hond zich niet laat afleiden.

Maak het dan zo prettig mogelijk

De auto wordt mogelijk prettiger voor je hond, als hij op een fijne plek zit. Experimenteer met verschillende plekken in de auto. Raampje open of raampje dicht? Laat je bijrijder de hond eventueel op schoot nemen, als het een kleine hond is. Heb je een grote hond, laat iemand bij de hond zitten tijdens het rijden, het kan de hond geruststellen. 

Benodigdheden voor in de auto >

Maak ritjes naar een leuk wandelgebied en niet naar de dierenarts. Je hond zal snel leren uit oorzaak-gevolg situaties en de auto daarmee in verband brengen. Zowel positief als negatief dus.

Ondersteunende middelen

Rustgevende middelen kunnen een nerveuze hond helpen, zoals:

 

Of vraag je dierenarts om medicatie tegen wagenziekte. 

Vertrouwen opbouwen

Werken aan wederzijds vertrouwen en zelfvertrouwen bij je hond:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen