Als je hond niet in de auto wil, kan dat een lastig probleem zijn. Zeker als je de auto nodig hebt om bijvoorbeeld het wandelgebied en de dierenarts te bereiken. Hoe leer je je hond dat die auto best leuk is?
Waarom wil je hond niet in de auto?
De reden dat je hond niet in de auto wil, kan bijvoorbeeld zijn:
- Je hond heeft het nooit geleerd en vindt het (dus) nog spannend
- Hij heeft er een slechte ervaring mee opgedaan
- Het maakt hem misselijk ofwel wagenziek
Wat kan je doen om je hond te leren wél in de auto te willen?
- Bouw het rustig op. Stapje voor stapje. Eerst in de buurt van de auto, dan in de auto, dan de motor starten, dan een paar meter rijden etc. Niet op dezelfde dag, maar verspreid over dagen, weken of misschien zelfs maanden. De hond bepaald hoe snel de opbouw gaat. Maak het hele proces leuk voor je hond, bijvoorbeeld door het te combineren met voer of spel.
- Leidt je hond in de auto af met iets leuks of lekkers. Afhankelijk van hoe vervelend je hond de auto vindt, werkt dit wel of niet. Uiteraard maakt het ook uit hoe sterk de afleiding is, oftewel: hoe waardevoller voor je hond, des te groter de slagingskans. Maar als angst of ongemak te groot is, is de kans aanwezig dat je hond niet af te leiden is.
Maak het dan zo prettig mogelijk
De auto wordt mogelijk prettiger voor je hond, als hij op een fijne plek zit. Experimenteer met verschillende plekken in de auto. Raampje open of raampje dicht? Laat je bijrijder de hond eventueel op schoot nemen, als het een kleine hond is. Heb je een grote hond, laat iemand bij de hond zitten tijdens het rijden, het kan de hond geruststellen.
Maak ritjes naar een leuk wandelgebied en niet naar de dierenarts. Je hond zal snel leren uit oorzaak-gevolg situaties en de auto daarmee in verband brengen.
Rustgevende middelen kunnen een nerveuze hond helpen, zoals:
- Adaptil Feromonen, bijvoorbeeld in de vorm van een Adaptil spray
- Een Thundershirt
- Tabletten tegen wagenziekte, zoals bijvoorbeeld Beaphar reisfit
- Ondersteunende druppels van het merk Puur
Of vraag je dierenarts om medicatie tegen wagenziekte.
Vragen? Mail naar info@hondentaak.nl