“Mijn hond is heel druk”, komt deze zin je bekend voor? Lees dan verder. Waarom gedraagt je hond zich op een bepaalde manier? Achterhaal de oorzaak van het gedrag, zodat je kunt werken aan de juiste oplossing.
Welke oorzaak speelt een rol bij jouw hond?
Wanneer is je hond heel druk?
Belangrijk om te weten is: wanneer is je hond heel druk? Het antwoord gaat je helpen bij de verklaring van het gedrag van jouw hond.
Beantwoord de volgende vragen:
- Op welke plekken is de hond heel druk?
- Op welke momenten van de dag is de hond heel druk?
- Wat is er in de buurt op momenten dat de hond heel druk wordt?
Welke van de bovenstaande mogelijke verklaringen kan een rol spelen bij het gedrag van jouw hond?
Belangrijk om te weten, om de oorzaak van het drukke gedrag te achterhalen, is waardoor het drukke gedrag wordt veroorzaakt. Mogelijke oorzaken van druk gedrag zijn:
- Omstandigheden waar je hond erg enthousiast van raakt
- Een omgeving waar je hond veel spanning ervaart
- Teveel energie
Uiting van spanning
Elke hond gaat anders om met spanning. Lees hier ook het artikel over coping. Sommige honden worden heel druk als de situatie spannend voor hen is. Dit kan door de omgeving komen, maar ook door dat wat er op dat moment aanwezig is in de omgeving. Bijvoorbeeld: vreemde mensen, andere honden etc. Het is dan belangrijk je hond te leren wennen aan deze situaties, zodat daardoor het drukke gedrag zal afnemen.
Zelfbeheersing
Is je hond vooral ontzettend enthousiast, bijvoorbeeld in een situatie waarin hij weet dat hij iets leuks gaat doen? Dan is het belangrijk dat je je hond leert om zichzelf te beheersen. Je hond kan bijvoorbeeld tegen mensen opspringen of heel snel door de deur willen. Het is dan zaak je hond te leren dat kalm gedrag hem meer succes oplevert.
Behoeften waardoor je hond heel druk is
De ene hond heeft meer behoefte aan ‘werk’ dan de andere hond. Zeker bij honden die gefokt zijn als werkhonden ras(lijn), heb je vaak te maken met een hoge werkdrift. Zo zijn er veel bezigheden en activiteiten voor honden die nodig kunnen zijn te voorzien in je hond zijn behoeften. Het is belangrijk je hond voldoende uitdaging, maar ook rust, te bieden.
Impulscontrole aanleren
Een drukke hond vindt het vaak ook moeilijk om zich ‘in te houden’. We noemen dit in hondentraining ook wel ‘impulscontrole’. Het leert de hond meer controle over zijn impulsen. Hersenwerk is hierbij een goed hulpmiddel om je hond meer impulscontrole aan te leren: