beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn hond is heel druk

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

“Mijn hond is heel druk”, komt deze zin je bekend voor? Lees dan verder. Waarom gedraagt je hond zich op een bepaalde manier? Achterhaal de oorzaak van het gedrag, zodat je kunt werken aan de juiste oplossing. 

Welke oorzaak speelt een rol bij jouw hond?

Wanneer is je hond heel druk?

Belangrijk om te weten is: wanneer is je hond heel druk? Het antwoord gaat je helpen bij de verklaring van het gedrag van jouw hond.

Beantwoord de volgende vragen:

  • Op welke plekken is de hond heel druk?
  • Op welke momenten van de dag is de hond heel druk?
  • Wat is er in de buurt op momenten dat de hond heel druk wordt?
 

Welke van de bovenstaande mogelijke verklaringen kan een rol spelen bij het gedrag van jouw hond?

Belangrijk om te weten, om de oorzaak van het drukke gedrag te achterhalen, is waardoor het drukke gedrag wordt veroorzaakt. Mogelijke oorzaken van druk gedrag zijn:

  • Omstandigheden waar je hond erg enthousiast van raakt
  • Een omgeving waar je hond veel spanning ervaart
  • Teveel energie

Uiting van spanning

Elke hond gaat anders om met spanning. Lees hier ook het artikel over coping. Sommige honden worden heel druk als de situatie spannend voor hen is. Dit kan door de omgeving komen, maar ook door dat wat er op dat moment aanwezig is in de omgeving. Bijvoorbeeld: vreemde mensen, andere honden etc. Het is dan belangrijk je hond te leren wennen aan deze situaties, zodat daardoor het drukke gedrag zal afnemen.

Zelfbeheersing

Is je hond vooral ontzettend enthousiast, bijvoorbeeld in een situatie waarin hij weet dat hij iets leuks gaat doen? Dan is het belangrijk dat je je hond leert om zichzelf te beheersen. Je hond kan bijvoorbeeld tegen mensen opspringen of heel snel door de deur willen. Het is dan zaak je hond te leren dat kalm gedrag hem meer succes oplevert.

Behoeften waardoor je hond heel druk is

De ene hond heeft meer behoefte aan ‘werk’ dan de andere hond. Zeker bij honden die gefokt zijn als werkhonden ras(lijn), heb je vaak te maken met een hoge werkdrift. Zo zijn er veel bezigheden en activiteiten voor honden die nodig kunnen zijn te voorzien in je hond zijn behoeften. Het is belangrijk je hond voldoende uitdaging, maar ook rust, te bieden.

Impulscontrole aanleren

Een drukke hond vindt het vaak ook moeilijk om zich ‘in te houden’. We noemen dit in hondentraining ook wel ‘impulscontrole’. Het leert de hond meer controle over zijn impulsen. Hersenwerk is hierbij een goed hulpmiddel om je hond meer impulscontrole aan te leren:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Online cursus Sociale Hond hondentaak

Kwispelen

Kwispelen is hondengedrag waarbij de hond zijn staart heen en weer beweegt. Soms langzaam, soms snel. De hond kan dit

Lees verder >>