"Mijn hond is gebeten door een andere hond, wat nu?" iets wat je gehoopt had nooit te hoeven meemaken is gebeurd. Wat moet je nu doen?
Stap 1: Dierenarts
Is je hond gebeten en daarbij gewond geraakt? Kijk goed of je gaatjes ziet die veroorzaakt zijn door de tanden van de andere hond. Ook al lijkt een beet niet ernstig, als je gaatjes ziet ga je liefst direct naar de dierenarts voor controle. De tand kan dieper schade hebben veroorzaakt en de wond zal goed moeten worden schoongemaakt om infecties te voorkomen. Gaatjes lijken soms oppervlakkig niets voor te stellen, maar kunnen wel dieper gelegen schade aanrichten. Aan de oppervlakje zie je dan soms alleen maar kleine sneetjes waar de tand de huid kapot heeft gemaakt. Soms bloed dit niet erg en lijkt het daardoor oppervlakkig. Laat je dierenarts bevestigen of het ok is zo, of dat er een behandeling nodig is. In veel gevallen zal de verzekering van de eigenaar van de andere hond deze kosten dekken, hopelijk heb je dus gegevens van de andere eigenaar.
Stap 2: Psychische schade?
Zowel bij jou als bij je hond kan ook sprake zijn van psychische schade na een dergelijke ervaring. Zijn jullie erg geschrokken, dan kan dit angst veroorzaken voor andere honden die jullie vanaf nu tijdens de wandeling gaan tegenkomen. Dat is volkomen normaal, maar natuurlijk wel heel vervelend.
Honden kunnen vanuit angst ook aanvallend gedrag gaan vertonen. Dit noemen we angstagressie. Je hond kan ook leren om andere honden op afstand te houden door naar ze uit te vallen. Dit is voor jou vervelend, maar ook voor je hond. Weer samen ontspannen wandelen kan, met de juiste aanpak.
Het gaat erom beide weer het vertrouwen terug te winnen. Een hond die uitvalt naar andere honden voor dit gedrag corrigeren, werkt averechts. Je maakt de situatie daardoor allemaal maar meer gespannen en vervelend voor je hond.
Stap 3: Weer ontspannen wandelen met je hond nadat hij is gebeten door een andere hond?
Blijft je hond gespannen reageren op soortgenoten? Dan zal je een goede training/ therapie moeten inzetten. Zorg voor een moderne beloningsgerichte aanpak voor je getraumatiseerde hond, waardoor hij zich prettiger gaat voelen in de spannende situatie met andere honden. Dit betekent niet dat je gedrag niet mag begrenzen, het betekent wel dat de nadruk moet liggen op een prettige associatie met de andere honden en een ontspannen manier van wandelen. Forceren en straffen zijn dus geen onderdeel van een goede aanpak.
Aan de slag met uitvalgedrag ā
Heb je een vraag over het gedrag of de training van jouw hond? Mail naar info@hondentaak.nl