beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Mijn hond gromt

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Mijn hond gromt, wat te doen? Veel mensen hebben nog altijd de overtuiging dat je een grommende hond flink moet aanpakken omdat een hond niet mag grommen. Toch kan deze aanpak helemaal averechtse gevolgen hebben.

De betekenis van grommen

Een hond die gromt, uit zijn ongenoegen. Dan weten we natuurlijk nog niet waarom de hond gromt. Dit kan zijn omdat hij ergens last van heeft, denk aan pijn, maar ook omdat hij iets moet doen wat hij niet wilt, bijvoorbeeld onder de douche. Ook kan hij grommen omdat hij iets ziet wat hij niet kent of spannend vindt, zoals een plastic zakje of een onbekend persoon.

Grommen dient vaak als waarschuwing. De hond zegt ’tot hier en niet verder’ en kan dus gaan happen of bijten als er niets verandert aan de situatie. Neem grommen dus serieus.

Grommen is een vorm van agressie

De hond straffen voor grommen?

Voor veel mensen voelt het logisch de hond te straffen voor grommen, omdat de hond dit niet zou moeten doen. Je kunt agressie ook zien als een vorm van communicatie vanuit de hond. Doordat hij eerst gromt (waarschuwt), kan je de situatie aanpassen en ergere vormen van agressief gedrag (zoals happen of bijten) voorkomen. Dat je hond eerst gromt, is dus ook handig. Hem daarvoor straffen kan juist leiden tot ergere vormen van agressie, dat kan je dus beter niet doen. 

Heb je een vraag over het grommen van jouw hond? Neem even contact met me op.

Meer leren over grommen

Een hond kan grommen in allerlei situaties. Hier lees je alles over grommen in veelvoorkomende contexten. Kijk welk artikel bij jouw situatie past en lees verder:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen