beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kwispelen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Kwispelen is hondengedrag waarbij de hond zijn staart heen en weer beweegt. Soms langzaam, soms snel. De hond kan dit doen in allerlei houdingen (liggend, zittend, staand) en op allerlei momenten (als hij moet komen maar niet wil, als er bezoek komt, als hij een andere hond ontmoet etc.). Vaak wordt gedacht dat een kwispelende hond blij is, maar is dat zo?

Waarom kwispelt een hond?

Een hond kwispelt vanwege spanning. Dat kan blije spanning zijn, bijvoorbeeld als de hond iemand begroet die hij heel leuk vindt. Het kan ook een enge spanning zijn, als de hond ergens onzeker over of angstig voor is. Ook kan een hond kwispelen bij bedreigende spanning, bijvoorbeeld bij een confrontatie met een andere hond. 

Er zijn verschillende soorten kwispels, zoals:

  • De brede kwispel, waarbij het complete achterlijf mee beweegt
  • De stijve kwispel, waarbij de staart gespannen heen en weer beweegt
  • De helikopter kwispel, waarbij de staart niet alleen van links naar rechts beweegt, maar ook van boven naar beneden (zoals je hier op de video ziet bij de zwart/ witte hond). We noemen dit ook wel ‘ambivalent’
 

Deze kwispels vertellen ons nog niet precies waarom de desbetreffende hond precies kwispelt.

Kwispelen betekenis

Nu vraag je je misschien af wat de betekenis van het kwispelen is, met alle voorbeelden hierboven. Daarvoor moeten we niet alleen kijken naar het kwispelen en het soort kwispel, maar ook naar de rest van de lichaamstaal van de hond. Bijvoorbeeld de stand van zijn staart, de oren, zijn overige gedrag en ook de spanningssignalen die we zien bij de hond: 

Meer leren over hondentaal?

Hondentaal (her)kennen bij zowel je eigen hond én bij andere honden is heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat je de honden goed begrijpt, situaties goed kunt inschatten en de juiste dingen doet met je hond:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Pup kopen

Pup kopen

Als je een pup wilt kopen, waar moet je dan op letten? Je pup weloverwogen uitkiezen, voorkomt problemen. Wat belangrijk

Lees verder >>
Hond trekt

Hond trekt

Het komt vaak voor dat een hond trekt tijdens het wandelen. Waarom eigenlijk? Wandelen met een trekkende hond is natuurlijk

Lees verder >>