Je hond luistert niet als er andere honden zijn

Een uitdaging waar menig hondenbaasje mee te maken heeft: zodra er andere honden in beeld zijn, luistert je hond niet meer naar je. Dit kan natuurlijk heel lastig zijn, gevaarlijk zelfs. Je hond kan een weg oversteken om bij andere honden te komen of naar andere honden gaan die niet vriendelijk reageren op jouw hond. Bovendien is het fijn om zelf te kunnen bepalen of jouw hond naar een andere hond toe rent, toch? 

Hond wil naar andere honden

Dat je hond niet luistert als er andere honden zijn, kan betekenen dat je hond andere honden heel erg leuk vindt en er graag mee wilt spelen. Ofwel dat je hond andere honden spannend vindt (gek genoeg hebben veel honden die andere honden spannend vinden óók de neiging naar andere honden toe te willen). 

Hond trekt naar andere honden →

Loslopen met je hond?

Als je hond aan de lijn naar andere honden trekt, dan weet je zeker dat je niets te zeggen hebt over het gedrag van je hond op het moment dat hij los is. Wat zonder lijn kan je er dan natuurlijk donder op zeggen dat je hond naar de andere hond rent, als hij dat graag wilt. 

Hoe kan je jouw hond afleren om naar andere toe te gaan, zodat je meer controle krijgt?

Hond afleren naar andere honden te gaan

Wil je je hond afleren om naar andere honden te gaan, kan je dat het allerbeste doen door je hond te leren dat hij andere honden links kan laten liggen (er niet op te reageren). Het is het makkelijkst om je training te starten met je aangelijnde hond, omdat je hond op deze manier al de begrenzing van de lijn heeft en dus niet naar de andere hond kan gaan. Pas als je hond aan de lijn andere honden kan negeren lukt dat los mogelijk ook. 

Hond leren andere honden te negeren →

Controle over het gedrag van je hond

Gebruik niet de lijn om je hond te corrigeren wanneer hij een andere hond ziet. Loopt je hond los, dan heb je geen lijn waar je aan kunt trekken, het is belangrijk dat je hond zelf gemotiveerd raakt om dit gedrag uit te voeren. Je hond afleren om naar andere honden te gaan, hoe doe je dat?

  • Begrens je hond in eerste instantie, om te voorkomen dat hij de fout in gaat.
  • Leer je hond andere honden negeren, in eerste instantie aan de lijn.
  • Zorg dat je meer controle krijgt, zelf beslist of je hond naar een andere hond mag of niet. 

Alleen als je de controle krijgt dat je hond niet meer zomaar op andere honden afloopt, heb je ook los van de lijn voldoende controle over je hond. Dit is voor alle partijen het prettigst en veiligst.


Heb je een vraag over het gedrag of de training van jouw hond? Mail naar info@hondentaak.nl