beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Je hond luistert niet als er andere honden zijn

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Een uitdaging waar menig hondenbaasje mee te maken heeft: zodra er andere honden in beeld zijn, luistert je hond niet meer naar je. Dit kan natuurlijk heel lastig zijn, gevaarlijk zelfs. Je hond kan een weg oversteken om bij andere honden te komen of naar andere honden gaan die niet vriendelijk reageren op jouw hond. Bovendien is het fijn om zelf te kunnen bepalen of jouw hond naar een andere hond toe rent, toch? 

Hond wil naar andere honden

Dat je hond niet luistert als er andere honden zijn, kan betekenen dat je hond andere honden heel erg leuk vindt en er graag mee wilt spelen. Ofwel dat je hond andere honden spannend vindt (gek genoeg hebben veel honden die andere honden spannend vinden óók de neiging naar andere honden toe te willen). 

Hond trekt naar andere honden →

Loslopen met je hond?

Als je hond aan de lijn naar andere honden trekt, dan weet je zeker dat je niets te zeggen hebt over het gedrag van je hond op het moment dat hij los is. Wat zonder lijn kan je er dan natuurlijk donder op zeggen dat je hond naar de andere hond rent, als hij dat graag wilt. 

Hoe kan je jouw hond afleren om naar andere toe te gaan, zodat je meer controle krijgt?

Hond afleren naar andere honden te gaan

Wil je je hond afleren om naar andere honden te gaan, kan je dat het allerbeste doen door je hond te leren dat hij andere honden links kan laten liggen (er niet op te reageren). Het is het makkelijkst om je training te starten met je aangelijnde hond, omdat je hond op deze manier al de begrenzing van de lijn heeft en dus niet naar de andere hond kan gaan. Pas als je hond aan de lijn andere honden kan negeren lukt dat los mogelijk ook. 

Hond leren andere honden te negeren →

Controle over het gedrag van je hond

Gebruik niet de lijn om je hond te corrigeren wanneer hij een andere hond ziet. Loopt je hond los, dan heb je geen lijn waar je aan kunt trekken, het is belangrijk dat je hond zelf gemotiveerd raakt om dit gedrag uit te voeren. Je hond afleren om naar andere honden te gaan, hoe doe je dat?

  • Begrens je hond in eerste instantie, om te voorkomen dat hij de fout in gaat.
  • Leer je hond andere honden negeren, in eerste instantie aan de lijn.
  • Zorg dat je meer controle krijgt, zelf beslist of je hond naar een andere hond mag of niet. 
 

Alleen als je de controle krijgt dat je hond niet meer zomaar op andere honden afloopt, heb je ook los van de lijn voldoende controle over je hond. Dit is voor alle partijen het prettigst en veiligst.

Als je hond bananen in zijn oren heeft

De ene hond luistert beter dan de ander. Dit heeft te maken met een aantal factoren. De mate waarin de hond wordt afgeleid voor externe factoren, zoals andere honden, is er één van:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen