Je hond laten opvangen tijdens je vakantie is niet altijd simpel. De juiste oppas vinden kan al een hele uitdaging zijn, vind ik zelf. Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden als je op zoek gaat naar de juiste honden oppas.
Waarom moeilijk doen?
Misschien denk je nu: ik plaats gewoon een oproep 'wie wil er op mijn hond passen' en ik kies iemand. Hoe moeilijk kan het zijn? Ik zie veel van dit soort oproepjes voorbij komen in Facebook groepen voor vakantie opvang voor honden en eerlijk gezegd denk ik dan vaak 'als dat maar goed gaat'. Want hoe weet je nou welk gezin bij jouw hond past, als je in je omschrijving niets over je hond vertelt? En wat als je op vakantie bent en het oppasadres waar je je hond hebt ondergebracht blijkt toch niet zo geschikt?
Het komt weleens voor dat honden na de vakantie opvang veranderd zijn. Erg gestresst, teruggetrokken en soms zelfs getraumatiseerd. Bezint eer ge begint en zoek goed naar een geschikte vakantieopvang voor jouw hond. Begin dus ook op tijd met het zoeken naar een geschikt adres, je hoeft niet te wachten tot je een vakantie in het vooruitzicht hebt. Idealiter is je hond voor die tijd gewend aan de opvang en heb je al goede ervaringen opgedaan, voordat je je hond voor langere tijd bij iemand achterlaat.
Wat heeft jouw hond nodig?
Hier begint het wat mij betreft allemaal mee: een goed omschrijving van jouw hond, met wat jouw hond nodig heeft. Dit zorgt voor een eerste 'oppas-selectie'; de mensen die jouw hond niet kunnen geven wat hij nodig heeft, vallen af. En dat is precies de bedoeling, want je wilt je hond niet onder brengen bij 'de eerste de beste'. Tenminste, ik zou dat niet willen voor mijn honden. Wat moet er bijvoorbeeld allemaal in deze omschrijving staan?:
- Hoeveel beweging heeft jouw hond dagelijks minimaal nodig?
- Wie kan hem uitlaten? (Is hij sterk, trekt hij hard, etc)
- Kan jouw hond (op vreemde adressen!) alleen thuis blijven?
- Met welke andere (huis) dieren kan jouw hond wel en niet omgaan?
- Gebruikt jouw hond medicijnen?
- Heeft jouw hond allergieën?
Naast de vraag wat jouw hond nodig heeft, is de vraag wat jouw hond vooral niet kan gebruiken, net zo relevant.
Wat kan jouw hond niet?
In deze omschrijving neem je ook op wat jouw hond allemaal niet kan. Schrikt dat de potentiële oppas dan niet af? Misschien wel, maar het zorgt er ook voor dat de oppas niet voor verrassingen komt te staan. Gebeurt dat wel, dan is het de vraag hoe de oppas daarmee om zal gaan. Je wilt niet gebeld worden tijdens je vakantie dat de oppas er geen zin meer in heeft. Dat kan wel gebeuren als bepaalde dingen van tevoren niet bekend waren.
Alleen thuis blijven is heel context gebonden gedrag. Dat jouw hond dit thuis goed kan, wil zeker niet zeggen dat je hond dit bij de oppas ook kan. Je hond alleen laten op vakantie of bij de oppas, veroorzaakt mogelijk problemen.
Soms heeft de honden opvang voor de vakantie, ook een uitlaatservice. Waar is jouw hond op tijden dat er gelopen wordt met honden van de uitlaatservice? Kan jouw hond in zo'n geval probleemloos mee met deze wandelingen? Of kan jouw hond gedurende deze tijden alleen worden achtergelaten in een omgeving die vreemd voor hem is?
Eenmaal de opties in kaart, is het tijd voor het keuze proces:
1. De selectie
Je hebt een keuze gemaakt uit de potentiële opvang voor je hond tijdens je vakantie, hoe nu verder?
- Kijk goed naar eventuele foto's op de website of Facebook pagina van de opvang
Ben je tevreden met wat je ziet op de foto's? Herken je stress signalen bij de honden, of worden er hulpmiddelen gebruikt die neigen naar dwang (zoals sliplijntjes hoog in de nek) dan zou dat mij zeker afschrikken. Elke hond vertoont weleens stress signalen, maar het feit dat een bedrijf deze foto's plaatst als reclame, kan erop wijzen dat deze opvang a. deze signalen niet herkent of b. er geen belang aan hecht dat jouw hond zich niet prettig voelt.
- Reviews/ ervaringen van anderen
Deze zijn aan de ene kant waardevol, immers: als een bedrijf heel veel positieve klantervaringen heeft zegt dat wel wat. Lees de reviews om te ontdekken of de ervaringen die deze gebruikers hebben, aansluiten bij jouw wensen. Iemand kan schrijven 'dat de honden zo lekker wild met elkaar spelen' als dat iets is wat past bij hun hond. Terwijl dat niets voor jouw hond zou zijn. Om maar wat te noemen.
Vraag ook of de opvang eisen stelt aan entingen/ castratie etc. zodat je er rekening mee kunt houden, of je wilt voldoen aan hun eisen.
2. Kennis maken
Heb je ergens een goed gevoel bij, ga dan eerst kennis maken. Dit is het moment om je vragen te stellen (bijv: 'hoe zou je reageren als mijn hond...') en onduidelijkheden op te helderen. Ik zou bij voorkeur kennis maken op locatie, mét je hond. Zo kan je direct zien hoe ze op elkaar reageren en hoe eventueel andere huisdieren op jouw hond reageren.
Bespreek wat je meegeeft tijdens het proefdraaien (als je die volgende stap wilt zetten met deze opvang). Afhankelijk van de opvang, geef je bijvoorbeeld mee: een eigen slaapplaats van je hond, zoals een bench of mand, het hondenpaspoort, geld voor het geval er iets met je hond gebeurt om de dierenarts te kunnen betalen, knuffels en speeltjes van je hond, eigen voer, eventuele medicatie.
Maak afspraken hoe de opvang contact kan leggen met jullie als er iets met je hond gebeurt tijdens je vakantie. Ben je tijdens je reis onbereikbaar? Vraag dan iemand om contactpersoon te zijn, mocht er zich een vervelende situatie voordoen. Bespreek wat je wilt dat er wel en niet met je hond gebeurt, in geval van nood.
3. Proefdraaien
Tijdens de eerste keer proefdraaien (dit kan een paar uur zijn of een weekend, afhankelijk van wat je denkt dat past bij jouw hond om goed te wennen) blijf je voor de zekerheid redelijk in de buurt. Gaat het niet bij de oppas, dan sta je zo weer op de stoep om je hond op te halen.
Idealiter heb je de tijd om hier goed aandacht aan te besteden en je hond ruim van tevoren te laten proefdraaien, voordat je voor langere tijd op vakantie gaat. Het kan immers voorkomen dat het uiteindelijk toch niet bevalt. Je zult dan bij voorkeur verder willen zoeken, wat ook weer tijd kost. Heb je je plek gevonden, dan is het voor alle partijen prettig als je hond vaker bij de opvang verblijft. Zo kan je zien of je hond er echt graag komt, hoe hij terug komt (gestresst of ontspannen, overprikkeld of voldaan) zodat je hem er met een gerust hart achter laat tijdens een (verre) vakantie.
Heb je een vraag over het gedrag of de training van jouw hond? Mail naar info@hondentaak.nl