beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Je hond begrenzen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond begrenzen, is dat nodig? Honden hebben regels nodig, om te weten waar ze aan toe zijn. Wat mag wel en wat mag niet? Zonder regels is een hond stuurloos. Dat is niet alleen voor de hond vervelend, maar veroorzaakt vaak ook voor de hondeneigenaar ongewenst gedrag van de hond. De ene hond heeft meer behoefte aan duidelijkheid dan de ander. Maar hoe begrens je je hond?

Streng zijn voor je hond

Grenzen stellen wordt al snel in verband gebracht met streng zijn, maar dat is niet altijd nodig. Een onderdeel van begrenzen is het voorkomen van ongewenst gedrag. Ofwel: je hond de kans niet geven, de situatie niet opzoeken en aansturen op succes. Hier komt geen zware stem bij kijken en hier zijn geen correcties voor nodig.

Je hond begrenzen doe je zo

Wat wel nodig is, is slimme keuzes maken. Preventief handelen. Zorgen dat je hond zo min mogelijk (voor jou) ongewenst gedrag vertoont. En dus zorgen dat je hond zo min mogelijk (voor jou) ongewenst gedrag aanleert. Immers: als hij dat gedrag niet ‘oefent’, maakt het ook geen onderdeel uit van zijn gewoonten.

Heb je een puber in huis? →

(Huis)regels voor je hond

Bedenk van tevoren welke regels er gelden voor je hond. 

Bijvoorbeeld in huis: hond mag wel/ niet op de bank, hond mag wel/ niet op bed, waar zit je hond als jij aan het eten bent?, waar slaapt de hond?, waar eet de hond? etc. Maar ook buiten aan de lijn en los zijn er regels, zoals: hond mag niet opspringen tegen voorbijgangers, hond mag aan de lijn wel/ niet andere honden begroeten etc. Deze regels zijn leidend en je richt je erop om ze na te leven.

Mijn hond mag het eigenlijk niet, maar doet het wel: dit betekent net zo veel als: de hond mag het wel. Als je hond de kans krijgt om bepaald gedrag te vertonen, dan blijft het in stand. 

Laat je niet gek maken

Makkelijker gezegd dat gedaan, ik weet het. Maar laat jij je frustreren, dan merkt je hond dat. Probeer je rust te bewaren en resoluut te handelen. Dat is niet hetzelfde als ‘hard of onaardig’, maar eerder ‘consequent en duidelijk’. En ja, ook in het geval van een positieve, beloningsgerichte hondentraining is er sprake van het stellen van grenzen. 

Wel of niet corrigeren?

Is het nodig om je hond te corrigeren? Of kan je je hond beter op een andere manier ander gedrag aanleren?

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen