Je hond begrenzen

Je hond begrenzen, is dat nodig? Honden hebben regels nodig, om te weten waar ze aan toe zijn. Wat mag wel en wat mag niet? Zonder regels is een hond stuurloos. Dat is niet alleen voor de hond vervelend, maar veroorzaakt vaak ook voor de hondeneigenaar ongewenst gedrag van de hond. De ene hond heeft meer behoefte aan duidelijkheid dan de ander. Maar hoe begrens je je hond?

Streng zijn voor je hond

Grenzen stellen wordt al snel in verband gebracht met streng zijn, maar dat is niet altijd nodig. Een onderdeel van begrenzen is het voorkomen van ongewenst gedrag. Ofwel: je hond de kans niet geven, de situatie niet opzoeken en aansturen op succes. Hier komt geen zware stem bij kijken en hier zijn geen correcties voor nodig.

Je hond begrenzen doe je zo

Wat wel nodig is, is slimme keuzes maken. Preventief handelen. Zorgen dat je hond zo min mogelijk (voor jou) ongewenst gedrag vertoont. En dus zorgen dat je hond zo min mogelijk (voor jou) ongewenst gedrag aanleert. Immers: als hij dat gedrag niet 'oefent', maakt het ook geen onderdeel uit van zijn gewoonten.

(Huis)regels voor je hond

Bedenk van tevoren welke regels er gelden voor je hond. 

Je hond begrenzen

Bijvoorbeeld in huis: hond mag wel/ niet op de bank, hond mag wel/ niet op bed, waar zit je hond als jij aan het eten bent?, waar slaapt de hond?, waar eet de hond? etc. Maar ook buiten aan de lijn en los zijn er regels, zoals: hond mag niet opspringen tegen voorbijgangers, hond mag aan de lijn wel/ niet andere honden begroeten etc. Deze regels zijn leidend en je richt je erop om ze na te leven.

Mijn hond mag het eigenlijk niet, maar doet het wel: dit betekent net zo veel als: de hond mag het wel. Als je hond de kans krijgt om bepaald gedrag te vertonen, dan blijft het in stand. 

Laat je niet gek maken

Makkelijker gezegd dat gedaan, ik weet het. Maar laat jij je frustreren, dan merkt je hond dat. Probeer je rust te bewaren en resoluut te handelen. Dat is niet hetzelfde als 'hard of onaardig', maar eerder 'consequent en duidelijk'. En ja, ook in het geval van een positieve, beloningsgerichte hondentraining is er sprake van het stellen van grenzen. Meer leren?

Heb je een vraag over de tekst hierboven, of wil je advies over de training van jouw hond? Mail naar info@hondentaak.nl