Ik krijg een pup, en nu?

Ik krijg een pup, en nu? Je krijgt een pup of hebt onlangs een pup gekregen.

Pup opvoeden en trainen

Welke dingen zijn nu belangrijk en hebben prioriteit in de opvoeding en training van je pup? Er is niets leuker dan een puppy! Je hebt er waarschijnlijk al ontzéttend naar uit gekeken om je nieuwe vriend thuis te mogen verwelkomen. Zo’n hummeltje roept tegelijkertijd een hoop vragen op. Zeker als het je eerste pup is. Als verantwoordelijke kersverse eigenaar wil je het natuurlijk heel goed doen. En gelukkig maar. Ik behandel hieronder een aantal aspecten die bij een pup (en eigenlijk bij elke ‘nieuwe’ hond) belangrijk zijn.

Pup mee naar huis, eerste dag & nacht

Ik krijg een pup. Verhuizen is voor een hond heel ingrijpend. Hij gaat weg van datgene dat hem bekend was en hij verhuist naar een compleet nieuwe onzekere wereld. Geef je hondje dus de tijd om te wennen en verlang de eerste dagen niet teveel. Steunen is prima, weinig ondernemen ook. Maar geef wel direct grenzen aan. Het is helemaal niet erg om de hond kennis te laten maken met zijn nieuwe leefomgeving aan de lijn. Zo kan hij gecontroleerd kennis maken en niet op plekken komen waar hij nog even niet gewenst is, bijvoorbeeld in de buurt van de kat of op de trap. Hetgeen straks niet mag, mag nu ook niet. Probeer te voorkomen dat je nieuwe hond nu ongewenst gedrag vertoont. Eenmaal aangeleerd, is het veel moeilijker te voorkomen dan als je direct actie onderneemt. Voorkomen is in eerste instantie beter dan genezen.

Pup zindelijk maken

Krijg je een pup of oudere hond die nog niet zindelijk is, dan is het zaak om hier de eerste periode gelijk veel aandacht aan te besteden. Zorg ervoor dat je hond voldoende gelegenheid krijgt om te plassen en te poepen waar het hoort! Dus na elke keer slapen, spel en eten: naar buiten! Zodra je hond geplast of gepoept heeft, prijs je hem uitbundig (een beloning in de vorm van voer mag ook). 

Ik krijg een pup

Na een tijdje koppel je er een commando aan, zoals ‘plasje doen’, zodat je hond leert om op verzoek zijn behoefte te doen. Een plek waar geplast is, nodigt uit om te plassen. Ongelukjes maak je dus heel goed schoon. Het heeft geen zin om te straffen als het reeds is gebeurd. Betrap je je hond op heterdaad, neem hem dan direct mee naar buiten en nodig hem uit om daar af te maken waar hij aan begonnen is. Beloon als dat lukt. Volgende keer sneller naar buiten of je hond beter in de gaten houden. Een pup heeft beperkte controle over zijn blaas en kan plas dus niet lang ophouden. Zou je je hond straffen, dan heb je de kans dat hij je in huis gaat ontlopen en het buiten jouw zicht doet. Wat alleen maar onhandig is. Niet straffen dus, maar leren wat wél de bedoeling is en daarvoor belonen.

Pup bezighouden

Om te voorkomen dat je hond slecht gedrag ontwikkelt en hiermee succes behaalt (in de ogen van de hond), zorg je in beginsel dat je de situatie onder controle houdt. Een bench, kamerkennel, kinderhekje etc kan voorkomen dat je hond in verleidelijke situaties gebracht wordt. Zorg vanaf het begin voor voldoende beweging, voldoende slaap en voldoende uitdaging. Snuffelen en kauwen is voor een hond natuurlijk gedrag. Gebruik het dagelijkse voer om hieraan te voldoen. Verdeel de maaltijden door brokjes in huis en tuin te verstoppen, of te gebruiken om een Kong te vullen een paar keer per dag.

De volgorde van activiteiten zijn: Slapen - plassen/ poepen – bewegen – eten. En weer slapen.

Beste dagindeling pup

Een volwassen hond slaapt meer dan 2/3 van de tijd. Een pup nog meer. Geef je hond de mogelijkheid om zich rustig terug te trekken op een eigen plek en creëer voldoende rustmomenten. Voor een pup betekent dat ongeveer: 2 uur slapen – 1 uur wakker. Een pup heeft een onvolgroeid skelet en te veel beweging kan schadelijk zijn. Een wandeling met een pup duurt dus nooit lang. Ongeveer 5 minuten per maand dat hij oud is. Altijd eerst wandelen en spelen en dan eten. Na eten komt slapen, zodat het lijf in rust te tijd heeft om het eten te verteren.

Een duidelijke dagindeling met voldoende aandacht voor bovengenoemde basisbehoeften, geeft een grote kans op een rustige voldane hond en dus minder kans op het ontwikkelen van probleemgedrag.

Pup socialiseren

Krijg je een pup, dan ligt je focus de eerste periode op de socialisatie. Idealiter heb je je hond op een leeftijd van 7-8 weken geadopteerd en heeft de fokker je hondje al kennis laten maken met veel verschillende mensen en honden op een (voor de hond) positieve manier. Zorg dat je hondje elke dag (verschillende soorten) nieuwe mensen en honden ontmoet. Zeker in het begin is het heel erg belangrijk dat alle ervaringen die je pup opdoet, positief zijn!!! Merk je dat je hondje ergens bang voor is, neem dan wat meer afstand. Laat hem rustig kijken en wennen. Als mensen willen aaien, laat de pup zelf toenadering zoeken en vraag mensen om je hondje op de borst of flank te aaien en niet bovenop het koppie. Zo'n grote hand boven de ogen is voor veel honden bedreigend. Vraag eigenaren van andere honden of je pup kennis mag met de hond maken of beter van niet.

Ik krijg een pup, hoe leer ik mijn pup om alleen thuis te blijven?

Krijg je een pup of oudere hond die (bij jou thuis) niet gewend is om alleen te zijn, dat is dit zeker iets om rekening mee te houden. Cruciaal bij een hond die later goed alleen thuis kan zijn: opbouwen en aanleren. Veel honden kunnen niet zomaar ontspannen alleen achterblijven. Ze moeten echt leren dat dit iets leuks is. Honden zijn van nature roedeldieren en alleen achterblijven betekent gevaar! Geen wonder dus dat je hond gaat piepen, blaffen, huilen. Hij waarschuwt je dat je hem bent vergeten en wil niet alleen achter blijven. Je begrijpt dan ook dat straffen van dit gedrag voor je hond onbegrijpelijk zal zijn en niet werkt. Leer je hond dat alleen thuis zijn niet erg is en dat je altijd terugkomt. Creëer een fijne en leuke situatie voor je hond en laat hem heel kleine momentjes alleen. Zorg dat hij niet leert om je in huis altijd en overal te (kunnen) volgen.

Kan je hondje al wat langer alleen thuis blijven, film hem dan eens tijdens je afwezigheid om te zien of hij echt ontspannen is.

Hoe leer ik mijn pup goed gedrag & commando's?

Vaardigheden die je in de eerste periode wilt aanleren: aan de lijn wandelen, reageren op zijn eigen naam en bij je komen als je hem roept. Leer je pup ook zo snel mogelijk los van de lijn wandelen (zodra hij vertrouwd met jullie is en uiteraard in een veilige omgeving). Pups vinden de wereld vaak nog spannend en zullen nog graag bij je in de buurt blijven. Als je wilt dat je hond leert om los te lopen, wacht dan niet tot hij in de pubertijd is!


Een goede puppy cursus helpt jou en je hond bij de juiste start én het voorkomen van problemen in de toekomst:

Puppy Cursus >>


Heb je een vraag? Mail naar info@hondentaak.nl 

Verder lezen: