beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hondentraining

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Hondentraining bestaat in heel veel vormen. Er bestaan zelfs verschillende methodes. Moet je met je hond hondentraining doen? Waarom wel of waarom niet?

Verschillende vormen van hondentraining

Ga je je verdiepen in de mogelijkheden, dan kom je verschillende vormen tegen, namelijk:

 • Hondencursussen die voornamelijk in groepsverband worden aangeboden
 • Honden privé training, waarbij je 1-op-1 les krijgt
 • Online hondentraining, welke je volgt via internet


Welke training je kiest, hangt samen met je persoonlijke voorkeur, je mogelijkheden (privé is vaak het kostbaarst), maar ook met (het gedrag van) je hond. In een groepscursus zal je hond in de meeste gevallen vrij goed moeten kunnen omgaan met de drukte, vreemde mensen en andere honden. 

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een hondentraining vooral bedoeld voor de eigenaar van de hond. Het is dus niet zozeer je hond die les krijgt. Jij leert tijdens de training hoe je je hond nieuwe oefeningen aanleert. Honden leren erg context gebonden. Dit betekent dat als je je beperkt tot het trainingsveld, je hond waarschijnlijk vooral dáár goed zal luisteren. Meestal wil je juist dat je hond buiten dat trainingsveld, bijvoorbeeld tijdens je wandelingen of thuis, goed luistert. 

Privé trainingen worden soms op een locatie van een hondenschool gegeven, maar de mogelijkheid bestaat vaak ook om een dergelijke trainer aan huis te laten komen. 

Een online cursus kan je vanuit elke locatie volgen, vaak heb je alleen toegang tot internet nodig. 

Elke vorm van hondentraining heeft zijn voor- en nadelen. Een combinatie van deze vormen is natuurlijk ook mogelijk. Het is dan wel prettig dat de trainers eenzelfde methode aanhangen, als je de verschillende trainingen bij verschillende trainers volgt. 

Methodes

Heel kort door de bocht bestaan er binnen hondentraining twee stromingen:

 • Hondentraining gericht op correcties: ‘de hond moet gewoon luisteren en dat dwingen we af’
 • Hondentraining gericht op beloningen: ‘hoe kunnen we de hond motiveren om bepaald gedrag uit te voeren?’ 


Training gericht op correcties is een methode die vroeger enkel gebruikt werd. Inmiddels weten we dat honden emoties hebben en goed kunnen leren als ze op de juiste manier worden gemotiveerd. Het doel hierbij is om de hond andere keuzes te laten maken en op deze manier uiteindelijk uit zichzelf ander gedrag te laten vertonen. De moderne manier van trainen wordt ook wel positieve hondentraining genoemd en is over het algemeen voor alle partijen leuker en fijner. 

Vanuit de vroegere opvatting zijn er allerlei hardnekkige hondentraining uitspraken, die je nog vaak voorbij zult horen komen door mensen die vroeger hondentraining hebben gevolgd of iets hebben opgevangen in de wandelgangen. 

Waarom wel of geen hondentraining volgen? 

Moet je met je hond naar hondentraining? Ja of nee? 

In deze gevallen zou ik zeker hondentraining adviseren:

 • Ik krijg een pup en he nog nooit een hond gehad
 • We hebben vroeger honden gehad en deze op de ‘ouderwetse’ manier opgevoed
 • Mijn jonge hond is moeilijk te sturen
 • Ik weet niet goed hoe ik mijn hond iets kan aanleren


In andere gevallen is hondentraining mogelijk geen must:

 • Ik weet heel goed hoe een hond communiceert 
 • Mijn hond is probleemloos en we hebben het heel leuk samen
 • Alles wat mijn hond moet leren, kent hij al


Evengoed kan het met elke hond leuk zijn om een iets nieuws te leren samen. Gewoon omdat het leuk is om samen bezig te zijn en nog beter op elkaar ingespeeld te raken. Daar is elke cursus of hondensport geschikt voor. Het gaat er dan vooral om dat je lijkt welke activiteiten jullie beide erg leuk vinden. 

Een vrolijke open hond, kan door hondentraining op basis van correcties onzeker en ongelukkig worden. Kies dus bij voorkeur voor een moderne trainingsmethode. 

Wat is het verschil tussen hondentraining en gedragstherapie? 

Een hondentrainer heeft een andere opleiding gevolgd dan een hondengedragtherapeut. Een therapeut is in de meeste gevallen ook trainer, andersom geldt dat niet. Maar let op: want iedereen kan zich een hondentrainer of hondengedragstherapeut noemen. Helaas zijn dit geen beschermde beroepstitels. Ben je dus op zoek naar een trainer of therapeut, bekijk dan in eerste instantie welke opleiding iemand heeft gevolgd en afgerond. Is dit een moderen opleiding? Heeft diegene ook bijscholingen gevolgd sindsdien? (Vaak geeft een accreditatie daar garantie op, want voor een geldige accreditatie moet er voldoende bijscholing gevolgd worden). 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen