Deze hondentraining tips leggen de basis voor een succesvolle hondentraining.
6 Geavanceerde hondentraining tips
Veel nieuwe hondeneigenaren volgen een beginners of puppy cursus. In een dergelijke cursus leer je de basis van gehoorzaamheid en hopelijk ook een stukje theorie over de lichaamstaal en gedragingen van je hond.
Van veel van mijn klanten hoor ik dat het soms lastig is om in de praktijk invloed uit te oefenen op het gedrag van hun hond. Bij onderstaande hondentraining tips neem ik aan dat je weet hoe je je hond een commando aanleert en dat je dat dus al eens eerder hebt gedaan tijdens bijvoorbeeld een beginners training.
Tip 1: Je hond een commando aanleren
Een hondenschool, of nog erger: een honden losloop gebied, is als een pretpark voor je hond. Ontzettend veel afleiding en heel veel prikkels. Wil je een nieuwe oefening aanleren, start dan in huis, wanneer het rustig is. Beheerst je hond het commando? Oefen dan eens in de tuin. Gaat dit goed? Dan is een uitlaatplek buiten een mooie volgende uitdaging. Je snapt hem al: een commando gebruiken in een omgeving waar je hond heel veel afleiding heeft, waar je hond nog niet supergoed op reageert in een omgeving met minder afleiding, is kansloos. Is je hond te druk om te reageren op wat jij vraagt, stop dan met commando's geven, dit heeft geen enkele zin. Heeft je hond weer aandacht: vervolg je training.
Tip 2: Het commando herhalen
Reageert je hond niet direct op je commando, maar heeft hij wel aandacht? Herhaal je commando niet. Wacht 15 seconden. Doe niets, reageer niet. Wacht. En? Veel honden (en vooral pups/ beginners) reageren niet direct. Uiteraard is van belang dat je hond aandacht heeft. Anders heeft hij je wellicht gewoon niet gehoord. Je hond moet het commando uiteraard al wel hebben aangeleerd. 'Zit' is voor een hond Chinees, als hij niet heeft geleerd wat te doen na een commando als 'zit'. Reageert je hond in een rustige omgeving, met zicht op een beloning waar hij dol op is, niet op een commando? Dan is de kans groot dat je hond de betekenis van het commando gewoon niet goed kent.
Tip 3: Geef zo min mogelijk commando's
Wanneer je je hond heel veel commando's geeft, vermindert de kracht van de boodschap. Roep je constant de naam van je hond, dan zal hij daar doof voor worden. Roep je hond alleen als het nodig is en zorg dat het iets oplevert. Loop je in het bos de andere kant op? Roep zijn naam en loop door. Je hond leert dat er echt iets staat te gebeuren als jij roept. Laat hem verder zo veel mogelijk zijn gang gaan. Roep je hond als je thuis iets lekkers in zijn voerbak hebt gelegd. En ook als je bij de deur staat om hem uit te laten. Of alleen om je hond aan te lijnen? Geef een beloning. Zorg dat luisteren naar een commando iets oplevert en je hond zal beter leren gehoorzamen.
Tip 4: Stuur je hond met je stem, ook als hij aan de lijn zit
Een hond aan de lijn is makkelijk te beïnvloeden, aan de lijn heeft hij immers niet veel bewegingsvrijheid. Probeer daar geen misbruik van te maken, door je hond te 'sturen' met de lijn. Zeker voor kleine hondjes geldt dat dit vaak gebeurt. Gebruik je stem en commando's om je hond bij je te roepen, in plaats van de lijn om je hond 'binnen te halen'. Op die manier maak je je hond ook gehoorzaam aan de lijn. 'Trek' je hond niet mee als hij treuzelt, maar geef hem de tijd of roep hem bij je. Leer je hond zo min mogelijk beperking van de lijn. Geeft je hond aan dat hij graag afstand wil nemen van een situatie, sta dat dan (mits het veilig is) toe. Probeer je hond daarna rustig te laten wennen op een afstand die wel acceptabel is. Ga er daarna met meer afstand langs waarbij je hond ontspannen aan de lijn mee wandelt. Forceer je hond nooit, dit kan op den duur probleemgedrag aan de lijn veroorzaken.
Tip 5: Successen belonen
Gedraagt je hond zich fantastisch? Luistert hij als nooit tevoren? Beloon dat! En niet door te overvragen, maar juist door te stoppen met verder trainen en door iets te doen wat je hond leuk vindt. Hij mag los, zwemmen, spelen met een balletje, of iets anders waarmee je hem brij maakt. Vier successen, ook al heb je er niet om gevraagd. Doet je hond iets heel goed uit zichzelf? Belonen! Zo wil ik dat jij je gedraagt. Als jij je zo gedraagt, dan vind ik dat fantastisch! Hoe moet hij anders weten dat jij vindt dat hij zich precies gedraagt zoals jij dat wil? Probeer trainingen altijd met een succesje af te ronden, ook al is het maar heel klein.
Tip 6: Timing is key
Roep je je hond en reageert hij direct door aanstalten te maken jouw kant op te komen? Direct enthousiast reageren. Niet wachten tot hij voor je staat, of zelfs totdat hij is gaan zitten. Het moment dat je hond de keuze maakt om te doen wat jij van hem vraagt, of de keuze maakt voor gedrag dat jij van hem verlangt: Belonen! Direct! Want dat is precies het moment waarop je je hond beïnvloed. Dit kan met een clicker, maar zeker ook gewoon met je stem. Als hij uiteindelijk echt bij je is, kan je belonen met iets lekkers of een speeltje, maar laat weten dat hij al op de goede weg is, zodra hij de juiste keuze maakt.