beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hondentraining gedragsproblemen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Op zoek naar hondentraining voor de gedragsproblemen van je hond?  

Wanneer is gedrag van je hond een gedragsprobleem?

Honden vertonen gedrag en veel gedrag kan voor hondeneigenaren een probleem zijn. Denk aan blaffen, gaten graven, likken, zwemmen, achter dingen aan rennen etc. Echter, deze zelfde eigenschappen kunnen voor een andere eigenaar geen enkel probleem zijn. Of sterker nog: nuttig, als iemand juist voor de hond heeft gekozen om bepaalde eigenschappen die van pas komen. Denk aan iemand die aan een bepaalde hondensport doet of zijn hond gebruikt voor een doel. Gedrag is dus eigenlijk pas probleemgedrag, als je het gedrag als eigenaar van de hond, ervaart als een probleem. 

Natuurlijk zijn er ook gedragingen die veel hondeneigenaren als een probleem zien. Denk aan angst of agressie. Maar ook daar speelt je eigen situatie een belangrijke rol en bepaalt die, in hoeverre gedrag echt een probleem voor je is. 

De motivatie om te trainen met je hond om probleemgedrag op te lossen

De mate waarin het gedrag voor jou een probleem is, zal ook bepalen hoe gemotiveerd je bent, om met dit gedrag aan de slag te gaan. Training vraagt om inzet, tijd en geld, investeringen die je waarschijnlijk niet wilt doen als je weinig ‘last’ ervaart van het probleemgedrag van je hond. Tenzij je natuurlijk een andere motivatie hebt, bijvoorbeeld omdat je hondengedrag nou eenmaal reuze interessant vindt en er simpelweg graag meer over wilt leren. 

Wanneer is gedrag, afwijkend gedrag?

Ik krijg vrij vaak emails van hondeneigenaren die denken dat er een steekje los zit bij hun hond. Soms is hen dat verteld, soms denken ze dit zelf. Vaak omdat gedrag onvoorspelbaar lijkt te zijn, soms omdat de hond extreem fanatiek reageert op iets. 

Het is belangrijk om eerst te onderzoeken of gedrag écht afwijkend is. Honden kunnen zeer extreem reageren, maar dit is vaak verklaarbaar. Ook is het niet altijd zo dat het gedrag daadwerkelijk onvoorspelbaar is. Als je eenmaal weet waar je op moet letten en begrijpt hoe en waarom je hond een en ander (zichzelf) heeft aangeleerd. 

Gedrag dat een hond in de natuur vertoont, is geen afwijkend gedrag. Gedrag vanuit angst, agressie etc. is dus geen afwijkend gedrag. Wanneer gedrag onvoorspelbaar lijkt te zijn, kan er toch een verklaring zijn voor het gedrag. Een goede gedragstherapeut kan je helpen zoeken naar deze verklaring van gedrag. 

Gedrag dat wel als afwijkend wordt beschouwd, is gedrag dat een hond in de natuur niet snel zal vertonen. Dit gedrag is aangeleerd door omstandigheden. Bijvoorbeeld obsessief gedrag, zoals lichtjes of schaduwen najagen.

Voor elk gedrag, of het nu wel of niet als afwijkend wordt gezien, zijn trainingen en therapieën die goed kunnen helpen om het gedrag te veranderen en te verbeteren. Schrijf je hond dus niet te snel af en neem niet te snel genoegen met gedrag ‘dat de hond nu eenmaal vertoont’. Opgeven of accepteren kan altijd nog.

Hondentraining voor gedragsproblemen

De meeste emoties (angst, agressie etc.) en gedragingen (blaffen, uitvallen, happen, vluchten, dingen van straat eten, trekken aan de lijn etc.) zijn te trainen. We noemen dit hondentraining, maar als we gedragsproblemen trainen dan hebben we het eigenlijk over gedragstherapie. Tijdens deze therapie kijken we niet alleen naar het gedrag van de hond, maar zeker ook naar de emoties die daarmee gepaard gaan:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen