beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hondentraining fabels

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Hondentraining fabels, welke dingen die vaak gezegd worden zijn gewoon echt niet waar, met de kennis van nu?

De 3 meest hardnekkige hondentraining fabels

Helaas bestaan er in ‘honden training land’ nog een aantal hardnekkige hondentraining fabels, die met mij vele trainers graag de wereld uit willen helpen.

1. Je mag een angstige hond niet steunen

Deze stamt nog uit de tijd dat gedacht werd dat honden slechts gedrag konden vertonen en dat emoties bij honden niet bestonden. Inmiddels weten we beter en daarmee is ook het advies voor aanpak veranderd.

Een hond voelt zeker emoties en kan dus angst voelen. Wanneer je hond angstig is, leeft hij in de overlevingsmodus. Op dat moment kan je je hond niets anders leren dan hoe hij het beste aan deze enge situatie kan ontsnappen. Angst kan je niet verergeren door steun te bieden.

Het emotionele systeem lijkt erg op die van mensen. Bedenk een situatie waarin je zelf bang bent. Wat zou er gebeuren als iemand je in deze situatie steunt? Ik denk dat je nu zelf ook begrijpt dat dat je angst nooit erger maakt.

Iemand die zelf bang is, kan jou wel alert maken in een situatie die jij in eerste instantie niet eng vond. Ook kan iemand je hysterisch betuttelen, dat valt niet onder het geven van steun. Op deze manier kan je het ook betrekken op je hond.

2. Je moet het honden samen laten uitzoeken

Regelmatig wordt het nog geroepen in de wandelgebieden, van de ene hondeneigenaar tegen de ander. Helaas wordt dat slechte advies ook nog regelmatig opgevolgd.

Je hond hoeft geen aanval van een andere hond te ondergaan. De andere hond moet in dit geval worden teruggefloten door zijn eigenaar. Een hond die het ‘zelf moet oplossen’ kan daarbij zichzelf noodgedwongen ongewenst gedrag aanleren en dat is niet iets wat je als hondeneigenaar wilt laten gebeuren.

Bescherm je hond en laat het hem zeker niets zelf oplossen, met alle gevolgen van dien. Dit betekent ook weer niet dat je je hond van elke situatie wilt weerhouden, want natuurlijk is het goed dat hij leert communiceren met andere honden en dat hij weerbaar wordt. Maar dit heeft zeker zijn grenzen.

3. Je hond moet er maar gewoon doorheen

Er doet zich een, voor jouw hond, moeilijke situatie voor. Hup, pak de lijn en sleur hem erdoor heen. Want zo went hij er wel aan. Nee dus.

Er is een verschil tussen ‘socialiseren‘ en ‘traumatiseren‘. Wil je je hond op een goede manier iets leren, dan doet hij ervaring op met een situatie. Hij vindt er niet zo veel van, of hij vindt het leuk. Op deze manier leert je hond omgaan met de omgeving.

Maar het kan ook anders. Stel je je hond ergens aan bloot, waar je hond angst door krijgt, dan leer je je hond de verkeerde dingen. Namelijk: dat die situatie helemaal niet leuk is en vooral in de toekomst vermeden moet worden.

Zo vinden we bijvoorbeeld weleens dat alle honden door iedereen geaaid moeten kunnen worden. Waar is dat op gebaseerd? Jij wil toch ook niet door iedereen geaaid worden? Je hond mag heus ‘nee’ zeggen. In sommige gevallen is je hond op andere gedachten te brengen en gaat hij het alsnog waarderen. Maar soms ook niet!

Overige hondentraining fabels

Naast deze 3 hondentraining fabels die de gemiddelde hondentrainer heel vaak hoort, zijn er nog vele anderen.

Zoals:

  • Blaffende honden bijten niet (ik zou het niet proberen!)
  • Bijtende honden zijn vals (vaker juist angstig)
  • Een kwispelende hond is blij (of hij is op jacht of hij is zeer gespannen)
  • Elke hond vindt het leuk om te spelen (niet waar en dan hoeft hij het dus niet te leren)
  • Veel honden zijn dominant
 

Online hondentraining

Hier vind je ons complete aanbod:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen