beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hondentrainer aan huis

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wanneer is een hondentrainer aan huis een voordeel?

Een hondentrainer aan huis kan prettig zijn. Wat zijn de mogelijkheden van een hondentrainer aan huis en in welke gevallen in een hondentrainer aan huis een betere optie dan trainen in een groep?

Of je een trainer aan huis een voordeel vindt, hangt deels af van je eigen voorkeuren. Je hoeft de deur niet uit en alle aandacht is gericht op jou en je hond. Dit lijkt dan ook de vlotste manier om je hond te trainen. Het is meestal ook de duurste optie. Welke mogelijkheden heb je in diverse situaties?

Een trainer aan huis is heel belangrijk, als je afhankelijk bent van een training die thuis begint. 

Wanneer een trainer aan huis?

Je hond raakt op het trainingsveld zodanig afgeleid of geprikkeld dat hij niets nieuws kan leren

Je kunt dan naar een trainingsveld gaan met je hond, om zelf de informatie tot je te nemen, maar waarschijnlijk is dit uurtje alleen maar frustrerend. De vraag is of je überhaupt iets leert, als je je aandacht nodig hebt voor je hond. Zonder hond naar de cursus gaan, is dat waarschijnlijk nog de beste optie. Een goed alternatief is in dit geval ook het volgen van een online hondencursus.

Zelf raak je op het trainingsveld snel afgeleid of verveeld

Heb je zelf niet zoveel geduld of vind je het saai om op dat veld te wachten tot je aan de beurt bent, dan kan een trainer aan huis prettig zijn. Alle focus op jou en jouw hond. Wees je er bewust van dat je ook thuis maar een bepaalde hoeveelheid informatie kunt onthouden. Ook een trainer aan huis zal dus waarschijnlijk meerdere keren moeten langskomen, om je hond samen echt goed te kunnen trainen en om zelf alle informatie goed te onthouden. In dit geval kan een online hondencursus prettig zijn, omdat je de informatie op je eigen tempo tot je kunt nemen.

Er in sprake van ongewenst gedrag dat thuis plaatsvindt

Als je hond ongewenst gedrag vertoont, ben je in de meeste gevallen het beste af met een gedragstherapeut in plaats van een trainer. Hondengedragstherapie vindt vaak aan huis plaats, maar niet altijd (bijvoorbeeld als een gedragstherapeut onderdeel is van een medisch centrum). Zoek naar een goede gedragstherapeut, want het is een vrij beroep. Voor een heel aantal ongewenste gedragingen zijn online hondengedragscursussen een goed alternatief voor een bezoek aan of van een gedragstherapeut.

De hond kan (nog) niet mee met de auto

Een hond die nog niet gewend is mee te rijden in de auto, of er simpelweg veel angst voor heeft of misselijk wordt, krijg je vaak niet zo makkelijk bij een hondenschool. Een hondentrainer aan huis, of een cursus die je volgt vanuit huis, is dan een goed alternatief.

Hoe zit het met de kosten?

In verhouding is privé begeleiding aan huis vaak de duurste optie. De één-op-één tijd zorgt ervoor dat je de totale kosten in je eentje betaalt en niet samen met andere cursisten. Wil je wel privé begeleiding, maar kan dat ook op afstand, dan is een online cursus een goedkopere optie. Deze is soms ook aan te vullen met diverse privé begeleiding indien nodig of gewenst. Lukt het niet alleen, dan kan je dus altijd alsnog een privé les of extra hulp bijboeken. Het voordeel is dan dat je alle theoretische kennis al hebt, en dat de tijd volledig benut kan worden voor de praktische uitvoering van de training.

Soms is een hondentrainer aan huis helemaal niet zo handig

In sommige gevallen is een trainer aan huis geen toegevoegde waarde, of zelfs helemaal geen goede optie:

Je hond reageert gespannen op vreemde mensen in huis, maar dat is niet wat je wilt oefenen

Stel dat je gedrag wilt oefenen in huis, maar je hond raakt erg van slag van een vreemde in huis, dan zal je hond eerst moeten wennen aan de trainer voordat je aan de slag kunt gaan met het aanleren van vaardigheden. Je hond kan dat zo van slag raken, dat enige training kansloos is. Je kunt dan eerst aan de slag gaan met aanleren van beter gedrag in combinatie met bezoek, voordat je een trainer uitnodigt. Dat kan door middel van de juiste online training.

Ook vaardigheden als je hond aanleren alleen thuis te zijn, gewenst gedrag naar vreemde mensen, angst voor geluiden, minder angst voor mensen, etc. zal waarschijnlijk net zo goed of beter lukken met de juiste informatie maar zonder de afleiding van een vreemde in huis.

Veel trainingen vragen om kleine stapjes, waardoor een trainer aan huis eigenlijk vaak en kort zou moeten langskomen. Een cursus kan je dan volgen op korte momenten om weer nieuwe oefeningen en kennis tot je te nemen.

Geen sociaal contact met mede cursisten

In een groep ben je om-en-om aan de beurt en oefen je dus effectief vaak niet zoveel met de trainer. Daar is de toegevoegde waarde je groepsdynamiek en de sociale interactie. Ook als je een online cursus volgt, heb je soms meer contact met mede cursisten (als dat onderdeel is van het aanbod) dan als je hondentrainer of hondengedragstherapeut aan huis laat komen, of één-op-één bezoekt.

Een trainer aan huis kan dus een voordeel zijn, vooral als je al de juiste training toepast en dan toch vastloopt in de training. Wil je vooral leren welke aanpak juist is en hoe je je hond iets aanleert, dan kan een groepstraining of een online hondencursus goed dienst doen.

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen