beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hondengedragstherapie

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Hondengedragstherapie wordt gebruikt om het gedrag van een hond te verbeteren. Dit gedrag kan van alles zijn en ook diverse oorzaken hebben. 

Het verschil tussen hondentraining en hondengedragstherapie

Het verschil tussen hondentraining en hondengedragstherapie, zit hem vooral in wat je de hond wilt leren en wat de hond kan. Hondentraining wordt vaak gegeven in groepsverband op een hondenschool, hondengedragstherapie wordt vaak één op één gegeven. Dit heeft er deels mee te maken dat hondengedragstherapie heel specifiek op een gedragsprobleem in gaat. Maar ook dat de hond in sommige gevallen door die problemen niet geschikt is voor een groepstraining. 

Om een voorbeeld te noemen: wanneer de hond gedrag vertoont vanuit angst of agressie, dan moet de eigenaar allereerst goed begrijpen waarom de hond dit doet en hoe het gedrag voorkomen kan worden. Het zou niet veilig zijn om de combinatie hond en eigenaar voor die tijd in een groep te plaatsen. Bovendien kan het van de hond teveel gevraagd zijn wanneer de therapie net van start gaat.

Een ander verschil is de professional. Hondentraining wordt gegeven door een hondentrainer, of iemand die ook gedragstherapeut is. Andersom wordt hondengedragstherapie (als het goed is) alleen gegeven door een hondengedragstherapeut. Let op: het is geen beschermd beroep, dus dit is zeker geen garantie. Iemand die zegt gedragstherapeut te zijn, hoeft zelfs geen afgestudeerd hondentrainer te zijn. Wees dus voorzichtig met wie je in zee gaat en van wie je advies aanneemt.

Wanneer hondengedragstherapie?

Als je als eigenaar tegen gedrag van je hond aanloopt, dat je in de weg zit, dan is hondengedragstherapie van toepassing en gaat het advies van een goede professional je zeker verder helpen.

Wil je je hond gedrag aanleren, zoals een commando ‘zit’, ‘lig’ of ‘hier’, dan kan je ook kiezen voor een hondentrainer in plaats van een hondengedragstherapeut.

Vertoont je hond gedrag zoals angst of agressie, vindt hij een bepaalde situatie moeilijk, wil hij iets niet doen of doet hij juist iets wat jij niet wilt? Ga dan te raden bij een goede gedragsterapeut. Zoek iemand met kennis, die jou precies kan uitleggen wat er speelt bij je hond. Het (probleem)gedrag goed begrijpen, is altijd de eerste belangrijke stap. 

Hoe maak je de keuze voor een goede gedragstherapeut?

De keuze voor iemand met de juiste kennis is extra belangrijk omdat het een vrij beroep betreft. Je kunt er dus niet zomaar vanuit gaan dat iemand die zich hondengedragstherapeut noemt (of een vergelijkbare titel draagt) ook echt de juiste kennis en kunde heeft. 

Ga na of iemand de juiste opleiding heeft gevolgd op wetenschappelijk niveau, ga na of iemand daarnaast ook de juiste ervaring heeft opgedaan voor jouw probleem en eventueel of iemand ook geaccrediteerd is (wat meestal een garantie biedt op een combinatie van de juiste opleiding, ervaring en bijscholing). 

Kies een goede gedragstherapeut

Hondengedragstherapie online?

Omdat gedragstherapie in eerste instantie draait om het opdoen van de juiste kennis van hondentaal en -gedrag, hoe een hond leert, waarom hij bepaalde dingen doet etc., is hondengedragstherapie tot op zekere hoogte (met uitzonderingen van een aantal specifieke gedragingen, waar bijvoorbeeld vaak medicatie aan te pas komt) heel geschikt voor online. Door de juiste informatie kan je het gedrag van jouw hond als het ware ontleden en samen met de gedragstherapeut precies verklaren waarom jouw hond doet wat hij doet en wat er voor nodig is om dit gedrag te veranderen. Gedragstherapie consulten vinden vaak plaats aan de keukentafel, dus dit kan vervangen worden door een computer. 

Ook hondentraining leent zich vaak goed voor online toepassingen. Soms heeft een online les zelfs de voorkeur, bijvoorbeeld omdat er minder afleiding is van de groep andere honden en omdat je je eigen tempo kunt aanhouden. 

Mag ik je verder helpen?

Ik help je heel graag verder met het verbeteren van het gedrag van je hond. Hier vind je al mijn online gedragstherapie cursussen, zoals dat bij gedragstherapie gaat is elke cursus gericht op bepaald (probleem)gedrag. Deze gedragingen zijn geschikt om online mee aan de slag te gaan. Ik ben er altijd om je te helpen met vragen en ondersteuning:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen