beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Honden aan elkaar voorstellen

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Honden aan elkaar voorstellen, hoe doe je dat op een goede manier? Regelmatig krijg ik de vraag hoe je twee vreemde honden aan elkaar voorstelt. Daar gaat dit artikel over. 

Hoe honden aan elkaar voorstellen?

We gaan er in deze vanuit dat de honden elkaar niet kennen en dat we niet zo goed weten hoe de honden op elkaar zullen reageren. Het is dan zaak de ontmoeting in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat het een prettige kennismaking wordt voor beide partijen. Maak dus van tevoren een plan. Hoe ga je de honden aan elkaar voorstellen: Waar? Wat heb je nodig? Wat spreek je onderling af?

Waar honden aan elkaar voorstellen?

Een belangrijkste eerste vraag: waar ga je de honden aan elkaar voorstellen? Vaak is dit het handigst op neutraal terrein. Dat wil zeggen: niet bij één van de honden thuis. Honden kunnen thuis defensiever reageren dan buiten, omdat ze bijvoorbeeld hun territorium, andere huisdieren, speeltjes of voer willen verdedigen. Zorg dus voor een omgeving die voor beide honden neutraal terrein is/ geen betekenis heeft. 

Spreek af op wat voor soort plek jullie willen ontmoeten. Kies je voor een losloopgebied of juist niet (heel afhankelijk van de honden) of misschien juist een rustige plek waar geen andere honden zijn, bijvoorbeeld een industrieterrein of parkeerplaats? Overleg hoe de honden normaal gesproken op andere honden reageren. Beter los van de lijn, of beter aangelijnd? Is een rustige introductie handig, waarbij je eerst aangelijnd wandelt met wat afstand tussen de honden? Op die manier kunnen ze rustig aan elkaar wennen, maar bij sommige honden leidt dit slechts tot frustratie. Als één van de honden gebaat is bij een geleidelijke kennismaking, dan is dat de beste manier. Zijn beide honden beter direct los van de lijn, dan is dat de beste keuze.

Wat heb je nodig?

Vaak is het handig dat er per hond minimaal één handler is die de hond goed kent. Wat heb je verder nodig? Een (lange?) lijn, beloningen of juist niet? Een en ander is heel afhankelijk van hoe je de honden aan elkaar wilt voorstellen. 

Onderlinge afspraken

Spreek van tevoren je plannen door. Als de één denkt: ik geef mijn hond gelijk een lange lijn om kennis te maken, dan kan de andere partij dat misschien niet meer op tijd voorkomen. Bijvoorbeeld: Wie komt er als eerste uit de auto? Hoeveel afstand houd je in het begin? Op basis waarvan beslissen jullie dat de honden bij elkaar mogen? Hoe moeten de mensen rond de honden reageren op elkaars honden? Aandacht geven of beter (eerst) negeren etc. 

Vreemde hond in huis

Krijg je een vreemde hond in huis? Zorg dan dat de honden eerst kennis maken op bovenstaande manier, als je niet zeker weet dat de honden leuk op elkaar gaan reageren. Eenmaal gedoe onderling, kan ervoor zorgen dat de relatie niet meer te herstellen valt. Ook als je buiten kennis hebt gemaakt, lijn de honden aan zodra je het huis binnengaat. Een hond met territoriaal gedrag, kan de vreemde hond bij binnenkomst nog steeds willen wegjagen of zijn bezittingen willen beschermen. 

Vreemde hond op bezoek

Probeer, voordat je bijvoorbeeld afspreekt om op een andere hond te passen, eerst uit. Wees er zeker van dat de interactie tussen de honden goed te begeleiden is en na een korte tijd plezierig zal verlopen. De honden in huis gescheiden van elkaar houden is een optie, maar niet altijd de meest ontspannen keuze (voor zowel mens als hond kan dit veel stress geven). 

Kat en hond aan elkaar voorstellen

Een kat en hond voorstellen is een ander verhaal, maar ook hier is het heel belangrijk dat je het in één keer goed begeleid en dat je dus van tevoren een plan hebt. Wil je meer leren over een hond en kat aan elkaar voorstellen, lees dan hier verder: Hond en Kat 

Een beleefde kennismaking

Honden maken onder de ideale omstandigheden op een beleefde manier kennis met elkaar. Hoe dat eruit ziet, zie en lees je hier:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen