Hond zelfvertrouwen geven

Je hond zelfvertrouwen geven, zorgt ervoor dat je hond gelukkiger wordt en minder stress ervaart.

Een hond met voldoende zelfvertrouwen: is ontspannen in huis, heeft vertrouwen in zijn eigenaren, andere mensen en andere honden. Hij kan 'de wereld aan' en reageert niet angstig op dingen in zijn omgeving.

Ik vermoed dat als je wilt weten hoe je je hond meer zelfvertrouwen kunt geven, je hulp zoekt bij bepaald gedrag?

Maar deze eerste alinea is niet geheel waar. Jouw hond kan namelijk heel zelfverzekerd zijn in bepaalde situaties, en onzeker in andere situaties. Het is dus in eerste instantie belangrijk om in kaart te brengen in welke situaties je hond een tekort heeft aan zelfvertrouwen. Welke situaties jouw hond spannend vindt, of waar hij bang voor is. In welke situaties wil jij je hond meer zelfvertrouwen geven?

Waar is je hond goed in?

Net als mensen, krijgen honden meer zelfvertrouwen door dingen te doen waar ze goed in zijn. Of door dingen te leren, waarin ze worden geprezen en aangemoedigd. Niemand krijgt meer zelfvertrouwen door te falen of door steeds te horen dat je het niet goed doet. Ga dus voor succes, ook als je iets met je hond onderneemt of als je je hond iets nieuws leert.

Iets waar elke hond goed in is, is werken met zijn neus. Ook je hond oefeningen aanleren, is een goede basis voor het opbouwen van wederzijds vertrouwen. 


Hond zelfvertrouwen geven

Welke dingen vindt je hond eng?

Zoals hierboven geschreven: vermoedelijk zijn er bepaalde situaties waarin je hond minder zelfvertrouwen heeft dan je zou willen? Dit is het uitgangspunt voor het creëren van meer zelfvertrouwen.

  • Wat heeft je hond te leren?
  • Hoe kan je je hond dit leren?

Meer zelfvertrouwen krijg je als je het gevoel hebt dat je de situatie aankan. Als je iets eerder hebt gedaan en weet dat het goed komt. Als de situatie voorspelbaar is, je weet wat je te wachten staat.

Voor honden is dit niet anders.

Dat betekent ook dat je situaties waarin dit niet zo is, niet moet opzoeken als je het zelfvertrouwen wilt vergoten. Situaties die je hond niet aankan, die nieuw en onvoorspelbaar zijn of die je hond als onplezierig ervaart.

Pas dus in eerste instantie de situatie aan, zodat je hond ermee overweg kan. Maak het vervolgens heel leuk voor je hond. Zorg dat hij zich veilig voelt, laat hem dingen doen die hij erg leuk vindt en reageer zelf ontspannen en blij. Zeg tegen je hond dat hij het goed doet en beloon.

Gratis video over angst bij honden

Meer leren over angst bij jouw hond? Vraag hier de gratis video en meer informatie aan:

Verder lezen:

Heb je een vraag? Mail naar info@hondentaak.nl