beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden

Hond wil niet wandelen angst

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond niet wil wandelen vanuit angst, dan is dat natuurlijk heel vervelend. Voor jou, maar vooral ook voor je hond. Wat te doen?

Hond wil niet wandelen vanuit angst

De eerste logische vraag om te stellen als je hond niet wil wandelen vanuit door angst, is: wat is het, waar je hond tijdens de wandeling angstig voor is?

Dit kan van alles zijn, zoals: angst voor het wandelen aan de lijn (als je hond het nog niet gewend is om aangelijnd te wandelen), angst voor harde geluiden, onverwachte dingen, druk verkeer, andere honden, mensen etc. Het kan uiteraard ook een combinatie zijn van al deze dingen. Het gaat vooral belangrijk zijn om je hond heel rustig aan deze dingen te laten wennen. Je hond meetrekken naar iets dat hij eng vindt, forceren, zal de angst alleen maar vergroten. Je zult misschien het idee hebben dat de hond op die manier over zijn angst heen komt, maar vaak is dat niet zo. Het gaat vooral belangrijk zijn om goede ervaringen op te bouwen.

Puppies vinden wandelen vaak spannend, je leest hier meer over je pup die niet meeloopt aan de lijn

Ga niet mee in tips als “als jij het niet eng vindt, dan vindt je hond het ook niet eng, dus je moet met zelfvertrouwen je hond meenemen door de enge situatie”, want jouw hond heeft zijn eigen leervermogen. Het ligt dus niet aan jou dat je hond dingen eng vindt, het zit in je hond. Je zult dus met de associatie van je hond aan de slag moeten en dát gaat het verschil maken. 

Hond wil niet worden aangelijnd

Honden trekken razendsnel conclusies en leren snel door oorzaak – gevolg. We noemen dit ook wel klassieke conditionering, ook bekend als het ‘pavlov-effect’. Jij komt met de riem aan en je hond weet wat er gaat gebeuren, dat hij wordt aangelijnd en dat jullie gaan wandelen. Als het wandelen hem angst aanjaagt, is het niet onlogisch dat hij (op den duur) angst voor de riem ontwikkelt en niet (meer) wil worden aangelijnd. Omdat hij weet wat er dan vervolgens gaat gebeuren. 

Wandelen met je angstige hond

Forceren in spannende situaties is dus niet handig, maar wat dan wel? 

Is je hond het nog niet gewend om aangelijnd te zijn, dan kan je eerst oefenen met ‘wandelen aan de lijn‘. Ga in eerste instantie geen aandacht besteden aan ‘hoe netjes je hond aan de lijn loopt’, dat is een zorg voor later. Wel is het heel belangrijk om de veiligheid te garanderen tijdens  het wandelen met een angstige hond. Het is dus prima als je hond voorop loopt tijdens het wandelen, dat kan voor een angstige hond juist heel goed zijn. Laat je hond rustig kiezen welke kant hij wil oplopen, zolang die keuze veilig en handig is. 

Gebruik bij voorkeur een wat langere lijn tijdens het wandelen met je angstige hond, zo heeft je hond wat meer bewegingsvrijheid en dat is fijn voor hem. Wil je graag een uitschuiflijn gebruiken?  Je leest hier wat de voor- en nadelen van een ‘flexi’ zijn. 

Vindt je hond andere honden spannend? Leer alles over de taal die honden onderling spreken, goede kennismakingen tussen honden onderling en de juiste interacties tussen honden

Fijn wandelen met je hond met angst?

Angsten zijn er om overwonnen te worden, dat is de manier om van angsten af te komen. Dat is wel een precair proces. Een hond kan groeien in zijn ontwikkeling en door het minste of geringste ineens weer heel bang worden. Zeker weten dat je op de juiste manier bezig bent en aan de slag met de juiste oefening en training om de angst van je hond te verminderen? 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Previous
Next

Verder lezen

Pup kopen

Pup kopen

Als je een pup wilt kopen, waar moet je dan op letten? Je pup weloverwogen uitkiezen, voorkomt problemen. Wat belangrijk

Lees verder >>
associatie

Associatie

Associatie speelt bij hondengedrag een grote rol! Zo kunnen bepaalde associaties ten grondslag liggen aan vervelende gedragsproblemen. Associaties kunnen ook

Lees verder >>