beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond wil niet lopen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond wil niet lopen, wat nu? Net als bij alle gedragingen van honden, moeten we kijken naar het ‘waarom’ als we willen begrijpen hoe we dit gedrag kunnen veranderen of verbeteren. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat je hond wél wil lopen?

Wat kan bijvoorbeeld een reden zijn dat je hond niet wil lopen:

  • Het is een pup
  • Je hond vindt het buiten spannend
  • Hij wil nog niet naar huis
  • Lichamelijk ongemak

Pup loopt niet goed mee

Jonge pups lopen vaak nog niet erg goed mee. Dit komt omdat ze hun veilige thuissituatie liever niet verlaten. De grote buitenwereld is spannend voor een pup.

Als je pup niet wil lopen →

Vindt je hond het buiten spannend? 

Dan is mee lopen voor je hond lastig, omdat hij niet durft. Ga op de juiste manier aan de slag met je hond, om de angst te verminderen. 

Wandelen met een bange hond →

Wil je hond niet naar huis?

Honden zijn slim en weten precies wanneer de wandeling richting huis gaat. Wandelt jouw hond graag? Dan zal het einde van de wandeling voor je hond betekenen: eind pret. Hij kan dan protesteren, zodra de wandeling richting huis gaat en wil dan niet (meer die kant op) lopen. Sommige honden gaan liggen, of lopen ineens héél traag. Er is een makkelijke manier om erachter te komen of deze motivatie bij jouw hond een rol speelt. Namelijk: loop eens de andere kant op (van huis weg) en kijk wat nu de reactie is van je hond? Loopt hij ineens weer lekker mee? Dikke kans dat hij gewoon geen zin had om (al) naar huis te gaan, maar graag nog verder wandelt.

Wil je hond niet lopen vanwege (lichamelijk) ongemak?

Sommige honden vinden wandelen gewoon niet zo leuk. Of alleen op bepaalde plekken, zoals het strand of bos, en niet op straat. Of vooral niet als het regent.

Maar er kan ook iets anders spelen. Bijvoorbeeld dat het wandelen voor je hond niet (meer) zo prettig is. Zie je op andere momenten tekenen die kunnen wijzen op pijn? Onderzoek deze optie dan verder. 

Heeft mijn hond pijn? →

Is jouw hond niet zo'n fan van wandelen?

Houdt jouw hond niet zo van wandelen? Je kunt kijken of je de wandeling wat leuker kunt maken. Door je hond bijvoorbeeld veel te laten snuffelen en een langere lijn te gebruiken, zodat hij wat meer bewegingsvrijheid heeft. Buiten het feit dat een pup wel gesocialiseerd moet worden en je hond natuurlijk moet poepen en plassen, is er niets mis mee om je hond bezigheden te bieden die hij wél leuk vindt. Je kunt de bezigheden ook zoeken in ander vermaak. Binnen bijvoorbeeld. Het aanleren van oefeningen of hersenwerk, is iets wat je heel goed in huis kunt doen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Prooinijd hond

Prooinijd hond

Een hond kan ‘prooinijd’ hebben. Bij honden spreken we dan ook wel van bezitsagressie. Prooinijd is eigenlijk aangeleerd gedrag. Toch

Lees verder >>