beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond wel of niet castreren

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Denk je erover om je reu te laten castreren? Laat je liever adviseren door iemand met veel verstand van hondengedrag, dan door de dierenarts. Huh, maar castreren is toch iets voor de dierenarts? De uitvoering van de behandeling zeker wel, maar een castratie heeft ook invloed op het gedrag van je hond. En die invloed is zeker niet altijd positief.

Moet je je reu nou wel of niet laten castreren?

Castreren heeft invloed op hormonen. Na castratie heeft een reu aanzienlijk minder testosteron. Testosteron maakt zekerder. Een niet al te zekere reu, kan na castratie onzekerder worden en daarmee ongewenst gedrag gaan vertonen. De hond kan angstiger worden en daardoor bijvoorbeeld niet meer graag naar buiten gaan of zich ongewenst(er) gaan gedragen naar honden of mensen. 

Alleen ‘hormoon gestuurd’ gedrag (dat nog geen gewoonte is geworden) kan je oplossen door middel van een castratie. Gedrag wordt nogal eens toegeschreven aan hormonen, terwijl dat niet zo is. Een hond die blaft, gromt of uitvalt, wordt dominant genoemd en gecastreerd. Terwijl dit gedrag eigenlijk juist vaak ontstaat vanuit onzekerheid. De castratie kan dan een ongewenst effect hebben en dit gedrag juist verergeren. 

Hoe weet je nu of je jouw hond moet laten castreren of niet?

  • Is het gedrag dat je met de castratie wilt oplossen, 100% hormoon gestuurd?
  • Heeft jouw hond geen angstverleden of laat hij geen angst zien in ander gedrag?
 

Mogelijk is castratie een goed idee. Wil je een gedegen advies? Vraag een goede gedragstherapeut om een boordeling en advies.

Lost een castratie ongewenst gedrag op?

Wil je met de castratie bepaald gedrag oplossen? Dan moet je weten of dit gedrag veroorzaakt wordt door de hormonen. Alleen dan zal een castratie namelijk dit gedrag kunnen laten verdwijnen of verminderen. Is het gedrag, dat in eerste instantie ontstond door hormonen, eenmaal aangeleerd gedrag geworden? Dan is de kans nog steeds groot dat een castratie dit gedrag niet zal veranderen. 

Gedrag dat regelmatig aan hormonen wordt toegeschreven (en zeker niet altijd door hormonen wordt veroorzaakt):

 

Gedrag dat voor de castratie is aangeleerd, zal mogelijk niet direct verdwijnen door de castratie. Aanvullende training kan dan alsnog nodig zijn. 

Gedrag waarbij hormonen een rol kunnen spelen:

  • Markeren (veel plasjes doen tijdens het wandelen)
  • Plassen tegen spullen, andere honden, benen van mensen
  • Achter loopse teefjes aan
 

Tijdelijke castratie

Denk je dat een castratie een goed idee is, maar twijfel je toch? Kies dan voor een chemische castratie. Dit is een tijdelijke castratie. Mocht nu blijken dat het gedrag van je hond er helemaal niet beter van wordt, dan is er nog een weg terug. 

Ook een chemische castratie is niet zonder risico’s op (gedrags)verandering, ook in die periode kan de hond veranderen. Het is niet altijd gezegd dat deze veranderingen geheel verdwijnen na de uitwerking van een chemische castratie: denk bijvoorbeeld aan veranderingen in vacht en gedrag. 

Alternatief voor castratie?

Er bestaat een supplement genaamd Hypersex, ‘ondersteunt wanneer hij last heeft van hinderlijke en overmatige geslachtsdrift’. Het is het proberen waard, voordat je voor een castratie kiest:
 

Kan gedrag hond veranderen na sterilisatie?

Een sterilisatie, zoals het in de volksmond wordt genoemd, bij een teef, is eigenlijk een castratie (de eierstokken worden namelijk verwijderd). De hormonen (oestrogenen) verdwijnen dus grotendeels. Dit vrouwelijke hormoon heeft effect op emoties. Verandert de hormoonhuishouding, dan kan ook het humeur veranderen, zoals de meeste vrouwen zullen beamen. Het effect van het hormoon, kan aanzienlijk verschillen per teef. Het effect van de castratie dus ook. Een castratie bij de teef kán leiden tot feller (mogelijk zelfs agressief) gedrag. De castratie bij een teef kan schijnzwangerschap tegengaan, wat prettig is wanneer je hond hier veel last van heeft. 

Probleemgedrag?

Probleemgedrag kan helemaal los staan van het feit of jouw reu wel of niet is gecastreerd:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen