Hond wel of niet castreren

Denk je erover om je reu te laten castreren? Laat je liever adviseren door iemand met veel verstand van hondengedrag, dan door de dierenarts. Huh, maar castreren is toch iets voor de dierenarts? De uitvoering van de behandeling zeker wel, maar een castratie heeft ook invloed op het gedrag van je hond. En die invloed is zeker niet altijd positief.

Moet je je reu nou wel of niet laten castreren?

Castreren heeft invloed op hormonen. Na castratie heeft een reu aanzienlijk minder testosteron. Testosteron maakt zekerder. Een niet al te zekere reu, kan na castratie onzekerder worden en daarmee ongewenst gedrag gaan vertonen. De hond kan angstiger worden en daardoor bijvoorbeeld niet meer graag naar buiten gaan of zich ongewenst(er) gaan gedragen naar honden of mensen. 

Alleen 'hormoon gestuurd' gedrag kan je oplossen door middel van een castratie. Gedrag wordt nogal eens toegeschreven aan hormonen, terwijl dat niet zo is. Een hond die blaft, gromt of uitvalt, wordt dominant genoemd en gecastreerd. Terwijl dit gedrag eigenlijk juist vaak ontstaat vanuit onzekerheid. De castratie kan dan een ongewenst effect hebben en dit gedrag juist verergeren. 

Hoe weet je nu of je jouw hond moet laten castreren of niet?

  • Is het gedrag dat je met de castratie wilt oplossen, 100% hormoon gestuurd?
  • Heeft jouw hond geen angstverleden of laat hij geen angst zien in ander gedrag?

Hond wel of niet castreren

Mogelijk is castratie een goed idee. Wil je een gedegen advies? Vraag een goede gedragstherapeut om een boordeling en advies.

Lost een castratie ongewenst gedrag op?

Wil je met de castratie bepaald gedrag oplossen? Dan moet je weten of dit gedrag veroorzaakt wordt door de hormonen. Alleen dan zal een castratie namelijk dit gedrag kunnen laten verdwijnen of verminderen. 

Gedrag dat regelmatig aan hormonen wordt toegeschreven (en zeker niet altijd door hormonen wordt veroorzaakt):

Gedrag dat voor de castratie is aangeleerd, zal mogelijk niet direct verdwijnen door de castratie. Aanvullende training kan dan nodig zijn. 

Gedrag waarbij hormonen een rol kunnen spelen:

  • Markeren (veel plasjes doen tijdens het wandelen)
  • Plassen tegen spullen, andere honden, benen van mensen
  • Achter loopse teefjes aan

Tijdelijke castratie

Denk je dat een castratie een goed idee is, maar twijfel je toch? Kies dan voor een chemische castratie. Dit is een tijdelijke castratie. Mocht nu blijken dat het gedrag van je hond er helemaal niet beter van wordt, dan is er nog een weg terug. 


Vragen? Mail naar info@hondentaak.nl