Hond warm houden winter

Heeft je hond het snel koud, dan is het belangrijk om je hond goed warm te houden in de winter. Dit kan gelden voor buitenshuis, maar zeker ook in huis. 

Kan het te koud zijn voor een hond?

Jazeker! Of je hond het snel koud heeft, hangt af van een aantal factoren. In eerste instantie natuurlijk de vacht. Een hond met een dikke vacht, zal het minder snel koud hebben dan een hond met een gladde vacht. Zeker wanneer er weinig sprake is van een ondervacht (een pluizig laagje haren tussen de huid en de bovenste haren). Je merkt of je hond een ondervacht heeft, als je hem borstelt. Komen er alleen kleine stekelhaartjes in je borstel? Dan kan het goed zijn dat je hond geen ondervacht heeft. Dit verschilt per ras. Is jouw hond een rashond? Dan is bekend of je hond wel of geen ondervacht heeft. Bijvoorbeeld een Dobermann, Jack Russel of Boxer. Het geldt niet alleen voor gladharige honden. Ook langharige honden met een dunne vacht, kunnen het snel koud krijgen. Honden met weinig lichaamsvet hebben het sneller koud. Daarnaast krijgt een hond het sneller koud, wanneer de vacht nat is (na regen of zwemmen). Beweging zorgt voor warmte, dus een hond die veel rent tijdens een wandeling zal het minder snel koud krijgen. Een hond die weinig beweegt of stil zit, krijgt het sneller koud. 

Kan een puppy tegen kou?

De leeftijd speelt ook een rol in de mogelijkheid voor een hond om zichzelf warm te houden. Jonge hondjes, maar ook oudere honden, kunnen zichzelf minder goed warmhouden en zullen sneller wat hulp nodig hebben om geen kou te lijden. 

Kan een hond het koud hebben buiten?

Buiten kan het al snel te koud zijn als de hond zichzelf slecht warm kan houden en weinig beweegt. Of nat wordt. Buiten kan je dit oplossen met een hondenjasje.

Een jasje is echt niet alleen voor de sier en zielig voor een hond. Sommige honden hebben dit echt nodig. Kijk goed naar het materiaal en het model.

  • Heeft jouw hond een kale buik en/ of korte pootjes? Zorg voor een model waarbij ook de buik lekker warm blijft.
  • Wandel je in de regen? Koop een waterdicht exemplaar. Een voering van fleece zorgt ervoor dat de jas van binnen lekker warm wordt. 

hond warm houden winter

Hoe weet je of een hond het koud heeft?

Een hond die het koud heeft, kan gaan rillen. Maar ook een hond die zich helemaal oprolt, kan proberen zichzelf warm te houden. Mogelijk zie je dat de hond warme plekjes of huisgenoten opzoekt. Sommige honden kruipen graag onder een dekentje. Bied je hond in huis manieren om zichzelf lekker warm te houden; een dekentje, jouw warme gezelschap of trek hem een lekker warme hondentrui aan. 

Hoe koud kan een hond slapen?

Dit verschilt heel erg per hond. Ook hier spelen de vacht, leeftijd, hoeveelheid lichaamsvet een rol. Ook of de hond droog kan slapen is een belangrijk verschil. Een poolhond zal het misschien zelfs lekker vinden om buiten te slapen bij lage temperaturen, daar ligt natuurlijk zijn oorsprong. Maar voor veel van onze huishonden is het binnen in huis 's nachts al snel te fris om comfortabel te slapen. 

Kan een hond het 's nachts koud hebben?

's Nachts beweegt een hond natuurlijk weinig en kan daarom snel afkoelen. Wij liggen 's nachts ook niet voor niets onder een deken. Houd hier dus rekening mee in huis. Een huis kan snel afkoelen 's nachts en vaak staat de verwarming dan ook lager. Heeft jouw hond behoefte aan extra warmte, dan kan een zogenaamde hondencave of slaapzak dienst doen. Hier kruipt je hond in en de lichaamswarmte zorgt er dan voor dat de hond zichzelf goed warm kan houden. 

Hoe houd je je hond warm?

Heeft je hond het snel koud, kan zijn er manieren en middelen om je hond lekker warm te houden in de winter.

  • Laat je hond bewegen, daar krijgt hij het warmer van
  • Houd de vacht droog
  • Gebruik buiten een hondenjas
  • Zorg ook in huis, en zeker 's nachts, voor een aangename slaapplaats (zie de tekst hierboven voor suggesties)
  • Een warmtemat kan uitkomst bieden


Lees verder:

<< Pijn bij honden >>
<< Ontspannen wandelen >>
<< Stress >>


Heb je een vraag? Mail gerust naar info@hondentaak.nl