beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond valt uit naar mensen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond valt uit naar mensen: gedrag waar je als hondeneigenaar niet op zit te wachten. Waarom doet je hond dit? Hoe moet je er mee omgaan om dit gedrag te veranderen?

De oorzaak van uitvallen naar mensen

Dit gedrag ontstaat vaak doordat je hond wantrouwen heeft richting (sommige) (vreemde) mensen. Deze woorden tussen haakjes, omdat veel honden vooral uitvallen naar mensen die ze niet kennen. Met andere woorden: onbekend maakt onbemind, je hond vertrouwt vreemde mensen niet zomaar. Ook vallen veel honden uit naar sommige mensen.

Je hond valt bijvoorbeeld uit naar mensen die bepaald gedrag wel of niet vertonen. Zo zie je dat veel honden reageren op mensen die snel toenadering zoeken en de hond direct willen aaien, de hond recht in de ogen aan kijken of mensen die zich zelf onzeker of angstig gedragen. Al deze dingen creëren bij je hond dan extra wantrouwen. 

Het komt regelmatig voor dat honden uitvallen naar mensen die er anders uit zien, bijvoorbeeld naar mensen die onregelmatig lopen, of een pet dragen. Ook vallen veel honden eerder uit naar mannen en/ of naar mensen met een donkere huidskleur. Verder zijn vaak mensen met stokken bedreigend, bijvoorbeeld Nordic Walking stokken, krukken etc. 

Mensen die van de hond af lopen, zijn sneller target om naar uit te vallen bij honden die dit niet durven wanneer iemand recht op ze afloopt. De weglopende mens is dan minder bedreigend en dan durft de hond wél uit te vallen. 

De motivatie voor je hond om uit te vallen naar mensen

Waarom een hond uitvalt naar mensen: vaak heeft de motivatie van het gedrag te maken met het creëren van persoonlijke ruimte. Met andere woorden: je hond wil de mensen op afstand houden en het uitvallen is voor je hond een succesvolle manier gebleken om dit te doen. 

Hond valt uit naar mensen, wat moet ik doen?

Een training om dit gedrag te veranderen en verbeteren, moet vooral gericht zijn op de associatie van de hond richting de mensen waarnaar hij uitvalt. Je zult misschien de tip hebben gekregen om dit te bereiken door de mensen koekjes aan je hond te laten geven. Voor veel honden is dit echter geen gewenste oplossing. Als je hond namelijk de gewoonte heeft om uit te vallen, is de kans groot dat hij dat alsnog zal doen. Een beloning kan hem over een grens trekken. Als de persoon zich vervolgens iets te plotseling beweegt, zal je hond alsnog schrikken en mogelijk ook uitvallen. 

Bij het verbeteren van de associatie, gaat het erom dat de hond juist leert ontspannen in de situatie en ander gedrag aanleert. Push de hond dus zeker niet om contact te maken, zolang hij dat nog niet op een ontspannen manier (zonder voer) aankan of durft. 

Aan de slag met uitvalgedrag van je hond?

Het uitvallen naar mensen kan je je hond afleren. Niet door hem te corrigeren, maar door te werken aan beter gedrag en een betere associatie:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen