beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond valt uit naar andere honden tijdens wandelen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond valt uit naar andere honden tijdens wandelen, wat te doen? Dit gedrag kan je wandeling echt verpesten. Waar jij graag ontspannen wandelt met je hond, ben je constant als een havik aan het observeren of er geen andere honden aankomen. Het gedrag leidt soms tot vervelende reacties van andere mensen die je pad kruizen. Wat te doen om deze situatie te verbeteren?

Misschien heb je het idee dat je de enige hondeneigenaar bent met dit probleem en zie je alleen maar brave honden in je buurt? Ik weet beter, want ik help elke dag hondenbaasjes met deze uitdaging. Wil je alvast meer weten? Vraag dan gratis deze video aan:

Je hond valt uit naar andere honden tijdens het wandelen

Wat is nu de juiste manier om om te gaan met je hond die uitvalt naar andere honden tijdens het wandelen? Veel hondeneigenaren hebben de neiging de hond tot de orde te roepen. Misschien heb je al ervaren dat dat niet echt helpt? Je hond heeft uitvalgedrag richting andere honden ontwikkelt met een reden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je als hondeneigenaar hoogstwaarschijnlijk geen grote rol gespeeld bij het ontstaan van dit gedrag. Honden vallen vaak naar andere honden uit tijdens het wandelen, vanuit een tactiek om een persoonlijke zone te creëren. Ofwel: om andere honden op een veilige afstand te houden. Tegen je hond zeggen dat hij dat niet moet doen, terwijl hij zelf gelooft dat dit gedrag goed voor hem werkt, zal dus niet erg goed helpen. De kans is groot dat je de spanning in de situatie alleen maar vergroot. Liefst wil je juist ontspanning creëren, zodat je hond een beter gevoel krijgt van de ontmoeting met andere honden. 

Moet je andere honden tijdens het wandelen uit de weg gaan, omdat je hond uitvalt?

Een oplossing die vaak gehanteerd wordt, is andere honden dan maar uit de weg gaan tijdens het wandelen, om zo het uitvallen van je hond te voorkomen. Het vermijden van andere honden voorkomt natuurlijk uitvallen, maar lost het probleem niet op. De beste oplossing is om je hond een betere omgang met andere honden aan te leren. Daarbij is het niet perse van belang dat je hond leert om te spelen met andere honden, al zou dat natuurlijk wel leuk zijn, maar vooral dat hij gedrag in reactie op andere honden leert, waardoor jij lekker ontspannen kunt wandelen met je hond. 

Uitvallen naar andere honden afleren

De oplossing voor dit probleem, zit hem in het toepassen van de juiste training. Daarbij ga je enerzijds aan de slag met de associatie van je hond (hem leren dat andere honden niet spannend zijn en de ontspanning bewaren) en anderzijds ga je je hond in de situatie met andere honden tijdens het wandelen, ander (gewenst) gedrag aanleren. Die twee aspecten van training kunnen niet zonder elkaar, als je gaat voor de lange termijn oplossing. Ik help je graag verder om dit gedrag te trainen met je hond. De beste manier waarop ik dat kan doen, is door middel van de cursus Sociale Hond. Hier vind je alle informatie over deze cursus:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen