beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond valt andere honden aan

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond valt andere honden aan, zonder dat je begrijpt waarom hij dat doet. Je wilt graag weten hoe je je hond kunt leren om andere honden te negeren. 

Het waarom?

Om gedrag te veranderen, is het altijd belangrijk allereerst te begrijpen waarom je hond iets doet. Je hond beter leren kennen, zorgt er ook voor dat je je hond beter kunt inschatten en voorspellen. Dat is dan weer heel belangrijk om in de toekomst dit gedrag van je hond te veranderen. 

Honden kunnen andere honden aanvallen met verschillende intenties. Meestal is de bedoeling van de aanvallende hond: het creëren van persoonlijke ruimte en de andere hond dus wegjagen. Ook wel ‘aanval is de beste verdediging’. Deze motivatie komt in heel veel gevallen voort uit angst of onzekerheid. Die angst of onzekerheid is dan weer vaak een gevolg. De aanvallende hond heeft vaak onvoldoende socialisatie meegemaakt in zijn jeugd, ofwel is getraumatiseerd geraakt. Dat betekent dat de aanvallende hond te weinig goede ervaringen heeft opgedaan, of slechte ervaringen, waardoor hij als het ware wantrouwig is en niet ontspannen reageert op andere honden.

In sommige gevallen speelt aanleg (ook) een rol. Honden zijn, net als mensen, maar tot op zekere hoogte een ‘onbeschreven blad’ bij de geboorte. Ze hebben een genetische aanleg die een rol kan spelen. Zo is angst overerfelijk. Een angstige ouderhond, kan dus leiden tot angst bij de pups. Ook heeft je hond bepaalde raseigenschappen. Het ene ras staat er meer om bekend makkelijk met andere honden door een deur te kunnen, dan het andere ras. Ook zeggen deze eigenschappen soms iets over het voor de hand liggende coping mechanisme. Met andere woorden: hoe reageert jouw hond op een spannende situatie. 

Hond valt INEENS andere honden aan

Misschien heb je ervaren dat je hond langere tijd best goed reageerde op andere honden en INEENS een andere hond aanviel. Hier kunnen een aantal dingen aan de hand zijn. 

  • Je hond was altijd al wat gespannen
  • Er is iets gebeurd waardoor je hond anders is gaan reageren
 

Wanneer een hond gespannen is in bepaalde situaties, kan het gedrag verergeren. Waar de hond tot op een bepaald moment alleen gespannen was, gaat hij ineens wel happen of bijten. Hoe ongewenst dit ook is, het is zeker geen uitzondering. Dit heeft de maken met de ontwikkeling van gedrag. De kans dat (de aanloop naar) agressie, op een bepaald moment escaleert, is groot.

Een bepaalde gebeurtenis, kan ook triggeren dat je hond een andere hond aanvalt terwijl hij dat nooit eerder gedaan heeft. Zo’n gebeurtenis kan zijn:

  • Het gedrag van een andere hond 
  • Iets waardoor jouw hond extra gespannen is geraakt
 

Het is zaak zo snel mogelijk met dit gedrag aan de slag te gaan, want de kans is vrij groot dat je hond dit blijft doen en ook dat dit erger wordt. Een gespannen hond, raakt niet als vanzelf ontspannen in vergelijkbare situaties. Daar is training voor nodig. 

Voorkom dat je hond andere honden aanvalt

Het is belangrijk dat je je verantwoordelijkheid neemt en voorkomt dat jouw hond andere honden tot last is. Leer je hond beter gedrag in aanwezigheid van andere honden:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen