beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond uitvallen wordt erger

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Waarom het uitvallen van je hond met de tijd steeds erger wordt: dit heeft te maken met de leerprincipes van een hond. 

Een vervelende eigenschap van uitvalgedrag bij een hond, is dat de hond het heftiger en vaker gaat vertonen. Dit kan je voorkomen door er op de juiste manier mee om te gaan. 

Hoe komt dit?

Het heeft alles te maken met het succes van zijn eigen gedrag. Honden leren niet alleen dingen die wij ze leren, ze leren ook door dagelijkse ervaringen. 

Hoe werkt dit precies?

  1. De hond heeft geleerd dat zijn gedrag (uitvallen) anderen op afstand houdt. Met andere woorden: zijn gedrag werkt uitstekend! 
  2. Honden zullen gedrag waarvan ze succes ervaren, herhalen. Ook groeit het zelfvertrouwen van de hond
  3. Door het ‘oefenen’ van dit gedrag, wordt de hond er (naar eigen zeggen) steeds beter in! Niet iets waar jij blij mee bent, maar voor je hond werpt dit gedrag uitstekend zijn vruchten af
 

Willen we voorkomen dat het uitvallen van je hond erger wordt, dan moeten we deze ontwikkeling doorbreken. Dit is niet zo simpel als gedrag corrigeren, al lijkt dit misschien een logische oplossing. Waarom corrigeren vaak niet voldoende werkt, is omdat je hond zijn huidige tactiek als zijn enige goede oplossing ziet. Hij weet niet beter.

Hoe voorkom je dat uitvallen van je hond erger wordt?

Jouw hond valt niet uit, om jou te pesten. Vaak zelfs niet om jou te beschermen. Hij beschermt simpelweg zichzelf en is zich niet bewust van ‘ongewenst’ gedrag. Dat dit gedrag ongewenst is, speelt vooral in jouw hoofd. 

Je zult dus aan de slag moeten met je hond, waarbij je je focust op:

  • Het voorkomen van gedrag dat voor jou ongewenst is. 

Hond uitvallen wordt erger

Waarom? Om te voorkomen dat je hond dit gedrag oefent, succes ervaart, en er steeds beter in wordt. 

  • Je hond een nieuwe tactiek aanleren.

Waarom? Zonder alternatieve oplossing, zal je hond nooit leren om anders met dezelfde situatie om te gaan. Ga je je hond corrigeren, dan zal je altijd alert moeten zijn. Je hond heeft immers nog altijd dezelfde oplossing in gedachten, alleen geef je hem op zijn kop voor dit gedrag. Hij weet nog steeds niet beter.

  •  De emoties van je hond doorzien. 

Gedrag is één ding, maar staat bij uitvallen vaak niet op zichzelf. Er spelen emoties mee en daar moet je iets mee. Waarom? Omdat je hond anders altijd gespannen zal blijven in diezelfde situatie. Nieuw gedrag aanleren terwijl je je heel gespannen voelt, is moeilijk. 

Aan de slag met deze stappen?

Belangrijk als je aan de slag gaat met het ombuigen van uitvalgedrag bij je hond, is dat je het gedrag leert herkennen en inschatten. Alleen op die manier kan je het voorkomen. Voor het aanleren van een nieuwe tactiek, heb je een plan van aanpak nodig. Voor het veranderen van emoties van je hond, moet je weten hoe je associaties bij je hond verandert. Ik help je hier graag bij. Kijk hier voor meer informatie over de cursus Sociale Hond:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen