beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond uit focus halen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Honden kunnen erg geconcentreerd zijn op iets en daardoor niet meer reageren. Hoe kan je je hond uit die focus halen?

Prikkels waarop je hond focust

Je zult merken dat er bepaalde dingen zijn die je hond laten focussen. We noemen deze ‘afleidingen voor je hond’ ook wel ‘prikkels’. Waar focust jouw hond op? Dit kunnen andere dieren zijn waar je hond op wil jagen, maar dit kunnen ook bijvoorbeeld andere honden of auto’s zijn. Elke hond kent andere prikkels die hem doen focussen. 

Fixatie 

Die focus noemen we ook wel fixatie. Als je hond naar zo’n prikkel kijkt met een geconcentreerde blik en nergens anders meer op reageert. Die scherpe blik, noemen we fixeren. In veel gevallen wordt dit fixeren opgevolgd door ernaar toe rennen, uitvallen, happen etc., maar het kan net zo goed eindigen in een spel. Omdat de intentie van je hond voor andere honden, en mensen, niet bij voorbaat duidelijk is, wordt er vaak gespannen op gereageerd door mens en dier. Fixeert jouw hond tijdens de wandeling naar mensen en/ of andere honden, dan draagt dat niet bij aan een ontspannen wandeling.

Focus doorbreken

Door te hond te leren om niet te fixeren, oftewel: te negeren, kan je veel spanning tijdens het wandelen voorkomen. En daarmee ook ongewenste situaties waarin je hond niet meer luistert. Zit je hond eenmaal in zijn focus, dan zal het lastiger zijn om je hond uit die focus te halen. Sommige honden kunnen, zeker na de nodige training, wel uit hun focus gehaald worden. Leer je hond dus om de prikkels die hem afleiden, te negeren. Train met je hond om hem eenvoudiger uit zijn focus te kunnen halen.

Trainen om je hond uit zijn focus te halen

Ga stapsgewijs met het gedrag van je hond aan de slag om meer controle te krijgen over zijn focus en reactie op prikkels:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Online cursus Sociale Hond hondentaak

Kwispelen

Kwispelen is hondengedrag waarbij de hond zijn staart heen en weer beweegt. Soms langzaam, soms snel. De hond kan dit

Lees verder >>