Hond trekt

Het komt vaak voor dat een hond trekt tijdens het wandelen. Waarom eigenlijk? Wandelen met een trekkende hond is natuurlijk niet erg ontspannen wandelen. Er zijn gelukkig goede manieren om je hond te leren om niet aan de riem te trekken. 

Hond trekt aan riem

Veel honden trekken aan de riem. Soms gewoon omdat ze sneller willen lopen omdat hun tempo van nature hoger ligt. Soms ook omdat de hond ergens naartoe wil. Dat kan een lekker luchtje zijn, of bijvoorbeeld een andere hond. 

Hond trekt

Hond trekken afleren

Wil je je hond afleren om te trekken, dan is het goed om eerst te weten waarom je hond trekt. Trekt je hond naar andere honden, dan vraagt dat namelijk om een andere aanpak, dan wanneer je hond trekt omdat hij sneller wil lopen dan jij. 

In het laatste geval is het goed dat je hond leert om zich aan te passen aan jouw tempo. Je hond leren dat trekken zinloos is, is daarbij de beste manier. Heeft je hond veel meer aandacht voor zijn omgeving en wil hij graag richting bijvoorbeeld andere honden, dan zal meer interactie met je hond je beter verder helpen. 

Hond aan de lijn leren lopen zonder trekken

Belangrijker dan je hond corrigeren voor het trekken, is begrijpen hoe je hond leert om niet te trekken. Als je hond geen succes ervaart van het trekken, zal het trekgedrag uiteindelijk stoppen. 

Daarnaast kan je je hond leren dat niet trekken succesvol voor hem is. Daarbij hoef je geen beloningen te gebruiken. Die combinatie zal je hond leren om vanuit zijn eigen belang niet te trekken. Zonder dat je daar hulpmiddelen of correcties bij nodig hebt. 

Hond lopen aan lange lijn

Het is makkelijker om je hond te leren om niet te trekken, aan een langere lijn. Zo heeft je hond wel de mogelijkheid om lekker te snuffelen en daardoor zal je hond minder snel trekken aan de lijn. Omdat je hond wat ruimte aan de lijn heeft, trekt hij minder snel en kan je ook makkelijker het onderscheid maken tussen lekker struinen en echt trekken. Aan een lange lijn kan je je hond heel goed aanleren om niet te trekken. Verwar 'niet trekken' niet met 'aan de voet lopen'. Dat zijn twee verschillende dingen. 

<< Gebruik van een lange lijn (incl. video) >>
<< Hond trekt naar andere honden >>
<< Hond wandelen zonder trekken aanleren >>


Heb je een vraag? Mail gerust naar info@hondentaak.nl