beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond trekt naar mensen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond trekt naar mensen, wat speelt er dan? En ook: hoe verbeter je dit gedrag van je hond zodat je ontspannen kunt wandelen?

Waarom trekt je hond naar mensen?

Verbeteren van gedrag begint altijd met het in kaart brengen van de oorzaak van het gedrag. Een hond doet iets, altijd met een reden. Wat is de motivatie van jouw hond om richting mensen te trekken? Dit kan zijn omdat je hond mensen heel erg leuk vindt, maar dat is zeker niet altijd de onderliggende reden. Honden die vreemde mensen spannend vinden, kunnen namelijk ook de neiging hebben om juist op de mensen af te gaan. Je zult dan ook merken aan je hond dat hij gespannen reageert op mensen, bijvoorbeeld door ernaar te blaffen, grommen of zelfs happen. In dat laatste geval heb je dus te maken met een heel andere motivatie van je hond, dan wanneer je hond vreemde mensen enthousiast begroet en bespringt. 

Je hond leren om mensen te negeren

Los van de oorzaak, wil je natuurlijk rustig kunnen wandelen met je hond, zonder dat hij naar mensen toetrekt. De oplossing zit hem in: je hond leren om deze mensen te negeren. Je hond hoeft namelijk niets met deze mensen en dat moet hij leren. Trap niet in de valkuil dit gedrag te corrigeren, maar leer je hond ander gedrag. Alleen als je hond zelf gemotiveerd is om niet naar mensen te trekken, kan je dit gedrag echt oplossen. Verander dus bij voorkeur de motivatie van je hond, zodat hij uit zichzelf ander (beter) gedrag gaat vertonen. 

Een hond die mensen heel leuk vindt, kan je leren dat hij alleen mag begroeten als hij zich rustig gedraagt en niet springt. In je hond nog een jonge pup, dan is socialisatie in eerste instantie vooral erg belangrijk. Vindt je hond mensen eng, dan is het belangrijk dat je hond goede ervaringen opdoet en zeker niet gedwongen wordt tot contact met vreemde mensen die hij eng vindt. Maak dus goede keuzes voor je hond. 

Hulp bij dit gedrag?

Ik help jou en je hond graag verder bij het verbeteren van dit gedrag. De beste manier om je hond te trainen om niet (meer) naar mensen toe te trekken, is de cursus Sociale Hond. In deze cursus leer je hoe je je hond sociaal gewenst gedrag aanleert, in reactie op zijn omgeving (zoals mensen tijdens het wandelen):

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen