Hond trainen zonder snoep

Hond trainen zonder snoep: bij positieve hondentraining wordt vaak snoep gebruikt, kleine hondenkoekjes die je als beloningen gebruikt voor goed gedrag.

Waarom zou je snoep gebruiken?

Waarom worden hondenkoekjes gebruikt als beloning? Hondeneigenaren die liever geen snoep gebruiken, zeggen ook weleens "hij moet het gewoon doen". Als je vindt dat je hond 'het gewoon moet doen', wil ik je graag wat meer vertellen over de manier waarop een hond leert. Zodat je begrijpt op welke manier je je hond kunt trainen zonder snoep.

Hoe leert een hond?

Om in eerste instantie te begrijpen waarom je wel of geen snoep zou gebruiken bij het trainen van je hond, is het handig om te weten hoe een hond leert.

Straf of beloning: heel kortweg kan je je hond op 2 manieren gemotiveerd krijgen om iets te doen, met straf of beloning. Maar dat is niet zo zwart-wit als het klinkt.

1. Straf

Bij straf denken we gelijk aan het toepassen van aversieve middelen. Dus: als de hond trekt aan de lijn, dan geven we een ruk aan de lijn, of we gebruiken een sliplijntje hoog in de nek. 

Hond trainen zonder snoep

De hond leert dan, in het beste geval, de pijn te vermijden en vertoont daardoor gewenst gedrag. Het 'probleem' is dat je in zo'n geval afhankelijk wordt van een hulpmiddel. De kans bestaat ook dat je steeds hardere rukken moet geven, om hetzelfde resultaat te behalen. Bovendien heeft deze toepassing een groot nadeel: het schaadt het vertrouwen van je hond. Jij bent degene die hem dit 'aan doet', dus voor jullie onderlinge band zal het niet bevorderend zijn. Er kan bij je hond meer angstig gedrag ontstaan.

2. Beloning

In het geval van het werken met beloningen, heb je iets positiefs nodig om je hond te motiveren. Voer, of hondensnoepjes/ -koekjes, zijn dan vaak het meest praktisch, in het geval van het aanleren van nieuw gedrag. Een hond heeft een goede neus en is dus gevoelig voor lekkere luchtjes. Beweeg je dat luchtje, dan is de kans groot dat de neus volgt. Op die manier kan je je hond in posities zetten die de basis vormen voor oefeningen als zit, lig etc. Kent je hond de beweging, dan voeg je een commando toe en op die manier leert je hond gehoorzaamheid. Op een vriendelijke en gezellige manier, waar de hond ook plezier in zal hebben. Hij wordt immers beloond voor zijn inzet. Uitlokken en aanleren van nieuw gedrag is op deze manier relatief simpel.

Geavanceerde hondentraining

In aanvulling op bovenstaande opties, bestaan er ook creatievere invullingen van straf en beloningen. Lees hier ook hondentraining tips.

Als het aankomt op het aanleren van goed gedrag en het afleren van ongewenst gedrag, kan je hierbij ook gebruiken:

  • Het weghalen van iets wat voor de hond waardevol is als hij zich slecht gedraagt
  • Het wegnemen van iets wat voor de hond onplezierig is, zodra hij zich goed gedraagt
  • Het gebruiken van de intrinsieke motivatie van de hond, hij krijgt wat hij wilt zodra hij zich goed gedraagt

Dit zijn waardevolle manieren om gedrag van je hond te beïnvloeden, maar voor de toepassing is vaak wat meer kennis van hondentraining vereist.

Hond trainen zonder snoep - wat zijn de alternatieven voor hondensnoepjes?

Je hebt besloten dat je je hond wél op een positieve manier wilt trainen, maar je gebruikt liever geen hondensnoepjes, of -koekjes.

Wat zijn de alternatieven:

  • Voer. Je hond moet toch eten. Je hond voeren vanuit een voerbak is eigenlijk heel onnatuurlijk voor een hond. Hij werkt graag voor zijn voer. Zorg in dit geval dat je geen voer in een bak aanbiedt, maar dat je het voer gebruikt om je hond te belonen voor goed gedrag. Uiteraard moet het voer aantrekkelijk genoeg zijn om te gebruiken voor training doeleinden. Of dat het geval is, ligt aan het voer, aan de motivatie van jouw hond en de moeilijkheidsgraad van de hondentraining.
  • Spel. In sommige gevallen is een speeltje een goed alternatief voor hondensnoepjes. Wederom afhankelijk van de motivatie van je hond voor het spel, het soort speeltje maar ook de oefening die je wilt aanleren. Het kan zo zijn dat je met een speeltje meer opwinding creëert en dat je hond hierdoor minder exact te sturen is in de trainingsoefeningen. Voor het oefenen van een 'hier' oefening, is spel mogelijk zeer geschikt om je hond te trainen.
  • Sociale beloning. Iedere hond vindt het leuk als zijn eigenaar enthousiast reageert op zijn goede gedrag. Sociale beloningen zijn onmisbaar in training en als je het goed doet, kan je hier een heel eind mee komen. Niet te verwarren met aaien tijdens training, waar veel honden juist helemaal niet op zitten te wachten als ze lekker bezig zijn. Met een sociale beloning bedoel ik een enthousiaste reactie in de zin van "joehoeeee!" met een vrolijke stem in reactie op de keuze van jouw hond om naar je toe te komen als je hem roept. Vermoedelijk is de sociale beloning alleen, niet voldoende voor het aanleren van nieuw gedrag.

Hond trainen zonder snoep - minder belonen

Is je hond eenmaal goed getraind? Dan is het zaak dat je de beloning afbouwt. Dat wil zeggen: dat je minder gaat belonen, selectiever gaat belonen of overstapt op een andere beloning. Let op, want uit onderzoek is gebleken dat als je overstapt op een minder lekkere beloning, de motivatie van jouw hond in rap tempo kan afnemen. Minder vaak belonen en extra uitbundig belonen voor de beste uitvoering, werkt waarschijnlijk beter.


Leren hoe een hond leert en je hond 35+ oefeningen aanleren? 


Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl