beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond trainen alleen te zijn

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond trainen om alleen te zijn klinkt misschien gek, als je er vanuit gaat dat elke hond dit kan. Voor een hond is alleen zijn onnatuurlijk, dit is waarom je je hond dus moet trainen om alleen te zijn. Het is belangrijk om dit aan te leren en vervolgens op te bouwen.

Aanleren en opbouwen

De ene hond is de andere niet. Sommige honden heel erg gericht op de baas en dit kan het trainen van de hond om alleen te zijn, bemoeilijken. Dit kan te maken hebben met (ras)eigenschappen van de hond. Zo zijn werkhonden vaak baasgericht, zeker de types die van oorsprong veel mét de baas werken. Andere honden, die het meer gewend zijn om in roedels te werken, zullen mogelijk meer baat hebben aan een soortgenoot in huis. Toch is een tweede hond geen garantie voor succes, bij het trainen van je hond om alleen te zijn. 

Een hond kan het moeilijk vinden om alleen te zijn, als hij (nog) erg onzeker is. Een hond moet zich dus vertrouwd voelen in de omgeving waar je hem traint om alleen te zijn. Maar elke hond, zowel pups als herplaatsers, moeten leren om alleen thuis te blijven. Ze kunnen dit dus niet per definitie. Het zal bij de ene hond sneller gaan dan bij de ander. Een hond die erg zelfstandig is, zal hoogstwaarschijnlijk sneller leren om alleen thuis te kunnen zijn. Maar ook een hond die bij een vorige eigenaar (in een ander huis) goed alleen kon zijn, moet dit opnieuw leren. Dit komt doordat honden contextgebonden leren.

Contextgebonden

Contextgebonden leren, betekent dat een hond leert in een bepaalde context. Ken je de hond die zijn oefeningen op het trainingsveld van de hondenschool perfect doet, maar er buiten voor geen meter luistert? Dit heeft alles te maken met context. 

Alleen thuis blijven is bij uitstek contextgebonden gedrag. Want een hond is in de meeste gevallen enkel of toch vooral getraind alleen te zijn, in zijn huiselijke omgeving. Een hond kan daarna dus niet per definitie alleen thuis zijn bij de oppas, in een hotelkamer, vakantiehuis of na een verhuizing. Naast het gegeven dat een hond zich vertrouwd moet voelen in een omgeving, zal ook het alleen zijn opnieuw moeten worden aangeleerd en opgebouwd. In elke context train je de hond opnieuw om alleen te zijn. Ook hier zal de ene hond dit makkelijker vinden dan een andere, maar het is absoluut iets om rekening mee te houden. 

Hond trainen alleen te zijn

Het aanleren van alleen thuis zijn, start niet met het alleen thuis laten van je hond. Deze stap is voor veel honden veel te groot. Het is dus belangrijk om je hond eerst zelfstandigheid aan te leren, te leren dat hij jou niet de hele tijd nodig heeft. Leer je hond in kleine stappen, die passen bij je hond, alleen thuis blijven:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen