De doorsnee manier van je hond straffen en belonen zijn bij de meeste hondeneigenaren wel bekend. Straffen of corrigeren door de hond iets te geven wat hij niet graag heeft: een ruk aan de lijn, een naar geluid, een berisping met een strenge stem of zelfs een tik. Belonen ofwel bekrachtigen met iets dat de hond wel graag heeft, zoals lekkers.
Het doel daarvan is om gedrag te laten afnemen (corrigeren) ofwel toenemen (bekrachtigen).
Is mijn bedoelde straf ook daadwerkelijk een correctie?
In het geval van een correctie (straf) is het doel om het gedrag te laten afnemen. Echter, bij veel acties die bedoeld zijn als correctie, neemt het gedrag niet af. Denk aan: een hond die trekt en constant ‘gecorrigeerd’ wordt, maar toch doortrekt.
Correcties zijn moeilijk te doseren. De correctie is snel té fors of de correctie heeft eigenlijk geen effect.
Wanneer een correctie na een keer of drie toepassen, het gedrag niet verandert, dan is het dus eigenlijk geen correctie. Want als de hond de actie ziet als correctie, zal zijn gedrag veranderen ofwel afnemen. In het geval van trekken ondanks de correctie, zit er waarschijnlijk ook een belonend component in voor de hond (namelijk: ondanks de correctie, loop je gewoon in hetzelfde tempo door) of de hond snapt het doel van de correctie niet (jouw getrek aan de lijn is dan hooguit een storende factor).
Voer je een correctie te fors uit, dan zal je hond angstig worden door de correctie. Dit schaadt jullie band.
Is mijn beloning ook daadwerkelijk een bekrachtiging?
Belonen is een betere vorm van training voor het veranderen van gedrag, omdat het belonen van gedrag minder nadelen kent. Dat wil niet zeggen dat trainen door middel van belonen makkelijk is. Het is nog steeds erg belangrijk dat je weet wat je aan het doen bent.
Dat zit enerzijds in het feit dat je je heel bewust moet zijn van het gedrag dat je beloont.
Maar ook bij belonen geldt: als het gedrag van de hond niet toeneemt, gaat er iets in je training niet goed. Werkt de beloning niet maar in andere situaties wel, dan is de kans groot dat je je training moet aanpassen. Het kan zijn dat je de situatie voor je hond te uitdagend maakt, waardoor je hond niet in staat is om te leren of een beloning aan te nemen.
Verschillende soorten beloningsnacks >
Minder voor de hand liggende correcties/ straffen
Er bestaan allerlei soorten correcties, naast de meest voor de hand liggende correctie zoals hierboven beschreven.
Zo kan negeren voor je hond een correctie zijn. Maar of dat zo is, heeft alles te maken met de motivatie van je hond voor het gedrag dat hij vertoont. Jaagt je hond achter vogels aan en wil je dit gedrag veranderen, dan heeft negeren weinig zin. Waarom? Omdat het gedrag voor je hond zelfbelonend (link) is. Met andere woorden: hij heeft jou en niet bij nodig.
Negeren werkt dus alleen wanneer je hond jouw aandacht probeert te krijgen door het vertonen van gedrag. Wanneer dat gedrag voor jou ongewenst is, kan je dit (tot op zekere hoogte) negeren om het te laten stoppen. Aandacht geven zodra je hond (voor jou) gewenst gedrag laat zien, is dan even belangrijk.
Je kunt je hond ook corrigeren door iets weg te halen wat voor je hond heel leuk is, op het moment dat je (voor jou) ongewenst gedrag ziet.
Minder voor de hand liggende bekrachtigingen/ beloningen
Hebben we het over belonen ofwel gedrag bekrachtigen, dan wordt eigenlijk direct gedacht aan voer ofwel ‘iets lekkers’. Nu vindt echt niet elke hond hetzelfde lekker, dus daar ligt een eerste uitdaging. Ontdekken wat voor jouw hond lekker is. Je kunt denken dat je je hond beloont met een stuk kip, wat voor de meeste honden zeker een beloning zal zijn, maar misschien is jouw hond wel gekker op komkommer (ik noem maar iets…). Ga dus kijken welke beloning specifiek voor jouw hond ideaal is.
Zo’n voerbeloning kan trouwens ook vervelen. Dus een hond die komkommer héél lekker vindt, kan na een week komkommer, misschien geen komkommer meer zien. Afwisseling kan dus net zo belangrijk zijn, als het vinden van een fantastische beloning. Gebruik je een bijzondere beloning elke dag en op elk moment, dan kan de beloning zijn speciale karakter verliezen en minder goed werken op den duur.
Beloningen die ook heel goed kunnen werken:
- Spel
- Sociale beloning, ofwel leuke enthousiaste interactie met je hond
- Iets dat je hond graag wil (doen)
- Weghalen van iets dat je hond vervelend vindt
Leuk spelen met een hond, is ook voor elke hond anders. Ontdekken welk speelgoed en welke manier van spelen bij jouw hond goed past, is een eerste stap. Kijk deze video als suggestie voor spel met je hond.
Gratis cursus Beloningsgericht trainen met je hond >>
Ook uitdagend gedrag/ probleem gedrag is vaak goed op een beloningsgerichte manier te trainen:
Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl