beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond stoppen met trekken

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond leren stoppen met trekken, hoe doe je dat? Wandelen met een hond kan heel leuk, fijn en ontspannen zijn. Echter, als je hond (hard) aan de riem trekt, dan is dat niet zo prettig.

Halsband of tuig?

Vaak wordt gedacht dat een hond met een tuig harder trekt dan een hond die een halsband draagt. Het is waar, dat een hond veel kracht kan zetten wanneer hij een tuig draagt. Dat wil echter niet zeggen dat diezelfde hond met een halsband om, minder hard of niet trekt.

Een sliplijn gebruiken?

Trekt een hond hard tijdens het wandelen, dan is er juist iets voor te zeggen om deze hond een tuig te laten dragen. Wanneer honden met een halsband hard trekken, beginnen ze vaak te kuchen. Dit komt doordat hard trekken niet goed is voor de keel van de hond. Een tuig kan dus ook dan, juist een goede keuze zijn. 

Mijn hond is te sterk

Het gebruik van een halsband of tuig, bepaalt dus niet of je hond trekt. 

Waarom trekt mijn hond?

Wanneer we gedrag willen veranderen, moeten we altijd eerst goed kijken naar de oorzaak. Waarom trekt jouw hond?

  • Hij wil harder lopen
  • Op bepaalde plekken trekt hij
  • Omdat hij ergens naartoe wil (vogel, andere hond etc.)
  • Hij vindt iets spannend en wil weg
  • Als hij wil snuffelen aan een boom o.i.d.
 

Wanneer een hond trekt om harder te lopen, ergens aan te snuffelen, of omdat je in de buurt komt van zijn favoriete uitlaatplek, dan kan je je hond het beste aanleren om te wandelen zonder trekken:

Hond wandelen zonder trekken aanleren

Trekt je hond omdat hij iets eng vindt en daardoor weg wil vluchten, dan kan je beter aan de slag gaan met deze angst. Het aanleren van wandelen zonder trekken, gaat in deze situatie geen vruchten afwerpen, want je hond heeft één prioriteit (een gevoel van veiligheid creëren voor zichzelf) en staat niet open om op dat moment ander gedrag te leren.

Wandelen met een bange hond

Wanneer je hond naar dingen toe trekt, zoals andere honden of mensen, dan wil je je hond aanleren om deze prikkels te kunnen negeren. Ook in dit geval zal het oefenen met wandelen zonder trekken, de motivatie van je hond niet voldoende veranderen. Ga dus aan de slag met het aanleren van negeren van afleidingen tijdens het wandelen:

Leer je hond afleidingen negeren tijdens het wandelen

In de meeste gevallen zal je te maken hebben met één van de drie oorzaken van trekken aan de lijn. Klik je door op één van de bovenstaande links, dan lees je daar meer over hoe je je hond kunt leren om te stoppen met trekken. Heb je een vraag? Neem dan gerust even contact met me op.

Hond stoppen met trekken

Je wilt je hond aanleren om te stoppen met trekken, zodat je (weer) ontspannen kunt lopen met je hond. Je leest hier meer over ontspannen wandelen met je hond:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen