beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond stoppen met blaffen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond laten stoppen met blaffen, hoe doe je dat? Honden kunnen blaffen in veel verschillende situaties, vanuit diverse motivaties en afhankelijk daarvan kan je het gedrag op een bepaalde manier stoppen. Hoe werkt dat?

In welke situatie blaft je hond?

Blaffen is vrij algemeen gedrag en veel honden doen het. Het blaffen op zich zegt niet veel over ‘waarom een hond blaft’. Dat zullen we toch eerst moeten uitzoeken, als we willen dat de hond ermee stopt.

Honden kunnen in heel veel verschillende situaties blaffen, zoals:

 

Deze situatie kan in combinatie met de prikkel en de motivatie een goed beeld schetsen van het gedrag van de hond én door middel van welke training het blaffen gestopt kan worden.

Waarnaar blaft je hond?

Honden kunnen blaffen in reactie op allerlei ‘prikkels’ (zoals we dat noemen), zoals:

 

Prikkels zijn dus de dingen die de hond triggeren om ernaar te blaffen.

In combinatie met de situatie en de motivatie, geeft dit een goed idee van het gedrag van de hond en de training die ervoor nodig is om het blaffen te doen stoppen.

Waarom blaft je hond?

De motivatie (waarom je hond blaft) kan zeer verschillend zijn per situatie en prikkel. Je hond kan blaffen omdat hij bijvoorbeeld:

 

Deze motivatie bepaalt voor een groot gedeelte hoe je je hond kunt laten stoppen met blaffen. Klopt je aanpak van de training niet bij de motivatie, dan zal de training geen goed resultaat geven. 

Hoe kan je het blaffen van je hond stoppen?

Om te weten hoe je het blaffen stopt, moet je weten hoe je gedrag van je hond kunt beïnvloeden. De manier waarop je het gedrag van je hond kunt beïnvloeden, hangt altijd samen met de motivatie van je hond, de prikkel en de situatie waarin je hond blaft. Wil je het gedrag van je hond beïnvloeden, dan is het belangrijk dat je kennis hebt van leerprincipes (hoe een hond leert) en van de manier waarop je je hond beter gedrag aanleert.

Bijvoorbeeld: het negeren van het blaffen heeft alleen nut als jij de prikkel bent en de motivatie van je hond gaat om het vragen van aandacht. 

Er is dus niet één manier om een hond te laten stoppen met blaffen. Deze manier is afhankelijk van de situatie, de prikkel en de motivatie van je hond. Daar pas je de juiste training op aan. 

Hond laten stoppen met blaffen

Zoek naar de situatie waarin je hond blaft, hetgeen hem triggert en de motivatie. Vanuit dit artikel kan je in de tekst doorklikken naar de informatie die voor jouw hond van toepassing is, hieronder kan je doorklikken naar de beschikbare trainingen voor specifiek gedrag: 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Coping hond

Coping

Coping – Hoe gaat jouw hond met een spannende situatie om? Coping gaat over de manier waarop jouw hond reageert

Lees verder >>
Pup kopen

Pup kopen

Als je een pup wilt kopen, waar moet je dan op letten? Je pup weloverwogen uitkiezen, voorkomt problemen. Wat belangrijk

Lees verder >>