beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond staart omhoog of naar beneden

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wat zegt het als de staart van je hond omhoog of naar beneden gaat? Een hond communiceert met zijn houding, gedrag en signalen van spanning. Bij de houding van een hond kijken we onder andere naar de staart. Hoe werkt dat? 

Neutrale staarthouding

Het beoordelen van een hoge of lage staarthouding, begint allereerst met de neutrale staarthouding van jouw hond. Dat laatste is heel belangrijk, omdat elke hond een andere neutrale staarthouding kent. De neutrale staarthouding is de positie van de staart bij jouw hond in ontspannen toestand. Hoe houdt jouw hond zijn staart normaal gesproken als er niets aan de hand is? Is jouw hond een rashond, dan kan je al een beetje afgaan op de neutrale staarthouding van het desbetreffende hondenras. De informatie over deze neutrale houding heb je nodig om te beoordelen of een hond zijn staart omhoog houdt op naar beneden. 

Welk ras is mijn hond? (voor als je geen idee hebt)

Zo heeft een windhond bijvoorbeeld een heel lage neutrale staarthouding en een keeshond een staart die krult tot op zijn rug. Een lage of hoge staarthouding betekent dus eigenlijk: een lagere of hogere staarthouding dan de neutrale staarthouding van jouw hond. Zo ziet een lage of hoge staarthouding er bij een windhond dus heel anders uit dan die van een keeshond. 

Je weet nu hoe je kunt beoordelen of jouw hond een hoge(re) of lage(re) staarthouding heeft. Maar wat heb je daar eigenlijk aan?

Hondentaal staart omhoog of naar beneden

De staarthouding is een belangrijk deel van de houding van de hond, waaraan je hondentaal kunt aflezen. De staart vertelt je dus gedeeltelijk hoe je hond zich voelt. 

  • Een hoge staart geeft op zichzelf aan dat de hond zich zeker voelt (of zich ten minste zeker voordoet).
  • Een lage staart geeft op zichzelf aan dat de hond zich angstig voelt. (Video)
 

Naast de houding, spelen ook het gedrag van de hond en de signalen van spanning mee in de hondentaal. Om te bepalen wat je hond communiceert, moet je dus kijken naar alle drie deze onderdelen. 

Signalen van spanning leren herkennen bij je hond (gratis lessen)

Hondentaal leren herkennen

Hondentaal goed (her)kennen en interpreteren is een uitdaging, soms zelfs voor mensen die veel met honden werken. Het is in de praktijk zeer lastig om al deze kenmerken mee in overweging te nemen en tegelijkertijd de houding, het gedrag en de spanningssignalen te herkennen en begrijpen. Omdat gedrag vaak supersnel gaat. Wil je hiermee oefenen? Dan is de workshop Hondentaal zeer geschikt om te volgen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen