beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond springt tegen mensen op tijdens wandelen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond springt tegen mensen op tijdens wandelen, dat kan leiden tot gedoe met deze mensen en is natuurlijk niet prettig. Wat te doen?

Waarom springt je hond tegen mensen op?

Honden kunnen tegen mensen opspringen met verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat:

  • Je hond vindt alle mensen leuk
  • Vreemde mensen zorgen ervoor dat je hond heel druk wordt
 

Het hoeft dus niet te betekenen dat een hond die tegen mensen op springt tijdens het wandelen, vreemde mensen heel leuk vindt. Een hond kan dit ook doen vanuit een soort sociale onhandigheid, omdat hij niet goed weet wat hij met de mensen die jullie tegenkomen, aanmoet. 

Natuurlijk kan je hond ook een rasechte allemansvriend zijn, die het liefst iedereen in de armen vliegt. Alle mensen die je tegenkomt, zijn leuk. Sommige honden zijn echte ‘mensen-honden’. 

Waarom herhaalt je hond dit gedrag?

Er is altijd een reden waarom gedrag in stand blijft, of zelfs erger wordt. Waarom richt je hond zich tijdens het wandelen op deze mensen en springt hij tegen ze op? Dit kan komen doordat het gedrag van de mensen voor je hond belonend is. Bijvoorbeeld omdat hij van mensen je tegenkomt tijdens de wandeling, aandacht of zelf koekjes krijgt. Hij kan dan denken dat álle mensen zo zijn en bij iedereen opspringen in de hoop dat steeds te krijgen. Misschien kan je achterhalen waarom je hond dit gedrag blijft uitvoeren? Misschien ook niet. Feit is, dat je je hond ander gedrag wilt aanleren. Dat kan je zelf het initiatief toe nemen. Als volgt:

Hond springt tegen mensen op tijdens wandelen, wat kan je doen?

Een simpele manier zou zijn: aanlijnen. Maarja. Dan loopt je hond vanaf nu aan de lijn en weg is zijn vrijheid. Bovendien leert hij er geen ander gedrag van. Eenmaal weer los van de lijn, is de kans groot dat het gedrag terugkeert en je hond weer tegen alle mensen tijdens het wandelen op springt. 

Natuurlijk kan een lijn wel, tijdelijk en mogelijk zelfs alleen op bepaalde momenten, helpen om het gedrag te voorkomen zolang je aan het trainen bent en nog geen volledige controle hebt over het gedrag van je hond tijdens het loslopen. Maar vooral wil je je hond leren:

  • Als hij een echte mensen vriend is, hoe mensen juist benaderd mogen worden. 
  • Dat je hond mensen ook gewoon kan negeren als jij daarom vraagt, of als jij geen toestemming geeft (je kunt kiezen welke van deze twee manieren je jouw hond aanleert).
 

Klinkt dit als een sprookje? Denk je dat dit onmogelijk is, omdat je de meest enthousiaste mensen-hond bezit die je je maar kunt inbeelden, die bovendien wild van enthousiasme reageert op mensen? Bedenk je dan dat veel Labradors uit datzelfde hout gesneden zijn en dat ook zij kunnen dienen als blindengeleidehond waarbij ze jan en alleman moeten negeren. Het kan echt.

Je hond beter gedrag aanleren

Leer je hond die tegen mensen op springt tijdens het wandelen, dat het anders kan. Op welke manier hij wel kennis mag maken met mensen en ook, om mensen te negeren tijdens het wandelen. Het is nu eenmaal zo dat niet alle mensen kennis willen maken met jouw hond. Voor jezelf zorgt dit uiteindelijk ook voor een veel meer ontspannen wandeling:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Online cursus Sociale Hond hondentaak

Kwispelen

Kwispelen is hondengedrag waarbij de hond zijn staart heen en weer beweegt. Soms langzaam, soms snel. De hond kan dit

Lees verder >>