beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond springt naar voorbijgangers

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond springt naar voorbijgangers tijdens het wandelen, is dat natuurlijk heel vervelend. Voor zowel de voorbijgangers als voor jou maakt dat de wandeling onprettig. Je hond kan tegen mensen opspringen vanuit enthousiasme, maar zeker ook vanuit onzekerheid of angst. Aan de hondentaal van jouw hond (zijn lichaamshouding, gedrag en spanningssignalen) kan je zien wat de motivatie is van jouw hond.

Hond springt tegen mensen op tijdens wandelen

Als je hond tegen mensen opspringt tijdens het wandelen, doet hij dat mogelijk bij alle mensen die je tegenkomt onderweg. Het kan ook zijn dat je hond dit specifiek doet bij mensen die hondenbeloningen bij zich dragen, of mensen die bijvoorbeeld enthousiast reageren op jouw hond. Het helpt om te begrijpen wat ’triggers’ zijn voor jouw hond om dit gedrag te vertonen. Je kunt dan mogelijk gedrag leren voorspellen en daardoor beter anticiperen.

Hond opspringen afleren →

Hond is te enthousiast naar andere mensen

Honden die te enthousiast reageren op andere mensen, zullen sneller opspringen. In een dergelijk geval is dat vanuit de hond niet kwaad bedoelt, maar uiteraard is dit gedrag niet voor alle mensen acceptabel. Zelfs niet in een losloopgebied. Je hond kan bovendien iemand omver springen of kleding kapot maken. Ook als je hond nog een pup of een puber is, betekent dat niet dat je hond zo enthousiast moet reageren op alle andere mensen. Socialisatie is natuurlijk heel belangrijk, dus als je pup nog heel klein is hoef je dit enthousiasme nog niet te temperen. Maar socialisatie gaat uiteindelijk ook om een interactie die voor beide partijen prettig is. Leer je jonge hond dus zeker ook sociaal gewenst gedrag. Uiteindelijk is het voor het ontspannen wandelen met je hond en de gehoorzaamheid tijdens het loslopen ook heel prettig je hond te leren andere mensen te kunnen negeren. 

Hond leren mensen te negeren →

Is jouw hond in de pubertijd en loop je tegen wat uitdagend gedrag aan? Lees hier meer over de Puber cursus 

Leer je hond mensen negeren

Een hond die, om welke reden dan ook, tegen voorbijgangers opspringt, kan je het beste leren om de mensen te negeren. Ofwel: voorbijgangers links te laten liggen. Waarom dat een goed idee is en hoe je dat doet, lees je hier:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen