Hond springt naar voorbijgangers

Als je hond springt naar voorbijgangers tijdens het wandelen, is dat natuurlijk heel vervelend. Voor zowel de voorbijgangers als voor jou maakt dat de wandeling onprettig. Je hond kan tegen mensen opspringen vanuit enthousiasme, maar zeker ook vanuit onzekerheid of angst. Aan de hondentaal van jouw hond (zijn lichaamshouding, gedrag en spanningssignalen) kan je zien wat de motivatie is van jouw hond.

Hond springt tegen mensen op tijdens wandelen

Als je hond tegen mensen opspringt tijdens het wandelen, doet hij dat mogelijk bij alle mensen die je tegenkomt onderweg. Het kan ook zijn dat je hond dit specifiek doet bij mensen die hondenbeloningen bij zich dragen, of mensen die bijvoorbeeld enthousiast reageren op jouw hond. Het helpt om te begrijpen wat 'triggers' zijn voor jouw hond om dit gedrag te vertonen. Je kunt dan mogelijk gedrag leren voorspellen en daardoor beter anticiperen.

Hond opspringen afleren →

Hond is te enthousiast naar andere mensen

Honden die te enthousiast reageren op andere mensen, zullen sneller opspringen. In een dergelijk geval is dat vanuit de hond niet kwaad bedoelt, maar uiteraard is dit gedrag niet voor alle mensen acceptabel. Zelfs niet in een losloopgebied. Je hond kan bovendien iemand omver springen of kleding kapot maken. Ook als je hond nog een pup of een puber is, betekent dat niet dat je hond zo enthousiast moet reageren op alle andere mensen. Socialisatie is natuurlijk heel belangrijk, dus als je pup nog heel klein is hoef je dit enthousiasme nog niet te temperen. Maar socialisatie gaat uiteindelijk ook om een interactie die voor beide partijen prettig is. Leer je jonge hond dus zeker ook sociaal gewenst gedrag. Uiteindelijk is het voor het ontspannen wandelen met je hond en de gehoorzaamheid tijdens het loslopen ook heel prettig je hond te leren andere mensen te kunnen negeren. 

Hond leren mensen te negeren →


Is jouw hond in de pubertijd en loop je tegen wat uitdagend gedrag aan? Lees hier meer over de Puber cursus 

Heb je een vraag over het gedrag of de training van jouw hond? Mail gerust eens naar info@hondentaak.nl