Energie en enthousiasme zijn leuk bij een hond, maar moeten soms ook gekanaliseerd worden, om te voorkomen dat het enthousiasme doorslaat in iets te veel enthousiasme en bijvoorbeeld springen en happen.
Hond springt en hapt uit enthousiasme
Veel (jonge) honden kunnen heel enthousiast zijn en daarbij een beetje ‘doorslaan’. De hond is dan iets té enthousiast en kan daarbij (hoog) opspringen en/ of in kleding en ledematen gaan happen.
Het gedrag van je puber hond in goede banen leiden
Bij sommige honden moet je zelf voorzichtig zijn met je eigen enthousiasme. Als je teveel energie geeft, kan de hond daardoor ook (erg) hoog in zijn eigen energie komen. Dat kan resulteren in druk en ongecontroleerd gedrag, zoals springen en bijten. Herken je dit bij je hond? Wees dan terughoudend met wild spel, zoals trekspelletjes, samen rennen en ‘gek’ doen.
Geschikte interactie met je hond
Dat betekent natuurlijk niet dat je geen interactie kunt hebben met je hond, maar probeer dat te zoeken in activiteiten die een wat lager energieniveau hebben. Zoeken en speuren zijn bijvoorbeeld heel geschikt. Oefeningen waarbij de nadruk ligt op zelfbeheersing en rust, zijn dan heel geschikt en leren de hond ook daadwerkelijk iets goeds:
Heeft je hond eenmaal wat impulscontrole aangeleerd, dan kan je gaan oefenen met moeilijkere situaties. Je kunt de energieke interactie dan wel oefenen, door je af en toe iets drukker te gedragen, en tegelijkertijd zelfbeheersing te vragen van je hond. Op die manier leert jouw hond dat jouw drukke gedrag niet betekent dat hij mag springen en happen. Uiteraard bouw je je training altijd rustig op.
Last van puber gedrag?
Net als ‘mensenpubers’, kunnen ‘hondenpubers’ ook lastig zijn. Je uitdagen, niet willen luisteren, blaffen, springen, happen en ander ongecontroleerd en vervelend gedrag. Klinkt dit bekend?