beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond socialiseren op latere leeftijd

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond socialiseren op latere leeftijd, hiermee krijg je te maken als jouw hond niet als pup in Nederland is opgegroeid, of als je pup om een of andere reden onvoldoende gesocialiseerd is. 

Hoe weet je of je hond voldoende gesocialiseerd is?

Een goede socialisatie, betekent dat een hond goede ervaringen opdoet met alles waarmee hij tijdens de rest van zijn leven te maken krijgt: zoals de omgeving binnen en buiten, geluiden in deze omgeving, verkeer, andere honden die hij tegenkomt en waarmee hij op de juiste manier interactie heeft. Allerlei soorten mensen, waaronder ook (rennende en gillende) kinderen waarmee hij op de juiste manier interactie heeft. Geluiden, geuren, diverse ondergronden etc. 

Voor elke hond is het bovenstaande lijstje niet identiek. Zo gaat de ene hondeneigenaar met de auto, een ander met de fiets en weer een ander pakt de bus. De ene hondeneigenaar woont op het platteland, de ander in de stad. Die omgevingen verschillen nogal van elkaar. Het hondje wordt dus als vanzelf met andere dingen (wel en niet) gesocialiseerd. 

Je kunt je voorstellen dat bovenstaande goede socialisatie niet gebeurt met een pup die opgroeit in een asiel, waar nog 100 andere honden verblijven. Bovendien, als dit asiel in een ander land staat, zijn de omgevingsfactoren anders. Buitenlandse hondjes mogen pas op een leeftijd van 15 weken naar Nederland reizen in verband met de Rabiës inenting, terwijl de eerste belangrijke socialisatie periode op een leeftijd van 4 – circa 12 weken plaatsvindt. Deze honden zal je dus voor een groot deel socialiseren op latere leeftijd.

Je pup zelf heel goed socialiseren is ook niet altijd eenvoudig. Bijvoorbeeld omdat de hond, ongewenst, onprettige ervaringen of onvoldoende goede ervaringen opdoet met een onderdeel van deze socialisatie. 

Wat gebeurt er als je hond niet voldoende gesocialiseerd is?

Is de pup nog klein, dan is het effect van onvoldoende socialisatie niet direct zichtbaar. Wel kan je zien dat de pup bepaalde dingen spannend vindt en dat bijvoorbeeld toont door te piepen of te rillen. Voor een hondeneigenaar lijkt dat vaak niet direct een probleem. 

Wordt het hondje ouder, dan kunnen er gedragingen ontstaan die voor de meeste hondeneigenaren wél een probleem zijn. Zo kan onvoldoende socialisatie zich uiten in gedragingen als: 

  • Willen vluchten
  • Aanvallend gedrag
  • Veel blaffen
 

Situaties waarin dit kan ontstaan, zijn bijvoorbeeld:

  • Tijdens het wandelen
  • Bij het ontvangen van bezoek
  • Als de hond verzorgt moet worden
  • In relatie tot eten
 

De hond kan ongewenst reageren op een andere hond in huis, een kind of een kat. Ook kan het alleen thuis blijven een probleem zijn, of kan je hond ongewenst reageren op geluiden of angst hebben voor vuurwerk. De hond zal nu op latere leeftijd alsnog gesocialiseerd moeten worden, wat lastiger kan zijn in verband met de manier waarop de hond zich uit.

Het is niet zo dat elke hond die niet voldoende gesocialiseerd is, gedragsproblemen ontwikkelt. Sommige honden komen uitzonderlijk ongehavend uit de strijd. Sommige honden zijn hooguit wat terughoudend in sommige situaties, sommige honden gedragen zich alsof ze uitstekend gesocialiseerd zijn en vinden alles en iedereen leuk. In dat laatste geval heb je gewoon heel veel geluk. Maar ook een hond die wel uitdagend gedrag laat zien, kan je verder helpen. Je hond socialiseren op latere leeftijd is zeker mogelijk.

Je hond socialiseren op latere leeftijd, hoe doe je dat? 

Socialiseren gaat het snelst bij een kleine pup. Je hebt als eigenaar van een oudere hond dus wel een nadeel: jouw hond zal er langer over doen om te wennen aan alle onderdelen van de socialisatie. Maar ook bij een volwassen hond, is het belangrijk om de nadruk te leggen op goede ervaringen. Is je hond wantrouwig, dan is het ontwikkelen van vertrouwen heel belangrijk. Is je hond angstig, dan is het belangrijk om op de juiste manier om te gaan met die angst. Reageert je hond aanvallend? Bijvoorbeeld door te blaffen of uitvallen tijdens de wandeling? Ga daar mee aan de slag.

Voor elke training geldt: leg niet de nadruk op het veranderen van gedrag, maar op het veranderen van de emotie. Socialisatie gaat niet om leren in het gareel te lopen, maar leren wennen en vertrouwen. Onzekerheid en angst uit zich vaak in de vorm van blaffen en uitvallen. Het laatste dat je hond dan nodig heeft, zijn correcties.

Op de juiste manier omgaan met angst

Vindt jouw hond veel dingen spannend? Zorg dat je op de juiste manier reageert op het gedrag en omgaat met je hond:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen