beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond snapt naar andere honden

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond snapt naar andere honden, dan is in ieder geval duidelijk dat je hond de andere hond wil wegjagen door middel van zijn gedrag.

Snappen is happen in de lucht, maar (nog) geen bijten waarbij de hond verwondingen bij andere honden veroozaakt. Loopt de spanning op dan kan een hond die eerst snapt, uiteindelijk wel gaan bijten. Je hond kan ook blaffen naar andere honden of grommen naar andere honden. Je leest hier meer over een hond die bang voor andere honden is. 

Waarom snauwt mijn hond?

Honden kunnen snauwen naar andere honden vanuit diverse motivaties, zoals:

  • De hond vindt de andere hond eng
  • De andere hond is te druk of opdringerig
  • Er zijn bezittingen om te verdedigen
 

Duidelijk is in ieder geval dat je hond de andere hond wil wegjagen door middel van gesnauw. Je hond voelt zich dus simpelweg niet prettig in de situatie met de andere hond. Je hond kan altijd naar alle andere honden snauwen, of bijvoorbeeld alleen naar bepaalde honden. 

Waarom valt mijn hond ineens uit naar andere honden?

Valt je hond ineens uit, dan kan dit veroorzaakt zijn door een trauma, een hond kan een trauma oplopen door een onplezierige ervaring. Angstig gedrag kan overgaan in uitvalgedrag. De hond kan ineens gaan uitvallen bij teveel stress. Ook een castratie kan er toe leiden dat een hond ineens gaat uitvallen. Het voelt voor veel hondeneigenaren logisch om uitvalgedrag te corrigeren, het is immers gedrag dat je als eigenaar niet graag ziet bij je hond. Toch is het belangrijk je te beseffen dat uitvalgedrag juist kan verergeren door correcties als een hond uitvalt vanuit onzekerheid of angst. Wanneer de hond een trauma heeft opgelopen, gecastreerd is of veel stress ervaart, dan is uitvallen voor de hond de enige oplossing die hij zelf kan verzinnen. Je hond in dit geval ander gedrag aanleren, heeft vaak een beter resultaat dan alleen corrigeren. 

Hoe ga je om met een onzekere hond?

Onzekerheid bij honden kent verschillende oorzaken. Een onzekere hond heeft behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid. Werk aan het vertrouwen van de hond. Ook komt het voor dat een hond vooral onzeker is wanneer hij is aangelijnd. Snapt je hond naar andere honden omdat hij onzeker is, dan noemen we dit onzekere agressie, het is belangrijk om je hond ander (beter) gedrag te leren. Daarbij zijn ook goede ervaringen motiverend voor de hond. En beloningsgerichte training zal een onzekere hond het beste verder helpen. 

Moet je andere honden wel of niet gaan vermijden?

Door andere honden te vermijden kan je het probleem oplossen. Je hond vertoont immers het ongewenste gedrag niet meer. Maar echt ander gedrag leert je hond er niet van:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen