Hond snapt naar andere honden

Als je hond snapt naar andere honden, dan is in ieder geval duidelijk dat je hond de andere hond wil wegjagen door middel van zijn gedrag.

Snappen is happen in de lucht, maar (nog) geen bijten waarbij de hond verwondingen bij andere honden veroozaakt. Loopt de spanning op dan kan een hond die eerst snapt, uiteindelijk wel gaan bijten. Je hond kan ook blaffen naar andere honden of grommen naar andere honden. Je leest hier meer over een hond die bang voor andere honden is. 

Waarom snauwt mijn hond?

Honden kunnen snauwen naar andere honden vanuit diverse motivaties, zoals:

  • De hond vindt de andere hond eng
  • De andere hond is te druk of opdringerig
  • Er zijn bezittingen om te verdedigen

Duidelijk is in ieder geval dat je hond de andere hond wil wegjagen door middel van gesnauw. Je hond voelt zich dus simpelweg niet prettig in de situatie met de andere hond. Je hond kan altijd naar alle andere honden snauwen, of bijvoorbeeld alleen naar bepaalde honden. 

Hond snapt naar andere honden

Waarom valt mijn hond ineens uit naar andere honden?

Valt je hond ineens uit, dan kan dit veroorzaakt zijn door een trauma, een hond kan een trauma oplopen door een onplezierige ervaring. Angstig gedrag kan overgaan in uitvalgedrag. De hond kan ineens gaan uitvallen bij teveel stress. Ook een castratie kan er toe leiden dat een hond ineens gaat uitvallen. Het voelt voor veel hondeneigenaren logisch om uitvalgedrag te corrigeren, het is immers gedrag dat je als eigenaar niet graag ziet bij je hond. Toch is het belangrijk je te beseffen dat uitvalgedrag juist kan verergeren door correcties als een hond uitvalt vanuit onzekerheid of angst. Wanneer de hond een trauma heeft opgelopen, gecastreerd is of veel stress ervaart, dan is uitvallen voor de hond de enige oplossing die hij zelf kan verzinnen. Je hond in dit geval ander gedrag aanleren, heeft vaak een beter resultaat dan alleen corrigeren. 

Hoe ga je om met een onzekere hond?

Onzekerheid bij honden kent verschillende oorzaken. Een onzekere hond heeft behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid. Werk aan het vertrouwen van de hond. Ook komt het voor dat een hond vooral onzeker is wanneer hij is aangelijnd. Snapt je hond naar andere honden omdat hij onzeker is, dan noemen we dit onzekere agressie, het is belangrijk om je hond ander (beter) gedrag te leren. Daarbij zijn ook goede ervaringen motiverend voor de hond. En beloningsgerichte training zal een onzekere hond het beste verder helpen. 

Verder lezen:

<< Uitvallen afleren >>
<< Hond is onzeker bij andere honden >>
<< Moet je andere honden wel of niet gaan vermijden? >>

Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl