beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond sluipt naar andere hond

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond sluipt naar een andere hond, zal je aan de andere hond merken dat die dit gedrag onheilspellend vindt. Een hond die op andere hond afsluipt, is voor andere honden vaak geen pretje. Ze weten namelijk niet wat hen te wachten staat. Andere honden vinden dit gedrag dus vaak spannend, als ze je hond niet goed kennen.

Sluipende hond

Sommige rassen hebben aanleg tot sluipen, zoals herder types als Border Collies. Deze honden zijn ervoor gefokt te ‘herderen’, ofwel te drijven. Dit gedrag moet in goede banen geleid worden, de hond moet immers leren dat dit beperkt gewenst is. Een Border Collie drijft schapen, het is dus niet de bedoeling dat hij dit bij andere honden gaat doen. Bij een hond met aanleg kan het extra aandacht vragen om op de juiste manier met dit gedrag om te gaan. Sluipen naar andere honden is zeker niet ‘nodig’, je hond kan leren om andere honden te negeren.

Hond leren andere honden te negeren →

Mijn hond sluipt naar andere honden

Sluipt je hond naar andere honden, dan is dat voor andere honden vaak vervelend. Het is nog vervelender als je hond er vervolgens hard op af rent. Daar komt nog een schep bovenop, als je hond ook snauwt naar de andere honden. Begin bij het begin en voorkom dat je hond leert dat dit is hoe je normaal met andere honden omgaat. Met andere woorden: het is belangrijk voor je hond om te leren andere honden te negeren, ofwel op een sociaal gewenste manier met andere honden om te gaan. Naar een andere hond toesluipen, hoort daar niet bij. 

Hond leren omgaan met andere honden →

Hond sluipen afleren

Leer je hond af om sluipend andere honden te benaderen. Uiteraard gaat dat stapsgewijs. Leer je hond omgaan met andere honden op een sociaal gewenste manier. Als dat niet lukt, kan je je hond leren andere honden te negeren. Honden maken normaal gesproken op een rustige manier kennis met andere honden. Een goede socialisatie in de puppy tijd ligt daaraan ten grondslag. Een goed vervolg van deze socialisatie en een goede begeleiding van gedrag in de pubertijd is idealiter de volgende stap (geweest). Heeft je hond de nodige goede socialisatie en begeleiding gemist, of wil je hem beter gedrag aanleren, zoek dan hulp van een goede (!) gedragstherapeut. Dat betekent: iemand die een gedegen opleiding heeft gevolgd en dus een diervriendelijke aanpak hanteert die zorgt voor écht ander gedrag op de lange termijn. 

Hoe maken honden kennis? →

Honden die elkaar beleeft begroeten, lopen rustig naar elkaar toe, meestal niet in een rechte lijn op elkaar af. Ze snuffelen aan elkaar en aan elkaars achterste. Wanneer er vanuit beide partijen belangstelling is, gaan ze spelen. Soms dagen ze elkaar uit, of probeert één van de honden een spel te initiëren. Laat één hond merken daar niet niet op te zitten wachten, door simpelweg de pogingen te negeren, dan gaan beide honden hun eigen weg. 

Een ontmoeting die niet respectvol en prettig verloopt, moet begeleid worden. Door de eigenaar van de hond die zich, op welke manier dan ook, ongewenst gedraagt.

Als je hond gaat liggen als hij andere honden ziet

Een veelgestelde vraag: wat moet ik doen als mijn hond gaat liggen als hij andere honden ziet?

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen