Hond prikkels

Als we hebben over je hond in combinatie met prikkels, dan hebben we het vaak over dingen in de omgeving van de hond, die hem prikkelen. Dat kan van alles zijn, eigenlijk alles wat de hond met zijn zintuigen kan waarnemen. Oftewel: je hond heeft te maken met allerlei dingen die hij gedurende de dag opmerkt, ziet, ruikt, hoort en voelt. 

Hond en prikkels

Waar de ene hond nergens op reageert en uit zichzelf negeert, zijn er ook honden die liefst overal op reageren. Sommige honden reageren op specifieke dingen in hun omgeving wel en op andere helemaal niet. Dit is per hond heel verschillend. Uiteraard is er geen goed of fout. 

Hond prikkels leren negeren

Reageert je hond erg op zogenaamde prikkels, dan kan het nuttig te zijn je hond te leren negeren. Als een hond een bepaalde prikkel moeilijk of spannend vindt, dan reageert hij op een bepaalde manier. Deze manier noemen we ook wel coping, elke hond heeft zijn eigen coping mechanisme.

Je hond aanleren om andere honden te negeren →

Hond prikkelgevoelig

De ene hond is zeer gevoelig voor prikkels, andere honden zijn dat juist nauwelijks. Als je hond heel prikkelgevoelig is, kan het ook zo zijn dat je hond daar last van heeft. Hij kan bijvoorbeeld slecht rust vinden en is altijd alert. Of hij moet juist zeer veel slapen om te herstellen van alle indrukken die hij opdoet. Een hond doe gevoelig is voor indrukken, kan snel gestresst of 'over de kook' raken.

Hond last van prikkels

Een hond die veel last heeft van prikkels, gedijt waarschijnlijk goed in een prikkelarme omgeving. Woont deze hond in een prikkelrijke omgeving, dan kan geprobeerd worden om bijvoorbeeld:

  • De hond te leren prikkels te negeren
  • Prikkels zoveel mogelijk buiten sluiten
  • Aanpassingen in wandelingen aan te brengen (tijden, locatie etc.) om prikkels uit de weg te gaan

Helpt training?

Deels is prikkelgevoeligheid een kwestie van 'aard van het beestje', deels kan de prikkelverwerking worden verbeterd door de juiste dingen te doen in combinatie met goede training en therapie. Hier zal een juiste aanpak een groot deel van de therapie innemen, omdat gezorgd moet worden dat de hond kan functioneren. Een hond die niet voor reden vatbaar is, is immers niet trainbaar. Training kan dan gestart worden in een rustige omgeving en worden opgebouwd, in de hoop dat het de hond uiteindelijk ook lukt om in drukkere omgevingen voldoende aandacht te hebben voor de training. Of dat lukt, zal moeten blijken in de praktijk.

Hond teveel prikkels

Een hond kan door een teveel aan prikkels, overprikkeld raken. Dit wordt niet altijd opgemerkt als zodanig, overprikkeling kan ook de indruk wekken dat de hond heel veel energie heeft, heel druk is, of onwelwillend.


Heb je een vraag over de training of het gedrag van je hond? Mail naar info@hondentaak.nl