beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond plast in huis bij begroeting

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wanneer je hond in huis plast bij een begroeting, waarom doet je hond dit dan? Het is iets wat regelmatig voorkomt. Vooral bij jonge honden, maar ook soms bij honden die meer op leeftijd zijn. Waarom doet je hond dit?

Hond plast bij opwinding

In het geval van veel vrolijke opwinding, kan de blaas het soms niet zo goed aan. Zoals wanneer wij hard moeten lachen. Moest je hond al een beetje plassen, en stond de blaas dus op spanning, dan kan je (jonge) hond soms druppels urine of een hele plas urine verliezen. Maar honden kunnen ook plassen vanuit een onzekere spanning. We noemen dat een deemoeds plasje. 

Hond zelfvertrouwen geven →

Waarom plast mijn hond als hij blij is?

Als je hond plast omdat hij heel blij is, zal dit vooral te maken hebben met minder controle over de blaasspieren. Hij kan het niet ophouden. De kans is groot dat als je hond nog jong is, deze controle beter wordt naarmate je hond ouder wordt en een betere bespiering ontwikkelt. 

Hond plast als er bezoek komt

Bezoek staat voor veel honden gelijk aan opwinding. Óf doordat je hond bezoek heel leuk vindt, óf doordat je hond bezoek spannend vindt. Ook hier kan je hond dus plassen vanuit vrolijke opwinding of vanuit onzekerheid. 

Bezoek ontvangen met je hond →

Hond plast onderdanigheid

Wanneer je hond een onderdanige positie aanneemt bij het plassen, dan hebben we hoogstwaarschijnlijk te maken meteen deemoedsplasje. Een onderdanige houding kenmerkt zich door een lage houding: oren naar achter, achterlijf naar beneden gericht en ingetrokken, lichaam algeheel laag bij de grond. De onderdanige houding gaat vaak samen met signalen van spanning, zoals neuslikken en wegkijken. De hond is in dit geval onzeker en weet zich geen houding te geven. Door de spanning, plast hij. 

Hond plast bij aaien

Ook bij het aaien van een hond die plast, moeten we goed kijken naar de emotie die hiermee gepaard gaat. Is je hond zichtbaar alleen maar heel erg blij? Soms toont een zeer brede kwispel blijheid. Hierbij beweegt het hele achterlijf van de hond mee. Een kwispel is echter niet altijd een teken van blijheid, kwispelen staat in zijn algemeenheid voor spanning. Een hond die kwispelt is dus niet bij uitstek blij.

Knuffelen met je hond →

Hond plast als ik boos ben

Als je hond plast als je boos bent, zal hij zeker niet blij zijn. Hier zal dus zeker sprake zijn van onzekerheid en misschien zelfs van angst. Je zal je voor jouw hond in het vervolg een beetje moeten inhouden, dit is duidelijk teveel van het goede voor jouw hond.

In huis plassen afleren 

Het is natuurlijk nooit prettig als je hond in huis plast bij een begroeting. Je kunt natuurlijk je hond buiten begroeten, zodat de urine niet in huis ligt. Maar ben je bij visite, plast je hond ook bij anderen in huis, of plast jouw hond een deemoedsplasje, dan moet je daar wel iets mee.

Ten eerste: zou je je hond bestraffen voor het plassen, dan heb je de kans dat het daar alleen maar erger van wordt. Correcties veroorzaken spanning en spanning veroorzaakt plassen, Straffen is dus de oplossing niet, maar wat dan wel? 

  • zorg ervoor dat je de opwinding laag houdt
  • in het geval van deemoedsplasjes: ga aan de slag met bezoek ontvangen op de juiste manier en/ of ga aan de slag met het verbeteren van het vertrouwen


Verder lezen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen