Hond onzindelijk

Als je hond onzindelijk is, betekent het dat hij niet plast en poept op een vaste plek. Je hond zindelijk maken, houdt in dat je hem leert plassen en poepen op één plek die steeds hetzelfde is. Als je hond dus in huis plast en poept op steeds dezelfde plek, dan is hij wel zindelijk. Alleen waarschijnlijk niet op de plek die jij in gedachte had...

Je hond zindelijk maken

Je hond leert niet als vanzelf dat van hem verwacht wordt dat hij op een bepaalde plek plast en poept. Dat moet je je hond dus aanleren, als hij dat niet al eerder ergens geleerd heeft. Een pup komt vaak onzindelijk van de fokker, een herplaatser kan ook onzindelijk zijn als nooit iemand het de hond goed heeft aangeleerd. Wil je graag meer leren over het aanleren van basis vaardigheden aan je hond, zoals zindelijkheid, dan is de online puppycursus misschien iets voor jou?

Het zindelijk maken lukt niet

Als je je hond op de juiste manier zindelijkheidstraining geeft, maar hij blijft onzindelijk? Dan kan er iets anders aan de hand zijn, bijvoorbeeld:

  • Je hond vindt de plek waar hij dient te plassen en poepen onveilig

Voor honden is een gevoel van veiligheid een levensbehoefte. Ze zullen dus veel in het werk stellen om zich veilig te voelen. Plassen en poepen op een plek die onveilig voelt, zal een hond moeilijk vinden. Om te kunnen ontlasten, moet je hond immers kunnen ontspannen. Lees hier meer over hoe je je hond kunt helpen als hij het buiten op straat eng vindt

  • Medische oorzaak

Er kunnen ook lichamelijke oorzaken zijn voor onzindelijkheid. Mogelijk kan je hond het slecht ophouden, door bijvoorbeeld een blaasontsteking of door maag-en darm problemen. Zeker als je hond ineens onzindelijk wordt, is dit een goed te onderzoeken mogelijke oorzaak.

Hond onzindelijk

Mijn hond is soms onzindelijk

Een periodieke onzindelijkheid kan ook verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Angst

Een hond kan plassen uit angst. Bijvoorbeeld als hij alleen thuis is en zich daar niet goed bij voelt. Je hond heeft dan mogelijk last van verlatingsangst. Ook als je hond benaderd wordt door iets of iemand en hij vindt dat erg spannend, kan dit resulteren in een plas of zelfs een drolletje.

  • Lang ophouden

Is je hond soms onzindelijk, dan kan het simpelweg zijn dat hij het te lang heeft moeten ophouden. Ook al kan jouw hond zijn plas normaal gesproken 4 uur ophouden, dit kan anders zijn na het ervaren van veel spanning of na het drinken van veel water. Lang ophouden is voor een pup een onmogelijke opgave, maar ook voor oudere honden. Uiteraard kan een medisch probleem er ook voor zorgen dat je hond zijn ontlasting niet (meer) zo goed kan ophouden.

Heb je een vraag? Mail naar info@hondentaak.nl


Verder lezen:

Online puppy cursus >>
Heeft mijn hond verlatingsangst? >>
Mijn hond plast in huis bij begroeting >>