beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden

Hond onzindelijk

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond onzindelijk is, betekent het dat hij niet plast en poept op een vaste plek. Je hond zindelijk maken, houdt in dat je hem leert plassen en poepen op één plek die steeds hetzelfde is. Als je hond dus in huis plast en poept op steeds dezelfde plek, dan is hij wel zindelijk. Alleen waarschijnlijk niet op de plek die jij in gedachte had…

Je hond zindelijk maken

Je hond leert niet als vanzelf dat van hem verwacht wordt dat hij op een bepaalde plek plast en poept. Dat moet je je hond dus aanleren, als hij dat niet al eerder ergens geleerd heeft. Een pup komt vaak onzindelijk van de fokker, een herplaatser kan ook onzindelijk zijn als nooit iemand het de hond goed heeft aangeleerd. Wil je graag meer leren over het aanleren van basis vaardigheden aan je hond, zoals zindelijkheid, dan is de online puppycursus misschien iets voor jou?

Het zindelijk maken lukt niet

Als je je hond op de juiste manier zindelijkheidstraining geeft, maar hij blijft onzindelijk? Dan kan er iets anders aan de hand zijn, bijvoorbeeld:

Je hond vindt de plek waar hij dient te plassen en poepen onveilig

Voor honden is een gevoel van veiligheid een levensbehoefte. Ze zullen dus veel in het werk stellen om zich veilig te voelen. Plassen en poepen op een plek die onveilig voelt, zal een hond moeilijk vinden. Om te kunnen ontlasten, moet je hond immers kunnen ontspannen. Lees hier meer over hoe je je hond kunt helpen als hij het buiten op straat eng vindt

Medische oorzaak

Er kunnen ook lichamelijke oorzaken zijn voor onzindelijkheid. Mogelijk kan je hond het slecht ophouden, door bijvoorbeeld een blaasontsteking of door maag-en darm problemen. Zeker als je hond ineens onzindelijk wordt, is dit een goed te onderzoeken mogelijke oorzaak.

Mijn hond is soms onzindelijk

Een periodieke onzindelijkheid kan ook verschillende oorzaken hebben, zoals:

Angst

Een hond kan plassen uit angst. Bijvoorbeeld als hij alleen thuis is en zich daar niet goed bij voelt. Je hond heeft dan mogelijk last van verlatingsangst. Ook als je hond benaderd wordt door iets of iemand en hij vindt dat erg spannend, kan dit resulteren in een plas of zelfs een drolletje.

Lang ophouden

Is je hond soms onzindelijk, dan kan het simpelweg zijn dat hij het te lang heeft moeten ophouden. Ook al kan jouw hond zijn plas normaal gesproken 4 uur ophouden, dit kan anders zijn na het ervaren van veel spanning of na het drinken van veel water. Lang ophouden is voor een pup een onmogelijke opgave, maar ook voor oudere honden. Uiteraard kan een medisch probleem er ook voor zorgen dat je hond zijn ontlasting niet (meer) zo goed kan ophouden.

Mijn hond plast in huis bij begroeting

Iemand komt het huis binnen en de hond begint te plassen. Wat te doen?

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Previous
Next

Verder lezen