Hond onzeker buiten

Is jouw hond onzeker als je met hem buiten loopt? Waarom is je hond onzeker en hoe kan je je hond helpen aan meer zelfvertrouwen?

Hoe weet je dat je hond onzeker is, buiten? Dit kan je zien aan gedrag en signalen. Gedrag dat verraad dat je hond onzeker is:

  • Je hond is buiten constant alert
  • Het liefst wil hij niet naar buiten
  • Hij blaft naar dingen die hij spannend vindt

Ook kan je hond allerlei singalen van spanning vertonen. Deze signalen zijn soms heel subtiel en niet altijd erg duidelijk. Leer deze signalen herkennen. Vraag hier gratis meer informatie aan. 

Hond durft niet naar buiten

De kans is groot dat je hond nog moet wennen aan zijn buiten omgeving. Dat kan komen omdat je hond een pup is daardoor nog nauwelijks iets van de wereld heeft gezien. Je merkt dan vaak dat je pup nog aarzelt om mee lopen aan de lijn. Het kan ook zijn dat je hond geen pup meer is, maar mogelijk niet zo goed gesocialiseerd of afkomstig uit een andere omgeving, zoals het buitenland

Onbekend maakt onbemind

Dat wat je hond niet kent, is onvoorspelbaar en dus spannend. Veiligheid is voor je hond een eerste levensbehoefte, dus als hij zich onveilig voelt dan geeft dat veel spanning. Honden gaan op verschillende manieren met spanning om. Die omgangsvormen noem je coping

Je onzekere hond beter begrijpen

Vraag gerust de gratis video aan op deze pagina om het gedrag van je onzekere hond beter te leren begrijpen. Inzichten zijn nodig voor verandering. Als jij je onzekere hond beter begrijpt, kan je ook beter inschatten hoe je op een goede moment omgaat met deze onzekerheid. 

Hond onzeker buiten

Hoe ga je om met een onzekere hond?

Heel simpel gezegd, zal je je hond op zijn eigen tempo moeten laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Dit noem je ook wel socialisatie. Een pup socialiseren gaat veel sneller dan het socialiseren van een oudere hond. Een pup leert sneller en zal ook situaties generaliseren. Volgens de wetenschap zal een oudere hond niet leren generaliseren, het zal daardoor langer duren om een volwassen hond aan situaties en indrukken te laten wennen.

Is je hond algeheel wat onzeker? Leuke dingen doen met je hond zoals Hersenwerk of Oefeningen dragen ook bij om je hond meer zelfvertrouwen te geven.

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze gerust via info@hondentaak.nl