beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond onzeker blaffen

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Een hond die onzeker is gaat blaffen, het komt vaak voor. Hoe weet je nou of jouw hond blaft omdat hij onzeker is, of om een andere reden?

In welke situatie blaft jouw hond?

Wanneer blaft jouw hond? Wat is er om hem heen en waar is het blaffen tegen gericht? Is datgeen iets waarvan je denkt dat hij er bang voor is? Dat is niet altijd direct zo duidelijk. Als honden uit zichzelf ergens op af gaan, denken we al gauw dat de hond niet bang of onzeker is. Maar juist zelfverzekerd. Waarom zou hij er anders op af gaan? Toch gebeurt dit vaak. Aanval is immers de beste verdediging, de hond gaat juist op onderzoek uit en wil het ‘engs’ vaak ook op die manier wegjagen. Naar spannende dingen wordt dus juist geblaft. De lichaamshouding en spanningssignalen verraden dan dat de hond zich onzeker voelt. 

Gaat een hond blaffen als hij onzeker is?

Vaak komt het voor dat honden blaffen naar:

 

Blaft je hond naar mensen die hij goed kent en waar hij erg enthousiast naar is, dan zal je andere lichaamstaal zien bij je hond, dan wanneer je hond blaft naar onbekende mensen die hij aan het aftasten is. Je kunt dus aan de hond zien, als je een geoefend oog hebt, of hij blaft vanuit onzekerheid, of niet.

Het komt ook voor dat een hond tijdens het wandelen blaft naar voorwerpen of bijvoorbeeld andere dieren die hij spannend vindt. 

Hond blaft naar jou

Blaft een hond naar jou die je niet kent? Dan kan het goed zijn dat de hond onzeker is. Blaft je eigen hond naar jou? Dan kan dit zijn omdat hij aandacht wilt, maar ook bijvoorbeeld omdat hij weet dat je iets gaat doen wat hij niet leuk vindt. In dat laatste geval kan het blaffen ook zeker vanuit onzekerheid ontstaan.

Ook kan de hond onzeker naar je blaffen als je bij de hond wegloopt en hij niet alleen wil achterblijven. 

Honden communicatie

Aan de houding en andere signalen, kan je aan de hond zien of hij onzeker is. Welke signalen wijzen op onzekerheid?

  • Een lage houding wijst op angst, d.w.z.: een kromme rug waarbij het achterlijf naar beneden gericht is. De staart is lager dan normaal en de oren staan naar ander gericht
  • Kwispelen duidt zeker niet altijd op een blije hond. Een onzeker hond kan heel nerveus kwispelen uit spanning
  • Stresssignalen zoals rechtopstaande haren in de nek en op de rug, gapen, de bek aflikken, etc.
 

Hondencommunicatie begrijpen is heel handig om je eigen hond goed in te schatten, maar ook om het gedrag van vreemde honden te begrijpen. 

Is het erg als je hond blaft omdat hij onzeker is?

Een hond die onzeker is, bouwt meer spanning op dan een hond die lekker ontspannen is. Het feit dat je hond onzeker is, kan groot effect hebben op het leven van de hond, wanneer hij hierdoor veel stress ervaart. Het kan zijn dat hij niet goed begrijpt wat er van hem verwacht wordt, hij kan het gevoel hebben dat er druk op hem wordt gelegd, hij kan veel stress opbouwen en hierdoor stijve spieren krijgen en prikkelgevoelig zijn. Het is dus zeker goed om met onzekerheid aan de slag te gaan.

Wat moet ik doen?

Het is belangrijker dat je de onzekerheid oplost dan het blaffen. Je hond kan immers leren om niet te blaffen, maar als de onzekerheid blijft zal hij daar nog steeds veel last van ervaren (zie hierboven). Het probleem is dan misschien voor jou opgelost, maar niet voor je hond.

Los je de onzekerheid op, dan stopt het blaffen vanzelf. Straf een onzeker hond niet voor het blaffen, daar zal hij immers alleen maar onzekerder van worden. Met alle gevolgen vandien. Werk dus aan de oorzaak, dan los je het probleem in de essentie op.

Ontspannen wandelen met je hond

Met een hond die tijdens de wandeling veel blaft, is het vaak minder ontspannen wandelen. Voor jou én ook voor je hond. Hoe kan je deze wandeling meer ontspannen laten verlopen?

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen