Hond onzeker blaffen

Een hond die onzeker is gaat blaffen, het komt vaak voor. Hoe weet je nou of jouw hond blaft omdat hij onzeker is, of om een andere reden?

In welke situatie blaft jouw hond?

Wanneer blaft jouw hond? Wat is er om hem heen en waar is het blaffen tegen gericht? Is datgeen iets waarvan je denkt dat hij er bang voor is? Dat is niet altijd direct zo duidelijk. Als honden uit zichzelf ergens op af gaan, denken we al gauw dat de hond niet bang is. Waarom zou hij er anders op af gaan? Toch gebeurt dit vaak. Aanval is immers de beste verdediging ????

Gaat een hond blaffen als hij onzeker is?

Vaak komt het voor dat honden blaffen naar:

Blaft je hond naar andere honden, dan kan het heel goed zijn dat je hond bang is voor andere honden. Blaft je hond naar vreemde mensen, dat kan het goed zijn dat je hond bang is voor mensen. Het komt ook voor dat een hond specifiek blaft naar mensen die op bezoek komen. Of dat je hond tijdens het wandelen blaft naar voorwerpen of andere dieren.

Hond blaft naar jou

Honden blaffen ook vaak om aandacht te vragen, dat blaffen is dan vaak gericht op de eigenaar. In veel gevallen is dit geen onzekerheid, tenzij de hond verwacht dat je slechte bedoelingen hebt. Als de hond weet dat je iets gaat doen wat voor de hond onplezierig is, dan kan hij daardoor wel onzeker naar je blaffen.

Hond onzeker blaffen

Ook kan de hond onzeker naar je blaffen als je bij de hond wegloopt en hij dit niet gewend is of hier (nog) niet goed mee om kan gaan.

Honden communicatie

Aan de houding en andere signalen, kan je aan de hond zien of hij onzeker is. Welke signalen wijzen op onzekerheid?

  • Een lage houding, d.w.z.: een kromme rug waarbij het achterlijf naar beneden gericht is. De staart is lager dan normaal en de oren staan naar ander gericht
  • Kwispelen duidt zeker niet altijd op een blije hond. Een onzeker hond kan heel nerveus kwispelen uit spanning
  • Stresssignalen zoals rechtopstaande haren in de nek en op de rug, gapen, de bek aflikken, etc.

Bovenstaande duidt op een onzekere reactie.

Is het erg als je hond blaft omdat hij onzeker is?

Een hond die onzeker is, bouwt meer spanning op dan een hond die lekker ontspannen is. Het feit dat je hond onzeker is, kan groot effect hebben op het leven van de hond. Het kan zijn dat hij niet goed begrijpt wat er van hem verwacht wordt, hij kan het gevoel hebben dat er druk op hem wordt gelegd, hij kan veel stress opbouwen en hierdoor stijve spieren hebben en prikkelgevoelig zijn. Het is dus zeker goed om met de onzekerheid aan de slag te gaan.

Wat moet ik doen?

Het is belangrijker dat je de onzekerheid oplost dan het blaffen. Je hond kan immers leren om niet te blaffen, maar als de onzekerheid blijft zal hij daar nog steeds veel last van ervaren (zie hierboven). Het probleem is dan misschien voor jou opgelost, maar niet voor je hond.

Los je de onzekerheid op, dan stopt het blaffen vanzelf. Straf een onzeker hond niet voor het blaffen, daar zal hij immers alleen maar onzekerder van worden. Met alle gevolgen vandien. Werk dus aan de oorzaak, dan los je het probleem in de essentie op.

Verder lezen: