beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond onzeker bij andere honden

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je kan hond kan heel onzeker zijn in de buurt bij andere honden. Daar zijn diverse oorzaken voor, van onvoldoende goede socialisatie tot slechte ervaringen of pijn.

Hoe weet je dat je hond onzeker is?

Je hond kan natuurlijk niet praten. En toch kan je zien aan je hond dat hij onzeker is naar andere honden. Maar hoe?

  • Lichaamstaal: de houding van zijn lichaam verraad hoe je hond zich voelt.
  • Gedrag: een onzekere hond kan zich uiten op veel verschillende manieren. Lees hier meer over wat we noemen coping.
  • Spanningssignalen: een onzekere hond laat vaak spanningssignalen of stresssignalen zien. Het is handig om deze signalen te herkennen, zodat je leert begrijpen hoe je hond zich voelt.
 

Hoe stel je honden aan elkaar voor? →

Hoe maak je je hond zekerder?

Een hond help je door hem te steunen in de situaties die hij moeilijk vindt. Daarin is het belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Er is niets aan de hand, dus jij reageert ontspannen. Dat betekent bijvoorbeeld:

  • Je praat met ontspannen en vrolijke stem.
  • Je treed kordaat maar vriendelijk op in lastige situaties
  • Je houdt de lijn ontspannen vast
 

Door je hond op de juiste, ontspannen, manier door situaties te loodsen die hij spannend vindt maar aankan, zal je hem helpen zekerder te worden.

Wat moet je vooral niet doen?

Wat je natuurlijk niet wilt doen is je hond nóg onzekerder maken of bevestigen in zijn onzekerheid. Daarmee verbetert zijn gedrag immers niet. Met welk gedrag maak je je onzekere hond alleen maar onzekerder naar andere honden?

  • schreeuwen
  • dwingen
  • forceren
 

Jouw hond heeft iets te leren, leer het hem met beleid. Met bovenstaande aanpak beïnvloed je in het beste geval het gedrag van je hond, maar je maakt hem er geenszins zekerder door.

Onzekerheid tijdens het wandelen

Is je hond onzeker in de buurt van andere honden, dan kan de hele wandeling soms een spannende aangelegenheid worden. Hoe ga je daarmee om?

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen