beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond onzeker agressie

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Een hond die onzeker is, kan zich zeker ook agressief gedragen. We maken bij agressief gedrag onderscheid tussen angst agressie, onzekere agressie en zekere agressie. Aan de lichaamshouding, -taal, en andere kenmerken, kunnen we zien met welke vorm van agressie we bij een specifieke hond te maken hebben.

Hond vertoont agressie omdat hij onzeker is?

Je verwacht het misschien niet, maar veel honden vertonen agressief gedrag omdat ze ergens bang voor of onzeker over zijn. Agressie wordt vaak geassocieerd met stout en ongewenst gedrag, dat je hond zo snel mogelijk moet afleren. Echter, een hond straffen voor zijn agressieve gedrag kan heel verkeerd uitpakken. Als je begrijpt dat agressie vaak vanuit angst komt, dan is beter te begrijpen waarom corrigeren/ straffen geen zinvolle reactie is op dat gedrag. Een hond straffen die bang is, leidt er makkelijk toe dat de hond banger wordt. 

Onder agressief gedrag, valt bijvoorbeeld grommen en bijten. Ook signalen waarvan we weten dat die leiden tot agressie, worden onder agressief gedrag geschaard. Zoals fixeren, lip optrekken en in sommige gevallen ook blaffen. Lees hier meer over agressief gedrag.

Waarom gedraagt de hond zich agressief?

Agressief gedrag wordt door honden vaak ingezet om hetgeen dat ze eng vinden, op afstand te houden. Je hond kan niet praten en dus ook niet vertellen wat hij graag zou willen. Wij, als hondeneigenaren, moeten ons dus verdiepen in de communicatie van onze hond. Zo kunnen wij de hond begrijpen en hem geven wat hij nodig heeft.

Agressie is dus communicatie. In veel gevallen, zal de hond al signalen hebben geuit van ongenoegen. Deze signalen zijn echter subtieler dan agressief gedrag en worden niet altijd opgemerkt. Dit kunnen vermijdende signalen zijn, zoals wegkijken. Spanningssignalen geven heel subtiel aan dat de hond zich niet goed helemaal prettig in de situatie. Dergelijke signalen zijn bijvoorbeeld gapen of hijgen.

Wordt je hond niet gehoord, als hij eenmaal agressief gedrag laat zien? Dan moet hij dus nóg duidelijkere taal spreken. Voor een hond zit er dan niet veel anders op dan zijn tanden te gebruiken. Als niets anders helpt, dan is dat zijn uiterste middel. En meestal een vrij succesvol middel. Laat het dus niet zover komen en herken agressie op tijd.

Je hond leert van succeservaringen. Je kunt je dus voorstellen dat agressief gedrag vaak van kwaad tot erger gaat, wanneer er door de eigenaar niet juist gehandeld wordt!

Hoe ga ik om met agressief gedrag?

Om te begrijpen hoe belangrijk het is om het gedrag van je hond in goede banen te leiden, is het belangrijk dat je bovenstaande informatie goed begrijpt. Als je begrijpt waarom je hond doet wat hij doet, dan begrijp je ook dat jij degene bent die je hond hierbij moet helpen.

Hoe help ik mijn hond aan ander gedrag?

  1. Zoals je uit de informatie hierboven hebt begrepen, handelt je hond op een manier die voor hem zinvol is. Hem resultaat oplevert. Het is dus allereerst belangrijk dat je zorgt dat je hond geen reden meer krijgt om agressief gedrag in te zetten
  2. Leer je hond een positievere associatie met hetgeen waar hij nu onzeker over is. Waarbij veiligheid voor alle betrokken partijen altijd je hoogste prioriteit moet hebben
  3. Vanuit daar ga je aan de slag met het aanleren van ander, voor ons gewenst, gedrag. Wanneer je hond van dit nieuwe gedrag succes ervaart, zal hij gemotiveerd raken om dat gedrag te herhalen. Herhaalt hij dit gedrag heel vaak, dan wordt het zijn nieuwe gewoonte

Aan de slag met agressief gedrag

Kijk welke situatie op jouw hond van toepassing is, waarin hij agressief gedrag vertoont, en hoe je hiermee aan de slag kunt om dit gedrag te veranderen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen