Hond onzeker agressie

Een hond die onzeker is, vertoont mogelijk agressie.

Hond vertoont agressie omdat hij onzeker is?

Je verwacht het misschien niet, maar veel honden vertonen agressief gedrag omdat ze ergens bang voor of onzeker over zijn. Agressie wordt vaak geassocieerd met stout en ongewenst gedrag, dat je hond zo snel mogelijk moet afleren. Echter, een hond straffen voor zijn agressieve gedrag kan heel verkeerd uitpakken. Als je begrijpt dat agressie vaak vanuit angst komt, begrijp je dat misschien beter. Een hond straffen omdat hij bang is, is natuurlijk heel gek.

Onder agressief gedrag, valt bijvoorbeeld grommen en bijten. Ook signalen waarvan we weten dat die leiden tot agressie, worden onder agressief gedrag geschaard. Zoals fixeren, lip optrekken en in sommige gevallen ook blaffen.

Waarom gedraagt de hond zich agressief?

Agressief gedrag wordt door honden vaak ingezet om hetgeen dat ze eng vinden, op afstand te houden. Je hond kan niet praten en dus ook niet vertellen wat hij graag zou willen. Wij, als hondeneigenaren, moeten ons dus verdiepen in de communicatie van onze hond. Zo kunnen wij de hond begrijpen en hem geven wat hij nodig heeft.


Hond onzeker agressie

Agressie is dus communicatie. In veel gevallen, zal de hond al signalen hebben geuit van ongenoegen. Deze signalen zijn echter subtieler dan agressief gedrag en worden niet altijd opgemerkt. Dit kunnen vermijdende signalen zijn, zoals wegkijken. Ook spanningssignalen geven aan dat de hond zich niet goed voelt in de situatie. Dergelijke signalen zijn bijvoorbeeld gapen of hijgen.

Wordt je hond niet gehoord, als hij eenmaal agressief gedrag laat zien? Dan moet hij dus nóg duidelijkere taal spreken. Voor een hond zit er dan niet veel anders op dan zijn tanden te gebruiken. Als niets anders helpt, dan is dat zijn uiterste middel. En meestal een vrij succesvol middel. Laat het dus niet zover komen en herken agressie op tijd. Je hond leert van succeservaringen. Je kunt je dus voorstellen dat agressief gedrag vaak van kwaad tot erger gaat, wanneer er door de eigenaar niet juist gehandeld wordt!

Hoe ga ik om met agressief gedrag?

Om te begrijpen hoe belangrijk het is om het gedrag van je hond in goede banen te leiden, is het belangrijk dat je bovenstaande informatie goed begrijpt. Als je begrijpt waarom je hond doet wat hij doet, dan begrijp je ook dat jij degene bent die je hond hierbij moet helpen.

Hoe help ik mijn hond aan ander gedrag?

  1. Zoals je uit de informatie hierboven hebt begrepen, handelt je hond op een manier die voor hem zinvol is. Hem resultaat oplevert. Het is dus allereerst belangrijk dat je zorgt dat je hond geen reden meer krijgt om agressief gedrag in te zetten
  2. Leer je hond een positievere associatie met hetgeen waar hij bang voor is. Waarbij veiligheid voor alle betrokken partijen altijd je hoogste prioriteit moet hebben
  3. Vanuit daar ga je aan de slag met het aanleren van ander, voor ons gewenst, gedrag. Wanneer je hond van dit nieuwe gedrag succes ervaart, zal hij gemotiveerd raken om dat gedrag te herhalen. Herhaalt hij dit gedrag heel vaak, dan wordt het zijn nieuwe gewoonte

Verder lezen:


Heb je een vraag? Mail gerust naar info@hondentaak.nl