beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond onzeker aan lijn

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Is je hond onzeker aan de lijn, dan kan dat een aantal oorzaken hebben. Aan een lijn of riem lopen is niet voor alle honden even vanzelfsprekend. Jong geleerd is oud gedaan, dus als jouw hond nooit (goed) heeft leren lopen aan een lijn, dan is het vrij logisch dat hij dat spannend en onwennig vindt.

Hoe herken je een onzekere hond?

Een onzekere hond herken je aan de lichaamshouding en aan zogenaamde spanningssignalen die zichtbaar zijn bij de hond. Bij de lichaamshouding let je vooral op de houding van het lijf, de oren en de staart.

Spanningssignalen zijn gedragingen die de hond vertoont in spannende situaties. Zoals: tong uitsteken, pootje optillen, haren overeind, uitschudden, hijgen etc.

Je kunt hier lezen wat mogelijke oorzaken zijn van algemene onzekerheid bij jouw hond. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat je hond  alleen onzeker is in bepaalde situaties, zoals onzekerheid bij het ontmoeten van andere honden.

Is jouw hond (in bepaalde situaties) onzeker, dan is het goed om het zelfvertrouwen van je hond in die situaties te vergroten

Hond is niet gewend om aan een lijn te lopen

Honden uit een asiel of een ander land, hebben soms weinig ervaring met het lopen aan een lijn. Adopteer je een hond die niet goed geleerd heeft om aan een lijn te lopen, dan moet je hem dit leren. Dat geldt natuurlijk ook voor een puppy. 

Je hond leren lopen aan de lijn

Als je hond nog niet goed gewend is om te lopen aan een lijn, dan is het zaak je hond in eerste instantie vertrouwd te maken met de lijn zelf. Dit kan je bijvoorbeeld doen door:

  1. Je hond in huis aan te lijnen, waarbij je de lijn niet vasthoudt maar gewoon over de grond laat slepen. Zo kan je op de momenten dat je hond is aangelijnd, leuke dingen met je hond doen. Zo leert je hond dat het niet eng is om aangelijnd te zijn.
  2. Gebruik je een langere hondenlijn, dan beperk je je hond minder in zijn ruimte. Het voelt daarom voor je hond minder gedwongen en dus vrijer en vertrouwder. 
  3. Laat je hond in eerste instantie lekker snuffelen. Zo krijg je een ontspannen wandeling met je hond. Focus in dit stadium nog niet te veel op ‘aan de voet’ of naast lopen, ook wel ‘volgen’ genoemd.
 

Wennen aan de lijn en het ontspannen meelopen, gaat vooraf aan moeilijke oefeningen en gehoorzaamheid aan de lijn. Vertrouwen is je eerste prioriteit.

Ontspannen wandelen

Is je hond onzeker tijdens het wandelen, zorg er dan in eerste instantie voor dat je wandelingen ontspannen en leuk zijn:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen