Hond onzeker aan lijn

Is je hond onzeker aan de lijn, dan kan dat een aantal oorzaken hebben. Aan een lijn of riem lopen is niet voor alle honden even vanzelfsprekend. Jong geleerd is oud gedaan, dus als jouw hond nooit (goed) heeft leren lopen aan een lijn, dan is het vrij logisch dat hij dat spannend en onwennig vindt.

Hond onzeker aan lijn

Hoe herken je een onzekere hond?

Een onzekere hond herken je aan de lichaamshouding en aan zogenaamde spanningssignalen die zichtbaar zijn bij de hond. Bij de lichaamshouding let je vooral op de houding van het lijf, de oren en de staart.

Spanningssignalen zijn gedragingen die de hond vertoont in spannende situaties. Zoals: tong uitsteken, pootje optillen, haren overeind, uitschudden, hijgen etc.

Je kunt hier lezen wat mogelijke oorzaken zijn van algemene onzekerheid bij jouw hond. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat je hond  alleen onzeker is in bepaalde situaties, zoals onzekerheid bij het ontmoeten van andere honden.

Is jouw hond (in bepaalde situaties) onzeker, dan is het goed om het zelfvertrouwen van je hond in die situaties te vergroten

Hond is niet gewend om aan een lijn te lopen

Honden uit een asiel of een ander land, hebben soms weinig ervaring met het lopen aan een lijn. Adopteer je een hond die niet goed geleerd heeft om aan een lijn te lopen, dan moet je hem dit leren. Dat geldt natuurlijk ook voor een puppy. 

Je hond leren lopen aan de lijn

Als je hond nog niet goed gewend is om te lopen aan een lijn, dan is het zaak je hond in eerste instantie vertrouwd te maken met de lijn zelf. Dit kan je bijvoorbeeld doen door:

  1. Je hond in huis aan te lijnen, waarbij je de lijn niet vasthoudt maar gewoon over de grond laat slepen. Zo kan je op de momenten dat je hond is aangelijnd, leuke dingen met je hond doen. Zo leert je hond dat het niet eng is om aangelijnd te zijn.
  2. Gebruik je een langere hondenlijn, dan beperk je je hond minder in zijn ruimte. Het voelt daarom voor je hond minder gedwongen en dus vrijer en vertrouwder. 
  3. Laat je hond in eerste instantie lekker snuffelen. Zo krijg je een ontspannen wandeling met je hond. Focus in dit stadium nog niet te veel op 'aan de voet' of naast lopen, ook wel 'volgen' genoemd.

Wennen aan de lijn en het ontspannen meelopen, gaat vooraf aan moeilijke oefeningen en gehoorzaamheid aan de lijn. Vertrouwen is je eerste prioriteit.