Hond los leren

Het is handig om je hond al op jonge leeftijd het commando los aan te leren. Pups hebben de neiging om veel dingen in hun bek te nemen. Dingen afpakken kan er juist voor zorgen dat je hond ze ook graag wilt houden in plaats van los laten. 

Hond wil niet loslaten

Wat te doen als je hond niet wil loslaten? Dit kan een speeltje zijn, maar bijvoorbeeld ook je hand of zijn eigen riem. De bijtfase van een pup kan een rol spelen bij dit gedrag. Sommige honden pakken ook spullen, in huis of buiten. Vaak willen honden dingen dan niet loslaten, waarvan ze weten dat het wordt afgepakt. Dit gebeurt vaak bij dingen waarvan je niet wilt dat je hond het pakt, of dingen waarvan je vermoed dat je hond het zal stukmaken. 

Hond speeltje loslaten

Om te starten met het aanleren van los aan je hond, is het goed om te beginnen met iets dat je hond niet zo heel erg waardevol vindt. Dat kan een bepaald speeltje zijn, of een bepaald kluifje. Per hond zal verschillen welk ding hij wel graag wil loslaten. Zet er iets tegenover dat waardevoller is, bijvoorbeeld een ander speeltje of voer. Of zelfs een activiteit, zoals wandelen. 

Hond loslaten leren 

Hond los leren

Leer je je hond loslaten aan, dan is het belangrijk dat de motivatie vanuit je hond komt. Probeer je het loslaten af te dwingen, dan is de kans groot dat je hond juist niet wil loslaten. Bij het pakken van bijvoorbeeld iets van straat, zijn er zelfs honden die het gauw doorslikken op het moment dat je het wilt komen pakken. Voor de hond de ultieme manier om het te houden en te voorkomen dat je het nog van hem kunt afpakken. 

Hond Commando los leren

Zodra je je hond gemotiveerd hebt om los te laten, kan je hier een commando aan koppelen, zoals 'los'. Maar elk ander woord voldoet ook. Je hond heeft geen woordenschat en weet dus niet het verschil tussen 'los', of 'spuug uit' of een ander woord. Het gaat erom dat je hond leert dat los te maken heeft met het gedrag van iets loslaten. Op die manier kan hij de betekenis van 'los' leren. Zo wordt los, voor je hond een commando om los te laten. 


Meer lezen:

<< Hond bezitsagressie afleren >> 
<< Online puppy/ basis cursus >> 
<< Oefeningen leren aan je hond >> 


Heb je een vraag? Mail naar info@hondentaak.nl