beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond los leren

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Het is handig om je hond al op jonge leeftijd het commando los aan te leren. Pups hebben de neiging om veel dingen in hun bek te nemen. Dingen afpakken kan er juist voor zorgen dat je hond ze ook graag wilt houden in plaats van los laten. 

Hond wil niet loslaten

Wat te doen als je hond niet wil loslaten? Dit kan een speeltje zijn, maar bijvoorbeeld ook je hand of zijn eigen riem. De bijtfase van een pup kan een rol spelen bij dit gedrag. Sommige honden pakken ook spullen, in huis of buiten. Vaak willen honden dingen dan niet loslaten, waarvan ze weten dat het wordt afgepakt. Dit gebeurt vaak bij dingen waarvan je niet wilt dat je hond het pakt, of dingen waarvan je vermoed dat je hond het zal stukmaken. 

Hond speeltje loslaten

Om te starten met het aanleren van los aan je hond, is het goed om te beginnen met iets dat je hond niet zo heel erg waardevol vindt. Dat kan een bepaald speeltje zijn, of een bepaald kluifje. Per hond zal verschillen welk ding hij wel graag wil loslaten. Zet er iets tegenover dat waardevoller is, bijvoorbeeld een ander speeltje of voer. Of zelfs een activiteit, zoals wandelen. 

Hond loslaten leren 

Leer je je hond loslaten aan, dan is het belangrijk dat de motivatie vanuit je hond komt. Probeer je het loslaten af te dwingen, dan is de kans groot dat je hond juist niet wil loslaten. Bij het pakken van bijvoorbeeld iets van straat, zijn er zelfs honden die het gauw doorslikken op het moment dat je het wilt komen pakken. Voor de hond de ultieme manier om het te houden en te voorkomen dat je het nog van hem kunt afpakken. 

Hond Commando los leren

Zodra je je hond gemotiveerd hebt om los te laten, kan je hier een commando aan koppelen, zoals ‘los’. Maar elk ander woord voldoet ook. Je hond heeft geen woordenschat en weet dus niet het verschil tussen ‘los’, of ‘spuug uit’ of een ander woord. Het gaat erom dat je hond leert dat los te maken heeft met het gedrag van iets loslaten. Op die manier kan hij de betekenis van ‘los’ leren. Zo wordt los, voor je hond een commando om los te laten. 

Je hond leren loslaten

Ervaar je dat je hond dat wat hij vast heeft, niet meer wil loslaten? De cursus Bezit helpt je bij het verbeteren van dit gedrag:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen