Hond leren vreemde mensen te negeren

Hond leren mensen negeren, hoe doe je dat? 

Gedrag naar vreemde mensen

Hoe reageert jouw hond op vreemde mensen? Is dit gedrag voor jou gewenst? Zo ja: dan kan jouw hond omgaan met een bepaalde mate van vrijheid.

Is het gedrag van jouw hond naar mensen voor jou ongewenst? Dan is het belangrijk dat je dit gedrag in goede banen leidt en je hond sturing geeft.

>> Mijn hond is bang voor mensen  

Uiteraard hoeft jouw hond niet met alle mensen 'vrienden' te zijn. Dat past niet bij elke hond. Het gaat erom hoe jouw hond zich gedraagt en welke keuzes je hond maakt in zijn gedrag. 

Ook een hond die alle mensen leuk vindt, kan zich op een manier gedragen die voor jou ongewenst is. Bijvoorbeeld erop af rennen, opspringen etc. 

 Hond leren mensen negeren

Je hond leren om vreemde mensen te negeren

Een hond hoeft dus geen contact te maken met alle voorbijgangers tijdens je wandeling, bij voorkeur waarschijnlijk zelfs niet. Maar hoe zorg je er dan voor dat het gedrag dat jij ongewenst gedrag vindt, verandert in gedrag dat voor jou wél gewenst is. Het begint met inzicht in het gedrag, begrijpen waarom je hond doet wat hij doet. Dit zal je meer begrip geven enerzijds. Het leert je ook goed kijken naar de ontwikkeling van het gedrag van je hond. Hoe zie je dat er ongewenst gedrag ontstaat in een bepaalde situatie en hoe kan je dát gedrag op tijd voorkomen? Wil je je hond leren negeren, dan is het belangrijk dat je de ontwikkeling van het gedrag gaat herkennen. Om gedrag om te buigen, zul je oud (ongewenst) gedrag moeten voorkomen. Vervolgens leer je ander gedrag aan, waar je wél blij mee bent. Dat gewenste gedrag ga je vervolgens integreren in de situatie, wederom stap-voor-stap.Het resultaat is: jouw hond heeft geleerd om vreemde mensen te negeren.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want deze wens van de verandering van gedrag is niet ineens werkelijkheid. Het veranderen van gedrag van iedere hond, vraagt om training en consequente reacties op het gedrag van je hond. Het veranderen van gedrag kost dus moeite en inzet. Maar als je ervoor wilt gaan, dan zijn er mogelijkheden! 


Je hond leren om (vreemde) mensen te negeren? De cursus Sociale Hond helpt je hier stap-voor-stap bij:


Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl

Verder lezen:

Je hond leren andere honden negeren? Lees hier verder >>
Lees hier tips over het ontvangen van bezoek >>